Photo 12/Alamy/Visualhellas.gr
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Τι είναι το Dirty Santa, η fun παραλλαγή του Secret Santa

Πλησιάζει αυτή η εποχή του χρόνου που θα κληθείς πιθανότατα να αγοράσεις ένα δώρο σε κάποιον που μπορεί να μην τον γνωρίζεις τόσο καλά, ακόμα και να μην έχεις τις καλύτερες σχέσεις στον χώρο εργασίας σου.  

Χριστούγεννα έρχονται και μεταξύ των δώρων που θες (πρέπει;) να πάρεις για τους αγαπημένους, συγγενείς, φίλους, κατοικίδια (και τα λοιπά), γίνεσαι και Secret Santa ενός συναδέλφου.

Ελπίζω να ανήκεις στην κατηγορία αυτών που ενδιαφέρονται για τα ενδιαφέροντα του ανθρώπου που τους τυχαίνει. Εννοώ δεν παίρνεις κάτι, μόνο για να βγει η υποχρέωση. Ξοδεύεις λίγα λεπτά να σκεφτείς και να βρεις ένα δώρο που θα είναι χρήσιμο – άσχετα από το τι θα δουν τα μάτια σου όταν ανοίξεις το δικό σου δώρο. Στο τέλος της ημέρας, η όλη διαδικασία έχει ως στόχο το fun της φάσης. Όχι, να γράψεις ιστορία και δη αδιαφορίας.

Για φέτος, έχω να σου προτείνω κάτι άλλο. Ένα twist του Secret Santa που κάνει τη διαδικασία πολύ πιο ενδιαφέρουσα, αν με ρωτάς. Είναι το Dirty Santa, γνωστό και ως White Elephant.

Μια στιγμή να σου εξηγήσω.

 

Ο μύθος αναφέρει ότι το πάλαι ποτέ, ο βασιλιάς του Σιάμ (σήμερα το ξέρουμε ως Ταϊλάνδη) συνήθιζε να δωρίζει σε αυλικούς που τον δυσαρεστούσαν από έναν σπάνιο αλμπίνο ελέφαντα, ώστε να τους εξοντώσει με τα έξοδα συντήρησης του συγκεκριμένου σπάνιου είδους του ζώου.

Αν ψάχνεις για επίσημη καταγραφή της τακτικής αυτής, δεν θα βρεις. Αυτό που θα βρεις είναι πως στην κουλτούρα της Ταϊλάνδης οι λευκοί ελέφαντες θεωρούνται πολύτιμοι και ιεροί. Σύμφωνα με τους νόμους, ο ιδιοκτήτης όλων είναι ο βασιλιάς.

Εν πάση περιπτώσει, στο σήμερα και στις ΗΠΑ, το White Elephant ή Dirty Santa έχει ως στόχο την ανταλλαγή δώρων που είναι διασκεδαστικά, τέρμα μη πρακτικά, αλλά δεν μπορεί να τα ξεφορτωθεί ο παραλήπτης. Στο επίκεντρο της όλης ιστορίας είναι η διασκέδαση δηλαδή. Τίθεται ένα εύρος τιμής (για παράδειγμα κοντά στα 20 ευρώ) και να αφήσουν τη φαντασία τους να οργιάσει.

Τα δώρα τοποθετούνται σε ένα κεντρικό σημείο και οι συμμετέχοντες καθορίζουν τη σειρά με την οποία θα επιλέξει ο καθένας, συνήθως μέσω κλήρωση αριθμών. Αυτός που έχει το Νο1 κάνει την πρώτη επιλογή. Οι επόμενοι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν κάτι από τη σούμα ή να κλέψουν κάτι που έχουν πάρει οι προηγούμενοι. Εάν επιλεγεί η κλοπή, εκείνος που μένει χωρίς δώρο κάνει νέα επιλογή ή κλέβει το δώρο άλλου.

Προφανώς, υπάρχει περιορισμός στις κλοπές: είναι οι 2 για κάθε δώρο, άρα το κρατάει ο τρίτος κάτοχος. Δεν μπορείς να κλέψεις δώρο που σου έχουν κλέψει. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο κάτοχος της πρώτης επιλογής επιτρέπεται, εάν το επιθυμεί, να ανταλλάξει το δώρο, με κλοπή άλλου. Τουτέστιν, ενώ στο Secret Santa αγοράζεις δώρο για έναν συγκεκριμένο παραλήπτη. Στο Dirty Santa παίρνεις ένα λαϊκής κατανάλωσης που βασικά, πρέπει να είναι διασκεδαστικό. Όχι πρακτικό.

Στο Secret Santa τα αποκαλυπτήρια γίνονται μαζί. Στο Dirty Santa γίνεται ο κλέψας του κλέψαντος. Στο Secret Santa υπάρχει αυστηρό ποσό (για παράδειγμα 20 ευρώ). Στο Dirty Santa το ποσό είναι στο περίπου (το περίπου 20 ευρώ κυμαίνεται από 15 έως 30 ευρώ).

Ό,τι και αν επιλέξετε, καλά να περάσετε.

ΥΓ: Αν σου θυμίζει κάτι το Dirty Santa, μάλλον το έχεις δει -ως Yankee Swap που είναι το τρίτο όνομα της φάσης- στο The Office.

Exit mobile version