© iStock
ΥΓΕΙΑ

Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνεις όταν περάσεις τα 30

Ήρθε η ώρα να κοιτάξεις την πραγματικότητα στα μάτια.

Υπέρταση, αθηροσκλήρωση, έμφραγμα, καρκίνος του εντέρου, διαβήτης και καρκίνος του προστάτη. Επίσης, απώλεια ακοής και σεξουαλική δυσλειτουργία. Ναι, κανείς δε θέλει να ακούει αυτές τις λέξεις, την ίδια όμως στιγμή αποτελούν μία (καθόλου ευχάριστη) πραγματικότητα. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό; Να μη στερείς την πρόληψη από τον εαυτό σου, ιδιαίτερα τώρα που πέρασες τα 30.

Άλλωστε, οι «κακές συνήθειες» που όλοι κουβαλάμε μαζί μας για χρόνια αποτελούν σοβαρούς επιβαρυντικούς παράγοντες που φέρνουν πιο κοντά δυσάρεστες εξελίξεις.

Αν όμως φροντίσεις να κάνεις τις παρακάτω εξετάσεις με συνέπεια, τότε όλοι αυτοί οι κίνδυνοι απομακρύνονται αισθητά. Τι εξετάσεις πρέπει να κάνεις μετά τα 30; Ιδού, ακολουθεί ένας αναλυτικός κατάλογος:

Έλεγχος για υπερχοληστεριναιμία: Το πρώτο, το πιο σημαντικό, το πιο συνηθισμένο. Ξεκινάς «χθες» έλεγχο χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων. Αν δεν έχεις τίποτα ελέγχεις κάθε πέντε χρόνια. Αν ο γιατρός σου δει κάποια στιγμή ότι τα νούμερα τρελάθηκαν θα σου συστήσει πιο εξειδικευμένες εξετάσεις κάθε έξι μήνες έως κάθε χρόνο. Γιατί κάπου εδώ ξεκινάει η  αθηροσκλήρωση και η αθηροσκλήρωση είναι η νο1 αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων. Σε κάθε περίπτωση φτιάξε τη διατροφή σου. Θα σου κάνει καλό ούτως ή άλλως.

Καρδιολογικός έλεγχος: Σε ένα βαθμό πάει μαζί με τον έλεγχο για υπερχοληστεριναιμία αλλά υπάρχουν και εξειδικευμένες καρδιολογικές εξετάσεις για πιο ασφαλή διάγνωση καρδιακών ασθενειών. Πιο συγκεκριμένα καλύτερη διάγνωση σημαίνει ότι μπορούν οι γιατροί να διαπιστώσουν την εμφάνιση καρδιοπάθειας αρκετά νωρίς για την αποτρέψουν. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μειώσεις το κίνδυνο για έμφραγμα.


© Marko Spiske / Unsplash

Πίεση: Και οι γιαγιάδες παίρνουν την πίεση, θα μου πεις. Αλλά αυτή η απλή (και φαινομενικά ασήμαντη) εξέταση θα σου δείξει αν διατρέχεις κίνδυνο υπέρτασης, κάτι που χοντρικά είναι 20%. Δηλαδή ένας στους πέντε. Οπότε το ελέγχεις για καλό και για κακό, δεν περιμένεις να πάθεις έμφραγμα. Ξεκινάς όσο νωρίτερα γίνεται, δηλαδή αύριο και αν ο γιατρός σου δει υψηλά επίπεδα θα ελέγχεις κάθε έξι μήνες.

Έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου: Λέξεις σαν την κολονοσκόπηση και τη σιγμοειδοσκόπηση δεν ακούγονται και ιδιαίτερα ευχάριστες και δεν είναι. Αλλά να δεις τι χαρές θα κάνεις αν διαγνωστείς με καρκίνο παχέος εντέρου στο πρώτο στάδιο σε αντίθεση με την πλειοψηφία που το βρίσκει στο τέταρτο. Εσύ θα έχεις να κάνεις με μια απολύτως θεραπεύσιμη ασθένεια.  Γενικά ξεκινάς αρκετά νωρίς γύρω στα 35 αν έχεις ιστορικό στην οικογένεια. Το πότε ακριβώς και το κάθε πότε θα στο πει ο γιατρός σου.

Έλεγχος για καρκίνο του προστάτη: Υπάρχει ένα ειδικό τεστ (PSA) που δεν ακούγεται πολύ ακριβές και που πρέπει να συζητήσεις με το γιατρό σου αν θα κάνεις γύρω στα 50 σου. Κάνε μια κουβέντα σε κάθε περίπτωση.

Προληπτικός έλεγχος διαβήτη: Είναι μια σειρά αρκετά πολύπλοκων εξετάσεων που θα κάνεις γύρω στα 40 αν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή επιβαρυντικοί παράγοντες. Αν είσαι παχύσαρκος, όμως, ή έχεις ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια σου πρέπει να κάνεις νωρίτερα και κάθε τρία χρόνια από εκεί και μετά.

Έλεγχος για καρκίνο της ουροδόχου κύστης: Είσαι πενήντα, καυκάσιος και κάπνιζες; Τότε είσαι γκανιάν για καρκίνο της ουροδόχου ο οποίος είναι ασυμπτωματικός στα πρώτα στάδια και μπορεί να σε αιφνιδιάσει δυσάρεστα. Αν τον εντοπίσεις νωρίς είναι σίγουρα θεραπεύσιμος. Γι’ αυτό κάνε μια κουβέντα πάλι με το γιατρό σου.

Exit mobile version