Joe Eitzen/Unsplash+
EXPLAINED

Τι είναι το φαινόμενο Σινιάκι που έχει παγώσει την πόλη της Φλώρινας

Συνθήκες ολικού παγετού σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στην πόλη της Μακεδονίας, με τη θερμοκρασία να βρίσκεται υπό του μηδενός για πάρα πολλές ώρες. 

Μπορεί στη Φλώρινα οι κάτοικοι να είναι συνηθισμένοι στον βαρύ χειμώνα, το τσουχτερό κρύο, το χιόνι και τον πάγο, ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, η πόλη έχει παγώσει και σκεπαστεί από ένα φαινόμενο που έχει μία παράξενη ονομασία. Αν και το άκουσμα της λέξης θα ταξιδέψει κάποιους σε ασιατικές χώρες, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. 

Πρόκειται για το φαινόμενο Σινιάκι που καλύπτει για τρίτη μέρα τη Φλώρινα, με το θερμόμετρο να βουτά στους -5 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές ο υδράργυρος να κατρακυλά στους -8 βαθμούς.

«Σύμφωνα με τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού στην πόλη της Μακεδονίας, ο οποίος ανήκει στο δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, από τις τελευταίες 7 ημέρες, οι 5 ημέρες κατέγραψαν αρνητικές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. 

Στο παρακάτω σχήμα, παρουσιάζεται το διάγραμμα της θερμοκρασίας από τις 12 Ιανουαρίου έως το μεσημέρι της 19ης Ιανουαρίου, που από τις συνολικά 192 ώρες οι 181 ώρες καταγράφησαν αρνητικές θερμοκρασίες», όπως διαβάζουμε στην ανάρτηση που έκανε στο Facebook το meteo.gr

Σε αυτήν αναφέρεται μία συνοπτική εξήγηση του φαινόμενου: «Η διατήρηση των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών τις τελευταίες ημέρες οφείλεται στο χιονοσκεπές έδαφος και στην παγωμένη ομίχλη ακτινοβολίας ή αλλιώς στην τοπική διάλεκτο Σινιάκι, που έχει μετατρέψει τη Φλώρινα σε μια παγωμένη πόλη».

Το κανάλι Florina Discovery στο YouTube, δημοσίευσε την Κυριακή (19/01), ένα βίντεο της Film Art Productions, που εξηγεί λίγο πιο αναλυτικά τι είναι το «σινιάκι» της Φλώρινας ή αλλιώς «ομίχλη ακτινοβολίας» ή «παγωμένη ομίχλη».

Τι είναι λοιπόν η «ομίχλη ακτινοβολίας»; 

Όπως διαβάζουμε, μεταξύ άλλων: «Αυτή η πυκνή ομίχλη που το πάχος της περιορίζεται στα πρώτα δεκάδες ή μερικές εκατοντάδες μέτρα από το έδαφος, επιστημονικά ονομάζεται “ομίχλη ακτινοβολίας”. Για το πώς δημιουργείται υπάρχουν διάφοροι λόγοι.  Οι περιοχές χαμηλού υψομέτρου τείνουν να έχουν μεγαλύτερα ποσά υγρασίας τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος σε σχέση με τα ορεινά, καθώς τις διαπερνούν ποταμοί ή υπάρχουν εποχιακές λίμνες. 

Επιπλέον, η βλάστηση προτιμά αυτές τις περιοχές και παρατηρείται μεγαλύτερη εξατμισοδιαπνοή σε σχέση με τις γύρω ορεινές περιοχές. Επίσης, ο ψυχρός αέρας είναι πυκνότερος από τον θερμό, επομένως λόγω της βαρύτητας βυθίζεται κάτω από τις θερμότερες αέριες μάζες. Ο ψυχρός αέρας δηλαδή θα συγκεντρωθεί στο χαμηλότερο σημείο. Η ομίχλη θα σχηματιστεί πρώτα σε αυτά τα χαμηλά ψυχρά και υγρά σημεία όπου ο κορεσμός των αερίων μαζών θα επέλθει πιο γρήγορα. 

Ο όρος “ομίχλη ακτινοβολίας” προέρχεται από ένα άλλο φυσικό φαινόμενο. Το έδαφος κατά τη διάρκεια της νύχτας ακτινοβολεί θερμότητα και αν δεν υπάρχουν σύννεφα να μειώσουν ή να σταματήσουν την περαιτέρω απώλεια θερμότητας του εδάφους, τότε η θερμοκρασία του εδάφους και του υπερκείμενου αέρα πέφτει συνεχώς. Τέλος, αν οι άνεμοι είναι ασθενείς, θα ευνοήσουν την ψύξη των αερίων μαζών κοντά στο έδαφος γιατί υπάρχει περιορισμένη ανάδευσή τους. Αν η ομίχλη συνδυαστεί με θερμοκρασίες υπό το μηδέν, τότε έχουμε το φαινόμενο της “παγωμένης ομίχλης”. 

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές τοπικές ονομασίες για την ομίχλη, όπως στη Φλώρινα όπου η παγωμένη ομίχλη ακτινοβολίας ονομάζεται “σινιάκι” και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, εμποδίζοντας την ηλιακή ακτινοβολία να θερμάνει επαρκώς το έδαφος».

Exit mobile version