Romanos Lioutas / SOOC
ΤΕΜΠΗ

Τι έχει συμβεί με τη συναυλία για τα Τέμπη στο Καλλιμάρμαρο και υπήρξαν αντιδράσεις

Η ανακοίνωση για τη μεγάλη συναυλία στήριξης και οι σφοδρές αντιδράσεις για το εισιτήριο, οι αιχμές για κερδοσκοπία ενάντια στον Σύλλογο Θυμάτων Τεμπών και η απάντηση της Μαρίας Καρυστιανού – όλα, μέσα σε λίγες μόνο ώρες υψηλής και διάχυτης αμηχανίας.

«Ένα γίναμε οι άνθρωποι στον πόνο, ένα και στην αδιανόητη σιωπή που αφήνει η απουσία», αναγράφεται στην ανακοίνωση για τη μεγάλη συναυλία μνήμης που έχει προγραμματιστεί για τα θύματα της ανείπωτης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, σχεδόν είκοσι μήνες μετά το συμβάν και ενώ ακόμη δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, με την προανακριτική επιτροπή να έχει αποδειχθεί προσχηματική και κενή περιεχομένου.

«Ο Νόμος που ενώνει τις ψυχές μας είναι αυτός της μουσικής, […] αλίμονο για όσους συνεχίζουν ξεχνώντας και παραβλέποντας», αναφέρεται στη συνέχεια του κειμένου από τον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, που τελικά άνοιξε μέτωπα τα οποία δεν υπολόγιζε,

Για να αρχίσουμε απ’ τα πρακτικά, η είδηση για τη συναυλία μνήμης είχε κυκλοφορήσει το καλοκαίρι, όταν στην τελευταία συναυλία του στο Θέατρο Βράχων ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει πως πρόκειται να κάνει μια εξαίρεση για να υποστηρίξει τον σκοπό του Συλλόγου, χωρίς βέβαια να διευκρινιστούν περαιτέρω πληροφορίες για τον χώρο και την ημερομηνία της διοργάνωσης.

Αυτές οι πληροφορίες δόθηκαν στη δημοσιότητα εχθές (30/9): Η συναυλία-αφιέρωμα για τα αδικοχαμένα θύματα που σημάδεψαν με το τέλος τους όλη την ελληνική κοινωνία πρόκειται να τελεστεί στις 11 Οκτωβρίου, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο – ένα από κάθε άποψη εμβληματικό σημείο το οποίο επιτρέπει τη μαζική προσέλευση του κόσμου ώστε να μεταφερθεί τελικά το ηχηρό μήνυμα του «Δεν ξεχνώ», το οποίο μονοπωλούσε πολλά από τα πλακάτ των διαδηλώσεων. Υπολείπονταν λίγες μέρες, έπρεπε το κάλεσμα να διαδοθεί. Πέρα από τον Θ. Παπακωνσταντίνου, στην αφίσα της συναυλίας αναφέρονταν επίσης οι Φοίβος Δεληβοριάς, Κοινοί Θνητοί, Σωκράτης Μάλαμας και Τάνια Τσανακλίδου.

Αντί όμως να ενωθεί όλη η χώρα και τα (σήμερα) εκατομμύρια κόσμου που έχουν υπογράψει στο διαδικτυακό ψήφισμα για τα Τέμπη, προέκυψε κάτι μάλλον αναπάντεχο και επικράτησε ένα μούδιασμα, μια αμηχανία. Μερικές μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση της συναυλίας, είχαν ξεσπάσει σφοδρές αντιδράσεις από άλλους συγγενείς των θυμάτων, για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. – το εισιτήριο των 15 ευρώ.

Πώς ξεκίνησαν οι αντιδράσεις στη συναυλία μνήμης για τα Τέμπη;
«Τα ονόματα των παιδιών μας δεν θα γίνουν εισιτήρια των €15».

Ο πρώτος που αντέδρασε με την παραπάνω αιχμηρή δήλωση στην πλατφόρμα του X ήταν ο Νίκος Πλακιάς, πατέρας της Χρυσής και της Θωμαΐς Πλακιά, των δίδυμων κοριτσιών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα. Στην ανάρτησή του, ζητούσε από τους καλλιτέχνες (τους οποίους τάγκαρε, και έτσι το μήνυμα διαδόθηκε άμεσα) να ακυρώσουν την παρουσία τους στη συναυλία, διότι «θα ακολουθήσουν νομικές διαδικασίες και ασφαλιστικά μέτρα», εξαπολύοντας παράλληλα αιχμές για τον διοργανωτή Σύλλογο και τα οικονομικά του κίνητρα, ενώ επεσήμανε ότι «όλες οι άλλες οικογένειες είμαστε αντίθετοι σε ό,τι έχει να κάνει με οικονομικά αντίτιμα».

Υπήρξαν και άλλες οικογένειες θυμάτων που αντέδρασαν;
Την αντίδρασή τους (όχι βέβαια τόσο σκληρά και επιθετικά) κράτησαν και άλλες οικογένειες σχετικά με το εισιτήριο της συναυλίας, για την οποία φαίνεται πως είχαν ενημερωθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η δολοφονία του παιδιού μου δεν κοστολογείται με αντίτιμο εισιτηρίου», ανέφερε σε ανάρτηση η Βάσω Κούλπα, μητέρα του θύματος Τάσου Κουτσόπουλου. «Οποιαδήποτε κίνηση γίνεται για τα Τέμπη με χρηματικό αντίτιμο με βρίσκει αντίθετη, ονομαστικά μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι νομίζει, στο σύνολο των 57 όμως όχι», έγραψε η Άννα Καρατζόγλου, μητέρα της Καλλιόπης Πορφυρίδου.

