© 2021, Eranga Jayawardena/ Associated Press
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το κινεζικό εμβόλιο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε το Sinopharm και η ανθρωπότητα έχει ένα νέο σύμμαχο στη μάχη κατά του κορονοϊού.
Στις 7 Μαΐου του 2021 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πήρε μία ιστορικής σημασίας απόφαση. Ενέκρινε για επείγουσα χρήση το εμβόλιο της κινεζικής κρατικής εταιρείας Sinopharm το οποίο έχει ήδη ριχτεί στη μάχη της αντιμετώπισης της πανδημίας. Ήταν το 5ο εμβόλιο που παίρνει έγκριση από τον ΠΟΥ μετά από εκείνα της Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson. Το πρώτο μάλιστα που παράγεται εκτός Δύσης.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο

Το εμβόλιο της Sinopharm λειτουργεί με έναν μάλλον πιο παραδοσιακό τρόπο σε σχέση τουλάχιστον με τα mRNA εμβόλια. Για τη δημιουργία του χρειάστηκε να απομονωθούν 3 εκδοχές του ιού, όπως βρέθηκαν σε κινεζικά νοσοκομεία. Ουσιαστικά, λοιπόν, μαθαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου τον τρόπο που θα δημιουργήσει αντισώματα για τον SARS-CoV-2 κορονοϊό.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι το εμβόλιο θα προκαλέσει κορονοϊό σε όσους θα χορηγηθεί. Με μία ειδική διαδικασία οι ιοί αυτοί σκοτώνονται και εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα αδρανείς χωρίς να υπάρχει πιθανότητα να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο οργανισμός όμως αποκτάει την πρώτη επαφή του με τον κορονοϊό και δημιουργεί αντισώματα. Όταν έρθει σε επαφή με τον πραγματικό ιό, όπως εκείνος υπάρχει στη φύση, το ανοσοποιητικό παράγει γρήγορα αντισώματα που κολλάνε πάνω στον εισβολέα και τον εμποδίζουν να εισέλθει μέσα στα κύτταρα, ουσιαστικά καταστρέφοντάς τον και εμποδίζοντας περαιτέρω βλάβες.

Πόσο αποτελεσματικό είναι

Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις με απόσταση 21 ημερών μεταξύ της κάθε μίας. Σύμφωνα με όσα μας δίνει ο ΠΟΥ και με βάση έρευνα που έγινε σε πολλές χώρες του κόσμου, το εμβόλιο έχει ένα ποσοστό 79% για την πρόληψη συμπτωματικής νόσου 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ προλαμβάνει σε πολύ σημαντικό ποσοστό και τον θάνατο λόγω COVID-19. Πάντως, όπως και στην περίπτωση του AstraZeneca, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για εγκύους ούτε όμως και για ανθρώπους άνω των 60 ετών οπότε αναμένεται το Sinopharm να χορηγηθεί κυρίως σε ηλικιακές κατηγορίες μεταξύ 18 και 60 ετών. Τουλάχιστον μέχρι να συμπληρωθούν τα δεδομένα.

Ποιες χώρες έχουν εγκρίνει το Sinopharm

Η Κίνα είναι φυσικά η πρώτη που έχει εγκρίνει το εμβόλιο της Sinopharm, ενώ δοκιμές έχουν γίνει και σε άλλες 6 χώρες του κόσμου. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, 44 χώρες έχουν εγκρίνει το εμβόλιο. Μεταξύ αυτών οι κυριότερες είναι οι Αργεντινή, η Αίγυπτος, το Ιράν, το Μαρόκο, το Πακιστάν και η Βενεζουέλα. Από τις ευρωπαϊκές χώρες το Sinopharm έχει εγκριθεί από την Ουγγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Λευκορωσία. Προς το παρόν έχουν μοιραστεί περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.


© 2021, Muhammad Sajjad/ Associated Press

Ο αντίκτυπος στον πλανήτη

Προφανώς, η παραγωγή των εμβολίων εκτός από την άμεση επίπτωση που έχει στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει και πολλές γεωπολιτικές προεκτάσεις. Η απόφαση αυτή του ΠΟΥ ήρθε λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ μέσω του Joe Biden έκαναν ρελάνς θέτοντας ανοικτά ζήτημα άρσης των δεσμεύσεων για την πατέντα. Η Κίνα που από την αρχή της πανδημίας έδειξε έντονα την πρόθεσή της να ηγηθεί της μάχης για την καταπολέμηση του κορονοϊού έχασε το πάνω χέρι καθώς καθυστέρησε αρκετά στο ζήτημα των εμβολίων.

Η πιστοποίηση που πήρε τώρα από τον ΠΟΥ ίσως όμως ανατρέψει και πάλι τα δεδομένα κυρίως για τις χώρες του λεγόμενου αναπτυσσόμενου κόσμου οι οποίες έχουν μείνει πολύ πίσω στους εμβολιασμούς. Ξέρουμε εξάλλου ότι η Κίνα έχει μία τρομερή δυναμική ως προς τις μαζικές παραγωγές, κάτι που ίσως τη βοηθήσει να καλύψει τον χαμένο χρόνο και ταυτόχρονα να κερδίσει σημαντικούς συμμάχους σε διάφορες πλευρές του πλανήτη.

Exit mobile version