Τι γνωρίζουμε για τον τεράστιο αστεροειδή που απειλεί να συγκρουστεί με τη Γη το 2029
Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι θα είναι σίγουροι για το αν θα υπάρχει σύγκρουση ή όχι, το 2027.
- 16 ΣΕΠ 2024
Το δεδομένο είναι πως εκεί έξω στο σύμπαν, υπάρχει ένας αστεροειδής που έχει ονομαστεί Άποφις και έχει μέγεθος που ξεπερνάει τα 335 μέτρα. Παρεμπιπτόντως, Άποφις είναι το ελληνικό όνομα της αρχαίας αιγυπτιακής θεότητας Απέπ που προσπαθούσε να βυθίσει τον κόσμο στο σκότος, καταστρέφοντας τον Ήλιο κατά την περίοδο της νύχτας.
Και όχι, δεν ήταν τυχαίο το όνομα που έδωσαν στην πέτρα αυτοί που παρατηρούν τι απειλεί τη Γη και φτιάχνουν τη σχετική βάση δεδομένων. Είναι τα μέλη του Planetary Defense Coordination Office (PDCO) της NASA που δημιουργήθηκε για να ανακαλύψει τους τρόπους να μπορούμε να βλέπουμε τι κυκλοφορεί γύρω μας (στη Γη), να υπολογίζονται οι τροχιές προκειμένου να διακρίνονται οι απειλές και ιδανικά να εξουδετερώνονται.
Έως τώρα στη βάση δεδομένων υπάρχουν 34.000 αστεροειδείς (βλ. μικρά σώματα σαν βράχος -αποτελούνται από σκόνη, μέταλλο και πέτρωμα- του ηλιακού συστήματος, που είναι σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο) που περιφέρονται κοντά στον πλανήτη μας.
Εξ αυτών, οι 2.300 έχουν χαρακτηριστεί ως «δυνητικά επικίνδυνοι». Μόνο οι 153 (διαμέτρου κοντά στο ένα χιλιόμετρο έκαστος) θα μπορούσαν να προκαλέσουν την εξαφάνιση μας, αν έπεφταν πάνω μας.
Αν τώρα, διαπιστωθεί πως κάποιος από τους 2.300 δυνητικά επικίνδυνους (διαμέτρου τουλάχιστον 140.208μ) κινείται απειλητικά, ειδοποιείται το Διεθνές Δίκτυο Προειδοποίησης Αστεροειδών (International Asteroid Warning Network-IAWN), παγκόσμιος συνασπισμός αστρονόμων που δημιουργήθηκε το 2013, κατόπιν σύστασης που ενέκρινε ο ΟΗΕ, για μια διεθνή απάντηση σε μια πιθανή ουσιαστική απειλή.
Αυτό εκπονεί την «άμυνα» που θα παίξουμε για να σωθούμε. Στα όπλα μας ανήκει το DART (Double Asteroid Redirection Test) της NASA που δοκιμάστηκε με επιτυχία το 2021. Αυτό που έκανε ήταν να εκτρέψει την πορεία αστεροειδούς, ώστε να μην καταλήξει στη Γη.
Τώρα που ξέρεις τι υπάρχει για τη σωτηρία σου, ας επιστρέψουμε στον Άποφη και τη μελέτη που αναφέρει πως εάν ο βράχος αυτός συγκρουστεί με τον πλανήτη μας, θα γίνει τον Απρίλιο του 2029.
Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι θα είναι σίγουροι για το αν θα υπάρχει σύγκρουση ή όχι, το 2027. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Apophis βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον ουρανό της ημέρας και η παρατήρησή του με τηλεσκόπια δεν θα είναι δυνατή μέχρι το 2027. Το μέγεθος δεν αποτελεί απειλή για την εξαφάνιση ολόκληρου του ανθρώπινου πολιτισμού. Όπως όμως, γράφει το Futurism «το σώμα αυτό είναι αρκετά μεγάλο για να εξαφανίσει μια ολόκληρη πόλη».
Οι ερευνητές εξηγούν ότι υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει τροχιά εφόσον συγκρουστεί με άλλο αντικείμενο που θα βρει στην πορεία του, όπως έναν μικρότερο αστεροειδή. Σε προηγούμενες έρευνες είχαν βρεθεί μηδενικές πιθανότητες διασταύρωσης του Apophis με άλλον αστεροειδή. Σε αυτήν την εργασία αναφέρεται ότι «θα μπορούσε να προσκρούσει σε μικροσκοπικούς αστεροειδείς πολύ μικρούς για να μπορούμε να δούμε ακόμα. Αν ένα από αυτά τα παράξενα αντικείμενα είχε μέγεθος μόλις 3.5 μέτρα, θα ήταν αρκετά βαρύ για να τον απομακρύνει από πορεία σύγκρουσης με τον πλανήτη μας το 2029».
Αν όντως, αλλάξει η τροχιά του Apophis, θα απειλήσει ξανά τη Γη μεταγενέστερα -το 2036 ή το 2068.