Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα
- 18 ΟΚΤ 2023
Τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες Τρίτη (17/10), από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Al Ahli, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ενώ έγινε γνωστό ότι εκατοντάδες άλλα θύματα παραμένουν κάτω από τα ερείπια. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός νεκρών από οποιοδήποτε μεμονωμένο περιστατικό στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Η υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, Mai Alkaila, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διέπραξε «σφαγή» με το Ισραήλ να επιμένει πως δεν είχε καμία ανάμειξη ρίχνοντας την ευθύνη στην Παλαιστινιακή Τζιχάντ.
Το νοσοκομείο που βρίσκεται στο κέντρο της Γάζας, το οποίο διοικείται από την Επισκοπική Επισκοπή της Ιερουσαλήμ, χτυπήθηκε ενώ ήταν γεμάτο από χιλιάδες Παλαιστίνιους που αναζητούσαν καταφύγιο εν μέσω των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων στο μεγαλύτερο μέρος της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας.
Τι υποστηρίζει το Ισραήλ
Οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι το νοσοκομείο χτυπήθηκε από ρουκέτα που εκτόξευσε η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία δραστηριοποιείται στη Λωρίδα της Γάζας.
«Μια ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων του IDF (ισραηλινός στρατός) δείχνει ότι ένα μπαράζ ρουκετών εκτοξεύθηκε από τρομοκράτες στη Γάζα, περνώντας σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο Al Ahli τη στιγμή που χτυπήθηκε», ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Οι πληροφορίες από πολλαπλές πηγές που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι η Ισλαμική Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα».
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Daniel Hagari δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από την Παλαιστινιακή Τζιχάντ πέρασαν από το νοσοκομείο την ώρα του χτυπήματος, το οποίο, όπως είπε, έπληξε το πάρκινγκ της εγκατάστασης.
Ο Hagari ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε άμεσο χτύπημα στις εγκαταστάσεις και δήλωσε ότι οι λήψεις από στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έδειξαν «ένα είδος χτυπήματος στο χώρο στάθμευσης». Ανέφερε επίσης ότι ήταν σε εξέλιξη μια επιχείρηση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή κοντά στην ώρα της έκρηξης του νοσοκομείου «αλλά ήταν με ένα διαφορετικό είδος πυρομαχικών που δεν ταιριάζει με το υλικό που έχουμε από το νοσοκομείο».
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, μάλιστα, δημοσίευσε αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι υποκλαπείσα κλήση μεταξύ δύο στελεχών της Χαμάς, όπου συζητούν πώς το νοσοκομείο al-Ahli al-Arabi επλήγη από ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από το εσωτερικό της Γάζας. Ο Guardian, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ώρα ή την προέλευση της ηχογράφησης.
Τι υποστηρίζει η Παλαιστινιακή Τζιχάντ
Η PIJ (Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ) απέρριψε τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι εκείνη είναι υπεύθυνη για το χτύπημα. «Ο σιωνιστικός εχθρός προσπαθεί σκληρά να αποφύγει την ευθύνη του για τη βίαιη σφαγή που διέπραξε βομβαρδίζοντας το Αραβικό Εθνικό Νοσοκομείο Βαπτιστών στη Γάζα, μέσω της συνήθους κατασκευής ψεμάτων του και δείχνοντας με το δάχτυλο της ευθύνης το κίνημα της Ισλαμικής Τζιχάντ στην Παλαιστίνη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. «Ως εκ τούτου, επιβεβαιώνουμε ότι οι κατηγορίες που προβάλλονται από τον εχθρό είναι ψευδείς και αβάσιμες».
Ο Imran Khan του Al Jazeera σημείωσε ότι είναι αρκετοί αυτοί που αμφισβήτησαν την εκδοχή του Ισραήλ, με ορισμένους να επισημαίνουν το ιστορικό του Ισραήλ να αποδίδει ψευδώς πράξεις που πραγματοποιούνται από τις δικές του δυνάμεις σε ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες. «Έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο από τους Ισραηλινούς», δήλωσε ο Khan την Τρίτη.
To γράψε-σβήσε και ο fake λογαριασμός
Μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου, επικράτησε ένας πανικός και δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσβησαν τα tweet τους, tweets που αρχικά αναφέρονταν στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου από το Ισραήλ. Πιο συγκεκριμένα, ο Hananya Naftali, βοηθός σύμβουλος επικοινωνίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού, έγραψε αρχικά ότι «η ισραηλινή πολεμική αεροπορία χτύπησε βάση τρομοκρατών της Χαμάς μέσα σε νοσοκομείο». Στη συνέχεια, διέγραψε το tweet και το αντικατέστησε με ένα άλλο στο οποίο έγραψε ότι η «ισλαμική τζιχάντ βομβάρδισε νοσοκομείο στη Γάζα» μαζί ένα παλιό βίντεο με ρουκέτα που είχε τραβηχτεί σε άλλη χρονική στιγμή.
Ένας λογαριασμός στο Twitter/X με το όνομα Farida Khan, έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο που μετέδωσε το Al Jazeera. Σε αυτό φαίνεται ότι ο πύραυλος που έπληξε το νοσοκομείο της Γάζας, προέρχεται από τη Χαμάς. Η συγκεκριμένη δηλώνει δημοσιογράφος που εργάζεται για το μέσο όμως έπειτα από έρευνα, διαπιστώθηκε πως κάτι τέτοιο, δεν ισχύει.
Καμία δημοσιογράφος με αυτό το όνομα δεν υπάρχει στο δυναμικό του. Ο λογαριασμός, μετά από λίγο, διαγράφηκε.