iStock
BUZZ

Τι είναι το χάπι του βιασμού και γιατί είναι τόσο εύκολο για τους δράστες να το προμηθευτούν

Οι αποκαλύψεις της 24χρονης Γεωργίας που έπεσε θύμα βιασμού στο πάρτι της Θεσσαλονίκης και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών της εξετάσεων, ανοίγουν ξανά την κουβέντα για το περιβόητο χάπι του βιασμού και την πρόσβαση σε αυτό.

Τις τελευταίες ημέρες, το θέμα που απασχολεί δικαίως το πανελλήνιο, δεν είναι άλλο από τις καταγγελίες της 24χρονης κοπέλας για βιασμό σε σουίτα ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ένα ακόμη κομμάτι που προστέθηκε στο παζλ της υπόθεσης, είναι τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης, που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες της.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Mega, το πόρισμα από τις τοξικολογικές επιβεβαιώνει ότι κάτι της έριξαν στο ποτό, αφού όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, εκτός από αλκοόλ στο αίμα της 24χρονης Γεωργίας εντοπίστηκαν ουσίες που μπορεί να οδηγήσουν σε νάρκωση ιδίως αν συνδυαστούν με αλκοόλ.

Το χάπι του βιασμού

Η υπόθεση της 24χρονης δεν είναι η μοναδική, αφού άλλες έξι κοπέλες έπεσαν θύμα βιασμού στη χώρα μας τον τελευταίο 1,5 χρόνο, έπειτα από εκούσια χρήση ναρκωτικών ουσιών, γεγονός που ανοίγει ξανά την κουβέντα για το «χάπι του βιασμού». Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για ένα χάπι, αλλά για τέσσερα-πέντε διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία χορηγούνται με συνταγή, κυρίως σε τοξικομανείς.

Όπως τόνισε μιλώντας στο STAR ο αναπληρωτής ταμίας της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Σφεληνιώτης, οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται από μέλη κυκλωμάτων, καθιστώντας τις κοπέλες στις οποίες τις δίνουν παρά τη θέλησή τους, άβουλα όντα, έρμαια των άρρωστων ορέξεών τους.

Οι ουσίες αυτές, ονομάστηκαν «χάπι βιασμού» (στα αγγλικά date rape) τη δεκαετία του ’90, όταν και ήταν πολύ διαδεδομένη η χρήση τους, και αφορούν χάπια όπως είναι το GHB και αυτά που περιέχουν την ουσία φλουνιτραζεπάμη (Vulbegal, Rohypnol, Hipnosedon), τα οποία αν συνδυαστούν με αλκοόλ, μπορούν να προκαλέσουν απώλεια επαφής με το περιβάλλον. Η επιστημονική του ονομασία, είναι Γ-υδροξυβουτυρικό οξύ και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 ήταν ευρέως διαδεδομένο ως ναρκωτικό, αφού σε μικρές ποσότητες προκαλεί ευφορία, ενώ χρησιμοποιείται και από αθλητές ως αναβολικό.

Οι ουσίες αυτές χορηγούνται αυστηρά και μόνο με τη συνταγή γιατρού και σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν απαγορευθεί. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2016 είχαν αποσυρθεί από τις αγορές της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείο, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν κυκλοφόρησαν ποτέ. Εκτός από τις συνταγές πάντως, τα κυκλώματα μπορούν και τα προμηθεύονται εύκολα και διαδικτυακά σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή (5 ως 10 ευρώ).

Πώς λειτουργεί το χάπι του βιασμού

Ο λόγος που χρησιμοποιούνται συχνά αυτά τα χάπια είναι επειδή δεν έχουν χρώμα, οσμή ή γεύση κι έτσι δεν είναι εύκολο για το θύμα να καταλάβει ότι το έχει πάρει. Οι ουσίες αυτές προκαλούν στα θύματα απώλεια με το περιβάλλον κι έτσι αδυνατούν να αντισταθούν σε οτιδήποτε. Μάλιστα, η φλουνιτραζεπάμη προκαλεί και προδρομική αμνησία, με αποτέλεσμα όταν τα θύματα ξυπνάνε να έχουν κενά μνήμης, δυσκολευόμενα να θυμηθούν τι τους συνέβη και φυσικά τις λεπτομέρειες της επίθεσης.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η επήρεια των ουσιών διαρκεί μόλις για κάποιες ώρες, με αποτέλεσμα αν οι εξετάσεις δεν γίνουν έγκαιρα, να είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν στον οργανισμό του θύματος. Μιλώντας στον ALPHA, ο ιατροδικαστής Χαράλαμπος Κούτσης, σημείωσε μάλιστα πως: «Τα πρώτα συμπτώματα είναι μια ψευδαίσθηση ευφορίας, υπνηλία, μειωμένο άγχος και μπορεί να συνεχίσει σε απώλεια αισθήσεων.

Σε μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει και σε επιληπτικές κρίσεις, ακόμη και σε βραδυκαρδία, σε υποθερμία, ναυτία με εμετούς και όταν έχουμε ακόμα μεγαλύτερη χορήγηση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο», ενώ κατέληξε πως «αν η ουσία υπερβαίνει ένα μέγεθος και πάνω, βρεθεί σε μεγάλη ποσότητα, μπορεί να πιστοποιηθεί ότι είναι αποτέλεσμα χορήγησης. Αν ήταν μικρότερη ποσότητα μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι αποτέλεσμα ενδογενούς παραγωγής, δηλαδή φυσιολογική ποσότητα».

Exit mobile version