Τι έχει συμβεί με το Voyager 2
Εκτοξεύτηκε από τη Φλόριντα το 1977 και ταξιδεύει στο αχανές διάστημα από τότε μέχρι σήμερα. Μία λάθος εντολή της NASA όμως άλλαξε όλα τα δεδομένα.
- 1 ΑΥΓ 2023
Χιούστον έχουμε πρόβλημα: Η NASA βρίσκεται σε αναταραχή, αφού οι ερευνητές της και το επιστημονικό προσωπικό προσπαθούν εναγωνίως να έρθουν σε επικοινωνία, να ακούσουν ένα ήχο, έστω κάποιον ανεπαίσθητο θόρυβο από το διαστημικό σκάφος Voyager 2, το οποίο εδώ και λίγες ώρες θεωρείται και επίσημα χαμένο.
Η τύχη του αγνοείται καθώς ταξιδεύει στο αχανές διάστημα χωρίς η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ να μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί του.
Τι ακριβώς συνέβη, πώς οδηγηθήκαμε μέχρι εδώ και τι ευθύνες έχει η NASA; Ας πάρουμε τα δεδομένα από την αρχή.
Γιατί δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του η NASA;
Πριν από περίπου μία εβδομάδα, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έδωσε μία λανθασμένη εντολή στο σκάφος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μετατοπιστεί κατά 2% η κεραία του και ως εκ τούτου να διακοπεί κάθε επικοινωνία.
Πόσο μακριά βρίσκεται από τη Γη;
Η απόσταση ανάμεσα στο Voyager 2 και τον πλανήτη μας ήταν 19 δισ. χιλιόμετρα τη στιγμή που χάθηκε η επικοινωνία. Κάτι, δηλαδή, το οποίο δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες ανέρευσής του καθώς χρειάζονται περισσότερες από 18 ώρες για να φτάσει ένα σήμα του στη Γη.
Πόσα χρόνια βρίσκεται σε πορεία;
Το διαστημικό σκάφος εκτοξεύτηκε το μακρινό 1977 (!) από τη Φλόριντα των ΗΠΑ με σκοπό να μελετήσει τις απομακρυσμένες γωνιές του ηλιακού μας συστήματος, και πιο συγκεκριμένα τους πλανήτες Δία, Κρόνο, Ουρανό και Ποσειδώνα. (Την ίδια εποχή, ξεκίνησε το ταξίδι του και το δίδυμό του σκάφος Voyager 1, το οποίο συνεχίζει το ταξίδι του βρισκόμενο 24 δισ. χιλιόμετρα μακριά, όντας κατά αυτόν τον τρόπο το πιο απομακρυσμένο διαστημικό σκάφος από τη Γη αυτήν τη στιγμή).
Από το 2018, το Voyager 2 ταξιδεύει στο διαστρικό διάστημα έχοντας ανακαλύψει μία σειρά από νέα φεγγάρια στον Ουρανό και στον Δία.
Τι είναι το διαστρικό διάστημα;
Όπως διαβάζουμε στη Βικιπαίδεια: διαστρικό διάστημα ή αλλιώς μεσοαστρικό είναι η έκταση εκείνη του γαλαξία η οποία δε διαθέτει αστέρες και αντίστοιχα πλανητικά συστήματα. Τι περιέχει; Διαστημική σκόνη, συντρίμμια, διάφορα ιόντα, υποατομικά σωματίδια, κοσμική ακτινοβολία και διαστημικά αέρια. Ένα αχανές κενό με άλλα λόγια το οποίο μαστιγώνεται από αστρικούς ανέμους.
Ποιο είναι το πλάνο της NASA;
Την επόμενη εβδομάδα, η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ σκοπεύει να βομβαρδίσει την περιοχή όπου χάθηκε η επαφή με το Voyager 2 με τις σωστές εντολές με την ελπίδα να αποκατασταθεί η επικοινωνία, όπως αναφέρει το Jet Propulsion Laboratory, το εργαστήριο δηλαδή που είναι υπεύθυνο για τις αποστολές των Voyager.
Αυτό θα γίνει μέσα από τις κεραίες της Καμπέρα, σε μία περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, όπου η NASA διατηρεί τεράστια ραντάρ -τμήμα του Deep Space Network ( (Δίκτυο Βαθέως Διαστήματος)- ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με τα διαστημικά σκάφη τα οποία επιχειρούν δεκάδες δισ. χιλιόμετρα μακριά.
Τι θα γίνει αν δεν πιάσει αυτό;
Σε αυτήν την περίπτωση, το μόνο που μπορεί να κάνει η NASA είναι να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο, όταν και η προγραμματισμένη επαναφορά του συστήματος του διαστημικού σκάφους είναι πολύ πιθανό να αποκαταστήσει την επικοινωνία με τη Γη. Ή τουλάχιστον έτσι θέλουν να πιστεύουν οι αξιωματούχοι της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.
Σε κάθε περίπτωση, το να χαθεί κατά αυτόν τον τρόπο το Voyager 2 θα είναι ένα πραγματικά άδοξο τέλος για ένα διαστημικό σκάφος που ταξιδεύει στο αχανές διάστημα από το 1977 μέχρι σήμερα.