© Menelaos Myrillas / SOOC
EXPLAINED

Τι γνωρίζουμε για την εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο σκάνδαλο χρηματισμού από το Κατάρ

Σε τέσσερα άτομα έχει επικεντρωθεί η έρευνα των βελγικών αρχών για το σκάνδαλο του Κατάρ, προμηνύοντας μεγάλες αποκαλύψεις το προσεχές διάστημα.

Η σύλληψη της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή δε δίνει άφεση αμαρτιών στην υπόθεση παρακολουθήσεων της κυβέρνησης και την επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως υπαινίσσονται διάφορα Μέσα τις τελευταίες ώρες, όσο καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα της ερευνητικής διαδικασίας, όταν εκτελείται μεθοδευμένα:

Από τον περασμένο Ιούλιο, το Κεντρικό Γραφείο Καταστολής της Διαφθοράς (OCRC) είχε την υποψία χρηματισμών για την ευνοϊκή μεταχείριση και διαμόρφωση θετικού κλίματος υπέρ του Κατάρ, διενεργώντας σιωπηλά έρευνα, μέχρι που βρέθηκε η κατάλληλη στιγμή για το μεγάλο βήμα της επιχείρησης.

Όπως έγινε γνωστό αρχικά από τη γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου Le Soir κι έπειτα από της Εισαγγελίας Βελγίου, την περασμένη Παρασκευή (9/12) τέσσερα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του βρετανικού λόμπι κρίθηκαν προφυλακιστέοι για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Γρήγορα διέρρευσε ότι ανάμεσά τους βρίσκεται η Εύα Καϊλή, οδηγώντας στη διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και εξηγώντας με τον πιο ειρωνικό τρόπο την αναγνώριση του Κατάρ ως «πρωτοπόρας χώρας στα εργασιακά δικαιώματα».

Το ενδιαφέρον είναι ότι λόγω του ευρωβουλευτικού αξιώματος, η υπόθεση κινδύνευε να πέσει στα μαλακά: τόσο η Εύα Καϊλή, όσο και άλλοι ύποπτοι της υπόθεσης θα μπορούσαν να επικαλεστούν ασυλία από την ποινική δικαιοσύνη, άρα δε θα μπορούσε να διαταχθεί έρευνα για τη θετική μεταχείριση στο Κατάρ – μοναδική εξαίρεση που αίρει την ασυλία είναι εάν πιαστούν επ’ αυτοφώρω. Αυτόν ακριβώς τον σκοπό υπηρετούσε η έρευνα των βελγικών αρχών σε σπίτια των υπόπτων: βρέθηκαν τουλάχιστον 600.000 ευρώ σε 16 οικήματα, πειστήριο αρκετό για να συνεχιστεί η έρευνα επίσημα.

Όπως έχει διαρρεύσει στις εφημερίδες, στους τέσσερις συλληφθέντες για την υπόθεση Qatar Gate, πέρα από την Εύα Καϊλή, περιλαμβάνεται ο σύζυγός της Francesco Giorgi, ο πρώην Ιταλός Ευρωβουλευτής των Δημοκρατικών Pier Antonio Panzeri, όπως και ένας λομπίστας των Βρυξελλών, που αναφέρεται στα δημοσιεύματα ως Φ.

Ποιος είναι ο άνθρωπος-κλειδί

Το στοιχείο που είχε πυροδοτήσει πιο έντονα την υποψία των βελγικών αρχών φαίνεται να είναι επικοινωνίες από τη διετία 2016- 2018 μεταξύ Καταριανών και υψηλά ιστάμενων προσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συγκεκριμένα με τους Francesco Giorgi και Panzeri, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα La Repubblica. Και παρότι στα ελληνικά Μέσα έχει κυριαρχήσει το πρόσωπο της Εύας Καϊλή για το σκάνδαλο, στη γείτονα χώρα ως εγκέφαλος σκιαγραφείται ο Panzeri, καθώς το βράδυ των συλλήψεων προσήχθησαν επίσης η σύζυγος και η κόρη του.

Πρόκειται για ένα άτομο σε άμεση συνεργασία με τον Francesco Giorgi και κατ’ επέκταση την Εύα Καϊλή. Η κατ’ οίκον έρευνα εντόπισε και εκεί ποσότητες χρημάτων, χωρίς να έχει διαρρεύσει κάτι πιο εξειδικευμένο, καθώς τα χαρτονομίσματα στάλθηκαν στα ερευνητικά εργαστήρια για «τεχνικούς ελέγχους».

Πέραν των ατόμων αυτών, οι δικαστικές αρχές του Βελγίου ερεύνησαν επίσης γραφεία και σπίτια δορυφορικών προσώπων, όπως των βοηθών του Ιταλού ευρωβουλευτή και σοσιαλιστή Marc Tarabella αλλά και του Luca Visentini (Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων) και του πατέρα της Εύας Καϊλή.

Ωστόσο, μονάχα η επίμαχη τετράδα παραμένει υπό κράτηση, έχοντας μεταφερθεί στις φυλακές του Σεν Ζιλ από την Κυριακή. Βάσει της διαδικασίας, πρόκειται να παραμείνουν εκεί για 48 ώρες κι έπειτα θα κληθούν ξανά ενώπιον των Αρχών, όταν και θα αποφασιστεί εάν θα αφεθούν προσωρινά ελεύθεροι ή θα παραμείνουν προφυλακιστέοι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης – αυτό το διάστημα μπορεί να επεκταθεί έως και ένα μήνα, εάν και εφόσον αποφασιστεί να προχωρήσει η διαδικασία με πρωτοβάθμια δίκη.

Ποιο είναι το μέλλον της Εύας Καϊλή

Διαγεγραμμένη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και επικοινωνιακά αποκηρυγμένη ως απολωλός πρόβατο από το πολιτικό σύστημα, η Εύα Καϊλή περιμένει προς το παρόν την απόφαση των δικαστικών αρχών για την ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης, γνωρίζοντας ότι είναι απίθανο να ολοκληρωθεί η δίκη μέχρι τις ευρωεκλογές του 2024.

Υπολογίζεται ότι η υπόθεση θα χρειαστεί 1μιση χρόνο ενώπιον της δικαιοσύνης. Μέχρι τότε, το νομικά αναμενόμενο θα ήταν η Εύα Καϊλή να διατηρήσει την έδρα της στην Ευρωβουλή, αλλά η απόφαση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola δεν άφησε περιθώρια:

Ανακοινώθηκε επίσημα ότι η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Καϊλή χάνει άμεσα «όλες τις εξουσίες, τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές της», έτσι που οι διαδικασίες για την καθαίρεσή της επισπεύδονται. Πρόκειται για διαδικασία που εφαρμόζεται κατ’ εξαίρεση και σε έκτακτες περιπτώσεις, ενώ κανονικά θα έπρεπε να δηλώσει η ίδια παραίτηση.

Σε κάθε περίπτωση, είτε παραιτηθεί ή κηρυχθεί έκπτωτη η Καϊλή από το σώμα του ευρωκοινοβουλίου, το όνομα που επικρατεί για να αναλάβει τη θέση της είναι ο Νίκος Παπανδρέου, ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.