BUZZ

Τι είναι το «Θέλω να δω τον πισινό σου» που έβαλε (μόνο του) φωτιά στο Twitter;

Η λύση στο μυστήριο hashtag ήρθε από την πλατφόρμα Wattpad και το πιπεράτο, χιουμοριστικό ανάγνωσμα που υπογράφει ο Κωνσταντίνος Κυζιρίδης, βάζοντας την κεντρική ηρωίδα σε ένα σουρεάλ κυνήγι πισινών.

Απλό, λιτό και ιντριγκαδόρικο, το λεκτικό «Θέλω να δω τον πισινό σου» σκαρφάλωσε χθες στην κορυφή των τάσεων στο Twitter, κάνοντας πολύ κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο γράφον, να απορεί για το τι κρύβεται από πίσω, ενώ άλλοι αναπαρήγαγαν το hashtag απλά για να εκμεταλλευτούν το buzz που είχε δημιουργήσει, αυξάνοντας τη δημοτικότητα στις αναρτήσεις τους.

Τα post δεν βοηθούσαν ιδιαίτερα: μερικά χιουμοριστικά στιχάκια με ομοιοκαταληξία, απανωτά σχόλια από ίδιους λογαριασμούς και διάσπαρτες αναφορές σε κεφάλαια, ανατροπές και χαρακτήρες.

Η λύση του μυστηρίου ήρθε τελικά απ’ το Wattpad, την online πλατφόρμα-εφαρμογή που είναι αφιερωμένη στο διάβασμα. Όπως λέει το μότο του εγχειρήματος, «εδώ είναι που ζούνε οι ιστορίες»: καθημερινά εκατομμύρια χρήστες μπαίνουν για να διαβάσουν τα επόμενα κεφάλαια στις ιστορίες που τους έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον, ενώ η πλατφόρμα αποτελεί μια μόνιμα ανοιχτή αγκαλιά σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν τον εαυτό τους στη συγγραφή και να μοιραστούν όσα σκέφτονται, χωρίς να μπλέξουν με αυτοεκδόσεις και έξοδα.

Ένας από αυτούς τους ερασιτέχνες συγγραφείς είναι ο Κωνσταντίνος Κυζιρίδης με τον λογαριασμό kostas_kiziridis12 και το μεγάλο σουξέ του είναι η σπονδυλωτή νουβέλα «Θέλω να δω τον πισινό σου», μετρώντας 1.5 Κ προβολές στην πλατφόρμα. Τώρα ήταν που ανέβηκε το 13ο κεφάλαιο της ιστορίας, ενώ υπολογίζεται ότι υπολείπονται ακόμη τέσσερα-πέντε κεφάλαια για το φινάλε, με το ραντεβού να δίνεται επί της οθόνης σταθερά κάθε Τρίτη απόγευμα. Εξίσου σταθερό είναι το ξεβράκωμα κάποιου πισινού σε κάθε επεισόδιο. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή…

Η υπόθεση και το κυνήγι των πισινών

Η ιστορία διαδραματίζεται στη Βέροια και πρωταγωνίστρια είναι η Μελίνα, μια εικοσιεξάχρονη κοπέλα που ονειρεύεται να βρει τον έρωτα της ζωής της, μακριά απ’ όσους της προξενεύει η μητέρα της. Είναι 101 κιλά «σαν τα σκυλιά της Δαλματίας», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνει εκπτώσεις. Ένα βράδυ, βλέπει στον ύπνο της τη νονά της, τη Φώφη, και κάπως έτσι ξεκινάει το κυνήγι των πισινών.

«Ο άντρας που θα ερωτευτείς και θα σε ερωτευτεί θα έχει ένα τατουάζ στον πισινό του, λίγο πάνω δεξιά. Συγκεκριμένα, έχει κάνει σε τατουάζ το γράμμα Α!», της λέει η νονά και εκείνη μένει με το στόμα ανοιχτό, όπως διαβάζουμε στο πρώτο κεφάλαιο. Ο Πάρης, ένας εργάτης στα κτήματα της οικογενείας που της είχε μόλις γυαλίσει, είναι ο πρώτος στόχος, αλλά το τέλος σε αυτό το σουρεάλ, χιουμοριστικό ταξίδι δεν θα μπορούσε να είναι τόσο σύντομο. Εξάλλου, έχουμε να ανακαλύψουμε και προς τι το γράμμα Α…

Με χαλαρό, μπλογκίστικο γράψιμο, έξυπνες ατάκες και πιπεράτο περιεχόμενο, το Θέλω να δω τον πισινό σου έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο e-book που θα ξεφυλλίζεις (ή μάλλον, θα σκρολάρεις), καθώς περιμένεις το μετρό στην αποβάθρα ή τον ύπνο να σε πάρει στο κρεβάτι.

Μια «χιονοστιβάδα» εκ των έσω

Το ζήτημα είναι ότι υπάρχει ένα διόλου ευκαταφρόνητο χάσμα ανάμεσα στους αριθμούς αναγνωστών της νουβέλας στην πλατφόρμα και τα νούμερα που χτυπάει στο Twitter, τα οποία αυτή τη φορά έφτασαν τα 3.000 σχόλια ενώ σε προηγούμενα επεισόδια τύχαινε να είναι και 6.000. Πώς προκύπτει αυτή η διαφορά; Είναι απλό: λέγεται digital marketing.

Όπως είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με τα social media, βασικά κριτήρια που λαμβάνει υπόψη κάθε αλγόριθμος είναι πόσο ενεργός είναι ένας λογαριασμός και πόσες αλληλεπιδράσεις λαμβάνει. Ειδικά για την περίπτωση του Twitter, το trending tracker ανεβάζει ψηλά όσα hashtag έχουν μεγαλύτερο buzz σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό και ο Κωνσταντίνος Κυζιρίδης προσπαθεί να συντονίσει όλες τις αναρτήσεις των φανς του σε διάστημα δύο ωρών, κάθε που ανεβάζει κεφάλαιο, όπως εξηγεί στο OneMan.

Διόλου άσχημα, εάν σκεφτεί κανείς ότι τελικά πέτυχε το στόχο του με μηδέν budget.