Μέσα στις επόμενες ώρες πληθαίνουν οι αντιδράσεις και όλες επικεντρώνονται σε δύο στοιχεία: το εισιτήριο και την καπήλευση του συνόλου των θυμάτων από τον διοργανωτή-σύλλογο που όπως προκύπτει εκπροσωπεί ένα μέρος μόνο των οικογενειών.

Ποιος είναι ακριβώς ο Σύλλογος Θυμάτων των Τεμπών;
Το σωματείο Σύλλογος «Τέμπη 2023» ιδρύθηκε τον Μάιο του 2023, με κύριο στόχο να αποδοθούν οι ευθύνες για το δυστύχημα και να ολοκληρωθούν όλα τα απαραίτητα έργα για να μην υπάρξουν άλλα θύματα από τον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Πρόεδρος ορίστηκε η Μαρία Καρυστιανού, που αργότερα μέσα από τη συστηματική δράση της (και τον πύρινο λόγο της στα έδρανα της Βουλής) βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας και εξελίχθηκε σε σύμβολο ηρωίδας για όλη την κοινωνία.

Ο σύλλογος συντονίζει διαδικτυακά ψηφίσματα, επικοινωνεί τα καλέσματα και παράλληλα ανοίγει IBAN λογαριασμούς προς κάλυψη των απαραίτητων εξόδων που προκύπτουν στην προσπάθεια να αποδοθεί δικαιοσύνη, όπως τον διορισμό τεχνικών συμβούλων για να ερευνήσουν (παράλληλα με τους εντεταλμένους από το κράτος εμπειρογνώμονες) την υπόθεση. Να σημειώσουμε ότι έτσι προέκυψαν καθοριστικά ευρήματα.

Εκπροσωπεί όμως όλες τις οικογένειες των θυμάτων αυτός ο Σύλλογος;
Δεν είχε αναφερθεί ποτέ ότι ο Σύλλογος εκπροσωπεί όλες τις οικογένειες, κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον ουτοπικό αφού επαφίεται στην κάθε οικογένεια το εάν θα συνταχθεί σε αυτό το σωματείο ή όχι. Ο Ν. Πλακιάς καταδεικνύει ότι «ο σύλλογος που το διοργανώνει απαρτίζεται από 6 οικογένειες».

Η Μ. Καρυστιανού από την άλλη, σε απαντητικό βίντεο το οποίο ανήρτησε έπειτα από τον σάλο σχετικά με το εισιτήριο στη συναυλία, λέει πως «ο Σύλλογος δημιουργήθηκε από μία μικρή ομάδα συγγενών, σίγουρα διπλάσιο αριθμό απ’ αυτόν που αναφέρει ο κ. Πλακιάς […]. . Δεν εκπροσωπεί όλες τις οικογένειες. Εμείς στον Σύλλογο έχουμε μία πολύ επιθετική νομική γραμμή [σ.σ. σύζυγός της είναι ο νομικός Αντώνης Ψαρόπουλος που κυνηγάει συστηματικά την υπόθεση] την οποία στηρίζουμε ένθερμα και την οποία έχουμε αποφασίσει ότι θα την απλώσουμε και στο εξωτερικό».

Ποια είναι η απάντηση του Συλλόγου για το επίμαχο εισιτήριο;
«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη συναυλία και να μαζέψουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε για τους δικαστικούς αγώνες του εξωτερικού», απαντά η Μ. Καρυστιανού στο ίδιο βίντεο, εννοώντας λογικά την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο και τίποτα κρυφό σε αυτό που κάνουμε», συμπληρώνει, «είμαστε διάφανοι και ξεκάθαροι και έχουμε αποδείξει πόσο πολύ μας ενδιαφέρει να πετύχει ο αγώνας μας».

Θα γίνει κανονικά η συναυλία, επομένως;
Μένει μια ακόμη εκκρεμότητα, σύμφωνα με όσα μετέφερε η Μ. Καρυστιανού στο βίντεο – να λάβει έγκριση από το ΥΠΠΟΑ. Ίσως γι’ αυτό είχε αργήσει τόσο η ανακοίνωση της συναυλίας και ενδεχομένως η ίδια η ανακοίνωση να χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο πίεσης από πλευράς του Συλλόγου.

Κατά τα άλλα, όσο γράφονται οι παραπάνω γραμμές, συμμετέχοντες καλλιτέχνες ανοίγουν τα χαρτιά τους και τοποθετούνται επάνω στο θέμα, διασκορπίζοντας την αμηχανία που απλώθηκε τις πρώτες ώρες. «Πηγαίνω στη συναυλία για τα Τέμπη χωρίς ούτε μία δεύτερη σκέψη», ανέφερε σε ανάρτηση ο Φοίβος Δεληβοριάς, συνεχίζοντας, «πηγαίνω για να στηρίξω όσες οικογένειες αποφάσισαν τον δύσκολο και πολυέξοδο δρόμο της νομικής διεκδίκησης». Τη στήριξή του στις οικογένειες του Συλλόγου δήλωσε και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου: «Τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη […] και θα συνεχίσω να τους στηρίζω είτε είναι όλοι μαζί είτε μείνει έστω και μία μόνο οικογένεια».

Exit mobile version