ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τι φάτσα έχει ένα troll;

Ζουν ιντερνετικά ανάμεσά μας. Αλλά τι μορφή μπορεί να τους δώσει η νοσηρή φαντασία ενός γραφίστα;

Το θέμα από μόνο του είναι ένα τρολάρισμα. Γιατί κάποια troll αποφάσισαν να κάνουν έναν διαγωνισμό ανάμεσα σε γραφίστες και τα μεγαλύτερα troll από αυτούς σχεδίασαν μερικές εικόνες από trolls προφανέστατα για να τρολάρουν τον διαγωνισμό. Κατάλαβες; Όχι ε; Δεν πειράζει. Θα καταλάβεις σε λίγο.

Η ιστοσελίδα Worth1000 κάνει καθημερινά μερικούς διαγωνισμούς. Ένας από αυτούς αφορά γραφίστες οι οποίοι σχεδιάζουν καθημερινά και διαγωνίζονται μεταξύ τους. Έπαθλο είναι ένα χρυσό ψηφιακό κυπελλάκι για τον νικητή. Τίποτα δηλαδή.

Η αλήθεια είναι ότι χάζεψα πολλή ώρα στο site τους αλλά όταν είδα τους δύο διαγωνισμούς για τα trolls κάηκαν τα εγκεφαλικά μου κύτταρα.

Trolls 

Αυτές είναι οι εικόνες που μπήκαν στον διαγωνισμό. Το ποιος όμως τρόλαρε ποιον στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν το κατάλαβα ποτέ. Γιατί προφανέστατα τα troll δεν είναι κάτι καλικάτζαροι που ζουν σε ανήλιαγα υπόγεια με σάλια να τρέχουν από τα πηγούνια τους και κατσαρίδες να περπατούν στη ράχη τους. Αλλά την αγαπάμε την υπερβολή, ειδικά όταν προέρχεται από creative ανθρώπους.

Τα troll είναι ο φόβος και ο τρόμος κάθε συντηρητικού χρήστη του internet. Τουλάχιστον έτσι το περιγράφει η Sonia Simone, Senior Editor στο Copyblogger. Για την ακρίβεια τα χαρακτηρίζει “unpleasant creatures” που αντλούν ικανοποίηση καταστρέφοντας κάτι που εσύ έχεις δημιουργήσει online.

Μα…

Ακριβώς αυτή είναι η χαρά του τρολαρίσματος. Να παρεισφρύεις σε μια σοβαρή συζήτηση και να την κάνεις μπάχαλο. Να σκαρφίζεσαι δήλωση ενός φανταστικού Γερμανού αθλητή και να δημιουργείται διπλωματικό επεισόδιο. Να μπαίνεις κάτω από σοροπιαστή φωτογραφία ζευγαριού και να γελοιοποιείς τον έναν από τους δύο. Να μπαίνεις στο site του γάμου του Γιώργου και της Πωλίνας και να ρίχνεις κατάρες στα σχόλια.

 

Αν και το καλό troll είναι εκείνο που δεν το αντιλαμβάνεται ο άλλος από την αρχή. Που δεν καταλαβαίνεις αν μιλάει σοβαρά ή αν κάνει πλάκα. Η Wikipedia είναι ακόμα πιο σοβαρή κατά του φαινομένου αναφέροντας περιστατικά ψευδών ειδήσεων θανάτων που ξεκίνησαν ως τρολάρισμα και προκάλεσαν “πόνο και θλίψη σε οικογένειες στην Αμερική”. Μάλιστα.

Η προσπάθεια του καθενός να περιγράψει το τρολάρισμα με στενούς νομικούς ή πολιτικούς όρους είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Όπως συμβαίνει με το παράνομο downloading, την ελευθερία του λόγου στα blog και τα social accounts και σε άλλες πολλές πτυχές του internet.

Οπότε ας μην σοβαρευόμαστε πολύ. Οι Έλληνες άλλωστε είμαστε πρώτοι στο τρολάρισμα και τον μαλακισμό στο internet. Και το αποδεικνύουμε καθημερινά περίτρανα. Κι ας μην μοιάζουν τα troll που ζουν τριγύρω μας στους εικονιζόμενους του διαγωνισμού.

 

Keep trolling people