AP Photo/Brynn Anderson
SOCIAL MEDIA

Τι είναι το #bamarush που έχει κατακλύσει το TikTok

Αν αυτές τις μέρες η αρχική σας σελίδα στο TikTok έχει γεμίσει με ξανθές Αμερικάνες φοιτήτριες που δείχνουν τα ρούχα τους και δεν ξέρετε το γιατί, η απάντηση είναι στο παρακάτω κείμενο.

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο υπάρχουν πάνω από 3,6 δισεκατομμύρια βιντεάκια με το #bamarush στο TikTok και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να υπάρχουν πολλά εκατομμύρια ακόμα. Το trend που ξεκίνησε το 2021 αντί να πεθάνει, γίνεται κάθε χρόνο όλο και πιο δημοφιλές και μας βάζει έστω και για λίγα λεπτά στον κόσμο των αμερικανικών πανεπιστημίων και πιο συγκεκριμένα των sorrorities, των γυναικείων αδελφοτήτων δηλαδή.

Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Αν έχετε δει έστω και μια αμερικανική κομεντί ή ταινία γενικά που να λαμβάνει χώρα σε κάποιο αμερικανικό πανεπιστήμιο, τότε σίγουρα θα έχετε δει τις αδελφότητες με τα ελληνικά γράμματα, τα οποία συνήθως προφέρουν εντελώς λάθος οι Αμερικάνοι φοιτητές.

Αυτό που για εμάς μπορεί να μοιάζει εντελώς ξένο, αποτελεί κανόνα για τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και κάθε χρόνο χιλιάδες φοιτητές, άνδρες και γυναίκες δίνουν αγώνα για να μπουν σε κάποια αδελφότητα.

Η διαδικασία, το rush δηλαδή όπως είναι η ανεπίσημη ονομασία του, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και ούτε είναι σίγουρη μια θέση στα fraternities (αντρικές αδελφότητες) και sorrorities. Θέλει προετοιμασία, υπομονή και αυτοπεποίθηση για να μπορέσεις να δεχτείς τη «καλοπροαίρετη» κριτική ή και την απόρριψη.

Δεν παίρνουν βέβαια, όλα τα πανεπιστήμια και όλες οι πολιτείες τις αδελφότητες το ίδιο σοβαρά. Είναι όμως γεγονός πως μια θέση σε μια αδελφότητα μπορεί να σου προσφέρει πολλές γνωριμίες και να σου ανοίξει πολλές πόρτες για το επαγγελματικό σου μέλλον.

Ένα από τα Πανεπιστήμια, στα οποία δεσπόζουν οι αδελφότητες, κυρίως οι γυναικείες, είναι αυτό της Αλαμπάμα όπου κάθε χρόνο εκατοντάδες πρωτοετείς φοιτήτριες δίνουν αγώνα για να μπουν σε μια από αυτές. Εδώ η διαδικασία κρατά μια ολόκληρη εβδομάδα και κάθε μέρα οι υποψήφιες καλούνται να εξεταστούν και σε κάτι άλλο.

Πριν από δύο χρόνια, όταν το Tik Tok άρχισε να γνωρίζει τεράστια άνθιση, τόσο οι υποψήφιες όσο και οι γυναικείες αδελφότητες άρχισαν να καταγράφουν το rush σε βιντεάκια και κάπως έτσι γεννήθηκε το #bamarush, το οποίο την εβδομάδα που μας πέρασε ήταν στην τρίτη θέση των παγκόσμιων trends.

Στα εν λόγω βίντεο, οι «παλιές» δίνουν συμβουλές για το πως πρέπει να ντυθεί, αλλά και να μιλήσει μια υποψήφια προκειμένου να έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει δεκτή από την αδελφότητα της επιλογής της, ενώ οι «καινούργιες» δείχνουν την προετοιμασία τους για την κάθε μέρα ή εκφράζουν το άγχος και τις ελπίδες τους.

Το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα αποτελείται από 17 διαφορετικές αδελφότητες και όλες έχουν τις ίδιες απαιτήσεις όσο αφορά το #bamarush, το οποίο αποτελείται από τέσσερα κύρια σκέλη: το Open House, όπου τα υποψήφια μέλη επισκέπτονται τις αδελφότητες στις οποίες έχουν κάνει αίτηση, την Philanthropy Day, όπου τα υποψήφια μέλη μαθαίνουν για τις φιλανθρωπικές δράσεις της εκάστοτε αδερλφότητας, το Sisterhood Round, όπου κάθε υποψήφια περνά προσωπικό χρόνο με κάποια από τα μέλη της αδελφότητας και την Pref Night, κατά την οποία οι υποψήφιες επισκέπτονται τα σπίτια των δύο αγαπημένων τους sorrorities.


AP Photo/Brynn Anderson

Το #bamarush κορυφώνεται την Κυριακή όπου οι νεαρές φοιτήτριες δέχονται προτάσεις από τις αδελφότητες και καλούνται να επιλέξουν σε ποια θα μπουν, αν φυσικά δεχτούν προτάσεις, γιατί κάτι τέτοιο καθόλου δεδομένο δεν είναι. Για παράδειγμα, το 2021 ήταν 2.501 οι φοιτήτριες που έκαναν αίτηση για να γίνουν μέλος κάποιας αδελφότητας, αλλά μόνο οι 2.307 δέχτηκαν προτάσεις.

Κι ενώ μέχρι πέρυσι οι υποψήφιες κυρίως έδειχναν τα ρούχα τους ή μιλούσαν για τις ελπίδες τους, φέτος έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν και πόσο τους κοστίζει το rush. Μια υποψήφια υπολόγισε πως το σύνολο που φορούσε έφτανε τα 5.902 δολάρια και αυτό ήταν μόνο για τη συγκεκριμένη μέρα, καθώς μέρα έχει άλλες ενδυματολογικές απαιτήσεις, χωρίς βέβαια να υπολογιστούν τα χρήματα που ξοδεύουν σε μαλλιά και νύχια.

Βέβαια, υπάρχουν και οι πολέμιοι της όλης διαδικασίας και όχι αδίκως, καθώς φαίνεται πως το #bamarush απευθύνεται κυρίως σε λευκές, αδύνατες και ευκατάστατες νεαρές κοπέλες, αποκλείοντας άτομα που ανήκουν σε μειονότητες. Πράγμα που σημαίνει πως ήδη προνομιούχα άτομα θα συνεχίσουν να έχουν το προνόμιο των γνωριμιών που προσφέρουν οι αδελφότητες, άρα και ένα προβάδισμα στον επαγγελματικό στίβο.

Τώρα μένει να δούμε αν και τον Αύγουστο του 2024 το #bamarush θα κατακλύσει και πάλι το TikTok.

Exit mobile version