ΥΓΕΙΑ

Τι είναι το σύνδρομο του απατεώνα από το οποίο πάσχει η Gigi Hadid

H Gigi Hadid αποκάλυψε σε συνέντευξή της ότι πάσχει από το λεγόμενο και impostor syndrome.

Εδώ και ένα περίπου μήνα, η Gigi Hadid κυκλοφόρησε το δικό της brand ρούχων από κασμίρ, ονόματι Guest in Residence. Συναντήθηκε λοιπόν με την editor της Vogue, Gabriella Karefa-Johnson, για να μιλήσουν για το νεότερο εγχείρημά της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, το μοντέλο και επιχειρηματίας αποκάλυψε πως έχει το σύνδρομο του απατεώνα (impostοr syndrome). Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η Gigi Hadid είπε στη συνέντευξη ότι η ιδέα της ήρθε όταν οι γονείς της έδωσαν ένα πουλόβερ από κασμίρ, για να τα βγάλει πέρα με το κρύο της Νέας Υόρκης όσο σπούδαζε. Να αναφέρουμε εδώ ότι η Gigi Hadid έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο για πάντα καλοκαιρινό Λος Άντζελες

Η εγκυμοσύνη της όμως, ήταν ο λόγος που πήρε εν τέλει την απόφαση να ανοίξει τη δική της επιχείρηση «Δεν μπορείς να κάνεις το μοντέλο για πάντα. Μου άρεσε το να δημιουργώ και έβλεπα τη ζωή μου να με πηγαίνει προς τα εκεί.

Σκεφτόμουν έτσι κι αλλιώς να ασχοληθώ με το κασμίρ, αλλά νομίζω ότι η εγκυμοσύνη απλώς με έκανε να σκεφτώ πόσο πιο ξεκούραστη θα ένιωθα αν είχα μια δουλειά γραφείου. Που θα μπορώ να παίρνω και την κόρη μου εκεί μαζί μου».

Τι είναι το σύνδρομο του απατεώνα

«Μερικές φορές ξεχνάω ότι είσαι creative director και αφεντικό μιας τεράστιας εταιρείας» της είπε η Karefa-Johnson, με την οποία γνωρίζονται πολλά χρόνια. Και τότε η Gigi Hadid της απάντησε λέγοντας «Έχω το σύνδρομο του απατεώνα όλη την ώρα».

Η Hadid δεν επεκτάθηκε περαιτέρω για το πώς νιώθει, αλλά, ο επίσημος όρος του impostοr syndrome, είναι όταν ένα άτομο αμφιβάλλει για τις δεξιότητες, το ταλέντο ή τα επιτεύγματά του και έχει έναν επίμονο εσωτερικευμένο φόβο ότι θα εκτεθεί ως απατεώνας.

Και παρόλο που υπάρχουν απτές αποδείξεις της ικανότητά τους, εκείνα τα άτομα που παρουσιάζουν το σύνδρομο, παραμένουν πεπεισμένοι ότι είναι απατεώνες και δεν αξίζουν την επιτυχία. Θεωρούν ότι στάθηκαν απλά τυχερά ή ότι η επιτυχία τους οφείλεται όχι στην ευφυΐα τους, αλλά επειδή έχουν κάνει τον περίγυρό τους να πιστέψει ότι είναι πιο ευφυείς και πιο ικανοί από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Ο όρος impostor syndrome εισήχθη το 1978 από τις ερευνήτριες Pauline R. Clance και Suzanne A. Imes, και περιγράφηκε ως ένα φαινόμενο που επηρεάζει κυρίως γυναίκες με υψηλές επιδόσεις.

Ωστόσο, πιο πρόσφατες έρευνες έχουν παρουσιάσει ότι το φαινόμενο επηρεάζει εξίσου και τους άνδρες.

Εκτός από την Gigi Hadid, και άλλα δημόσια πρόσωπα, όπως ο Neil Gaiman, η Michelle Obama, ο Tom Hanks, η Michelle Pfeiffer, η Emma Watson και ο Thom Yorke, έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι πάσχουν κατά καιρούς από το σύνδρομο του απατεώνα.