Τι είναι τέλος πάντων αυτό το Γιβραλτάρ;
- 16 ΣΕΠ 2021
Η Lincoln, που πέτυχε αυτή την ιστορική νίκη, αποτελεί τη με διαφορά πιο επιτυχημένη ομάδα του Γιβραλτάρ έχοντας κατακτήσει τα 16 από τα 17 πρωταθλήματα της χώρας όντας και η πολυνίκης του θεσμού με συνολικά 25 πρωταθλήματα. Την ακολουθεί με 6 λιγότερα η Prince of Wales που πήρε βέβαια το τελευταίο μόλις το 1955.
Καλά όλα αυτά αλλά τι είναι το Γιβραλτάρ και γιατί πρέπει να συζητάμε για το πρωτάθλημά του τώρα που το επισκέπτεται ο ΠΑΟΚ;
Η σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία
Προφανώς και ως ονόμα καθόλου άγνωστο δεν είναι. Το στενό του Γιβραλτάρ έχει μία πολύ σημαντική γεωγραφική θέση. Αφενός χωρίζει τη Μεσόγειο από τον Ατλαντικό Ωκεανό και αφετέρου την Ευρώπη από την Αφρική. Ακριβώς, λοιπόν, λόγω αυτής της γεωγραφικής του θέσης έχει υπάρξει πεδίο συγκρούσεων μεταξύ της Ισπανίας και της Μεγάλης Βρετανίας που ξεκίνησαν από τις αρχές του 18ου αιώνα, πέρασαν στο 1967, όταν οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία να παραμείνουν υπό βρετανικό έλεγχο και τελικά φτάνει μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Τότε ήταν που η Βρετανία και η Ισπανία μπήκαν σε διαπραγματεύσεις για μία πιθανή συμφωνία που θα μοίραζε την κυριαρχία στο Γιβραλτάρ. Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ διοργάνωσε ένα δημοψήφισμα για το πλάνο αυτό με το 99% του πληθυσμού του να το απορρίπτει παραμένοντας «πιστό» στο Στέμμα.
Η πρώτη σημαντική κρίση ήρθε με το δημοψήφισμα του Brexit όπου ένα εντυπωσιακό 95,91% ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ένα μόλις 4,09% να ψηφίζει υπέρ του Brexit.
Το σύγχρονο Γιβραλτάρ
Το Γιβραλτάρ έχει, σύμφωνα με την απογραφή του 2020, 34.000 κατοίκους. Το κατά κεφαλήν εισόδημα υπολογίζεται 50.900 δολλάρια τον χρόνο που πρέπει να θεωρείται πολύ υψηλό. Για να έχουμε μία βάση σύγκρισης, είναι πάνω από το αντίστοιχο της Γαλλίας αλλά και της Μεγάλης Βρετανίας και σίγουρα πολύ πάνω από της Ελλάδας που υπολογίζεται στα 30.495. Το βασικότερο μέρος της οικονομίας της βασίζεται στη ναυτιλία και τον τουρισμό.
Με το παρόν σύνταγμα, το Γιβραλτάρ είναι αυτοδιοικούμενο από μία εκλεγμένη ανά τετραετία Βουλή και μία επίσης εκλεγμένη κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, επικεφαλής του κράτους συνεχίζει να θεωρείται η βρετανική μοναρχία και συγκεκριμένα η Βασίλισσα Ελισσάβετ την οποία εκπροσωπεί ο λεγόμενος Κυβερνήτης του Γιβραλτάρ που έχει δικαιοδοσίες για τα καθημερινά ζητήματα αλλά εποπτεύεται από τη βρετανική κυβέρνηση σε ζητήματα άμυνας, εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.
Εθνοτικά, πρόκειται για ένα πολυπολιτισμικό κράτος με ανθρώπους που έχουν βρετανικές, ισπανικές, ιταλικές, μαλτέζικες, πορτογαλικές αλλά και αραβικές ρίζες. Το Γιβραλτάρ θεωρείται η πατρίδα του on-line τζόγου. Τέλος, η ανεργία είναι κάτω από 1% και ένα μέρος αυτής της επιτυχίας οφείλεται στο γεγονός ότι πόλλα από τα πολύ μεγάλα βρετανικά brands την επιλέγουν ως βάση λόγω της χαμηλής φορολογίας.