Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / SOOC
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τι είναι το γαϊδουροκαλόκαιρο που περιμένουμε στην Ελλάδα αυτό το σαββατοκύριακο

Ποια είναι η ιστορία πίσω από τη συγκεκριμένη λέξη και ποιο μετεωρολογικό φαινόμενο δίνει την εξήγηση για τη φθινοπωρινή καλοκαιρία.

Τις τελευταίες ημέρες, το ελληνικό διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από μετεωρολογικές προγνώσεις που αναφέρονται σε μια επερχόμενη φθινοπωρινή καλοκαιρία σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Μερικοί από τους μετεωρολόγους μάλιστα που εμφανίζονται στα δελτία καιρού των τηλεοπτικών καναλιών της χώρας χρησιμοποιούν συγκεκριμένα την ονομασία γαϊδουροκαλόκαιρο.

Τι σημαίνει, όμως, πραγματικά η συγκεκριμένη λέξη που έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στα ειδησεογραφικά μέσα την τελευταία εβδομάδα και ποια είναι η επιστημονική εξήγηση για την εμφάνιση του γαϊδουροκαλόκαιρου στη χώρα, εν μέσω φθινοπώρου;

Τι είναι το γαϊδουροκαλόκαιρο για το οποίο μιλάνε όλοι

γαϊδουροκαλόκαιρο Άρης Οικονόμου / SOOC

Ας ξεκινήσουμε με την ετυμολογική ερμηνεία της λέξης. Σύμφωνα με την παράδοση, το γαϊδούρι είναι ουσιαστικά για ένα πεισματάρικο ζώο, το οποίο συχνά καρφώνει τα πόδια του σε ένα σημείο και δεν κινείται παρά τις υποδείξεις του ιδιοκτήτη του.

Έτσι, λοιπόν, και σε αυτή την περίπτωση το καλοκαίρι «πεισμώνει» και δε θέλει να φύγει ακόμη κι αν βρισκόμαστε μια ανάσα από την έλευση του Νοεμβρίου. Το συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο, που επανέρχεται κάθε χρόνο αλλά σε διαφορετικές περιόδους, εμφανίζεται σε αρκετές ακόμη χώρες του κόσμου, που του έχουν δώσει διαφορετικές ονομασίες.

Συγκεκριμένα, το γαϊδουροκαλόκαιρο είναι γνωστό στη Μεγάλη Βρετανία ως ινδιάνικο καλοκαίρι (Indian Summer) και ορίζεται από την επίσημα ιστοσελίδα της μετεωρολογικής υπηρεσίας της βρετανικής κυβέρνησης, ως ένα «ζεστό διάστημα καιρού που συμβαίνει το φθινόπωρο και κυρίως κατά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο». Κατά την παράδοση, η συγκεκριμένη λέξη δε σχετίζεται με την Ινδία αλλά τους Ινδιάνους που εκείνη την περίοδο μπορούσαν να συνεχίσουν το κυνήγι.

Στη Βουλγαρία, είναι γνωστό ως «καλοκαίρι των φτωχών», ενώ στη Σερβία, ως «Miholjsko leto», εξαιτίας του γεγονότος πως ο Άγιος Μιχαήλ γιορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει να κάνει με το γεγονός πως παραδοσιακά αυτή την εποχή θερμές αέριες μάζες έρχονται από τη βόρεια Αφρική στην ήπειρό μας, φέρνοντας μαζί τους πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

Τι περιμένουμε τη φετινή χρονιά

Όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι της χώρας, το φετινό γαϊδουροκαλόκαιρο πρόκειται να ξεκινήσει σε όλη την επικράτεια της χώρας από το ερχόμενο σαββατοκύριακο και θα συνεχίσει έως και την 28η Οκτωβρίου.

Η αύξηση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι αισθητή, με τις προγνώσεις να μιλούν για θερμοκρασίες που θα αγγίξουν – και ίσως ξεπεράσουν – ακόμη και τους 30 βαθμούς Κελσίου. Άρα το ερχόμενο τριήμερο καλό είναι να βγάλουμε και πάλι τα μαγιό μας από τις ντουλάπες μας, γιατί μπορεί να τα χρειαστούμε.