Τι ισχύει τελικά με τα παιδιά και τον κορονοϊό
- 30 ΑΠΡ 2020
Ο Καθηγητή Σωτήρης Τσιόδρας επικαλέστηκε τις τελευταίες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νόσων. Πριν πει πως αποδείχθηκε ότι τα παιδιά έχουν χαμηλή συμμετοχή στη διασπορά του κορονοϊού. Θα σου ζητήσω να κρατήσεις το ‘αποδείχθηκε’ και το ‘τελευταίες εκτιμήσεις’.
Το κατ’ αρχάς δεδομένο
Οι γιατροί/ερευνητές που ασχολούνται με τις επιδημίες εξηγούν πως τα παιδιά εκλαμβάνονται ως ‘super-spreaders’ των συνηθισμένων ιώσεων του χειμώνα και της γρίπης. Αυτό έχει αποδειχθεί μέσω επιστημονικών ερευνών που ‘χουν γίνει σε βάθος χρόνων -και σε μεγάλο δείγμα. Ο λόγος είχε να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι τα παιδιά δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε θέματα υγιεινής και έρχονται σε επαφή με πολλούς συνομηλίκους, που επίσης δεν έχουν ως προτεραιότητα την προσωπική καθαριότητα. Επιπροσθέτως, επειδή έρχονται σε πολύ κοντινή επαφή μεταξύ τους, στα σχολεία, συγκεντρώνουν και τους ιούς.
Όταν λοιπόν, προέκυψε στη ζωή μας ο κορονοϊός, οι ειδικοί κατέφυγαν στις βασικές γνώσεις επί των ιών, για να περιορίσουν τη διασπορά του, θεωρώντας πως ο Covid-19 δεν θα ήταν εξαίρεση του κανόνα. Μετά έγινε ό,τι έγινε (μέχρι σήμερα έχουν μολυνθεί 3.222.392 άνθρωποι, έχουν πεθάνει 228.270, έχουν αναρρώσει 1.005.446 και 59.824 ασθενείς είναι σε κρίσιμη κατάσταση), άρχισαν οι έρευνες και μια που αφορούσε τα παιδιά, δημοσιεύτηκε στις 11 Απριλίου του 2020.
Επικεφαλής είναι ένας Έλληνας: ο Κωνσταντίνος Ντάνης, επιδημιολόγος, στο τμήμα λοιμωδών νοσημάτων στο Ινστιτούτο Παρακολούθησης της Δημόσιας Υγείας, στη Γαλλία.
Ο κ. Ντάνης και οι συνεργάτες του μελέτησαν τα δεδομένα και κατέληξαν στο ότι τα παιδιά δεν φαίνεται να είναι η κύρια ανησυχία σε ό,τι αφορά τις κύριες οδούς μέσω των οποίων μεταδίδεται ο Covid-19. Ο Covid-19 έγινε η εξαίρεση του κανόνα. Κάτι που δεν υπήρχε η δυνατότητα να γνωρίζουν οι ειδικοί, στην αρχή της έξαρσης. Πράγμα που το λες και λογικό.
Να πάρουμε όμως, τα πράγματα με τη σειρά -για να μην δημιουργηθεί περαιτέρω σύγχυση.
Ο 9χρονος που έγινε τίτλος σε παγκόσμια μέσα
Στη Γαλλία τοποθετήθηκε στο επίκεντρο ευρείας διασποράς ένα 9χρονο παιδί, που έγινε και τίτλος σε παγκόσμια μέσα -αφού φερόταν να μετέδωσε τον ιό σε έναν από τους πρώτους Βρετανούς ασθενείς. Ο 53χρονος Στιβ Ουόλς ήταν ένας από τους 10 ανθρώπους, με τους οποίους συναντήθηκε ο 9χρονος σε σαλέ, στις Γαλλικές Άλπεις, στις 24/1. Παρεμπιπτόντως, ο Ουόλς έκανε στάση στις Γαλλικές Άλπεις, μετά ένα συνέδριο στο οποίο είχε παραβρεθεί στη Σιγκαπούρη και πριν επιστρέψει στο σπίτι του, στο Μπράιτον.
Το παιδί αυτό -δεν δημοσιεύτηκε το όνομα του, για τους ευνόητους λόγους- είχε πάει σε τρεις διαφορετικές σχολές σκι, στην ανατολική Γαλλία. Φέρεται να μολύνθηκε, χωρίς εμφανίσει συμπτώματα. Ως εκ τούτου, συνέχισε να υπάρχει μεταξύ άλλων, στο σαλέ που άνηκε σε Βρετανούς, οι οποίοι είχαν καλέσει φίλους (μεταξύ των οποίων η οικογένεια του 9χρονου και αυτή του Ουόλς που αργότερα έμαθε πως είχαν υπάρξει επιβεβαιωμένα κρούσματα και στο συνέδριο της Σιγκαπούρης).
Όταν ο 9χρονος εμφάνισε ελαφρά συμπτώματα, έκανε το τεστ και αυτό βγήκε θετικό. Τα αδέλφια του ήταν ‘καθαρά’. Συνολικά, ο 9χρονος είχε έλθει σε επαφή με 172 ανθρώπους, ενώ έφερε τον κορονοϊό. Και δεν τον μετέδωσε.
“Το 41% εξ όσων συναναστράφηκαν με το παιδί, εμφάνισαν κάποια συμπτώματα στο αναπνευστικό. Το 60% ήταν θετικοί σε άλλες εποχικές ιώσεις -όπως η γρίπη. Οι 73 που έκαναν το τεστ ήταν αρνητικοί, εξαιρουμένου ενός που βρέθηκε θετικός ενώ νοσηλευόταν”.
Σημείωσε και κάτι ακόμα: διαπιστώθηκε και ότι οι άνθρωποι έως 18 χρόνων έχουν το ίδιο ρίσκο -με όλους τους άλλους μας- να νοσήσουν και πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα. Μη φύγεις ακόμα. Τώρα είναι που θέλω την απόλυτη προσοχή σου.Η έρευνα τονίζει ότι:
➜ επειδή ουδεμία από τις ύποπτες περιπτώσεις που ελέγχθηκαν ήταν θετική, δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως το παιδί δεν έκανε τη μεταφορά σε κάποιον εξ όσων συνάντησε.
➜ αυτό που υποδεικνύει η έρευνα είναι πως τα παιδιά ενδεχομένως να μην είναι σημαντική πηγή μετάδοσης αυτού του νέου ιού.
➜ σημειώνεται επίσης, πως αν υπάρχουν άλλοι ιοί που κυκλοφορούν μεταξύ των παιδιών -κάτι που είναι πολύ πιθανό- αυτοί ενδεχομένως να συγκρατούν τη μετάδοση του SARS-CoV-2 (όπως είναι η επιστημονική ορολογία του κορονοϊού που ζούμε -γιατί θα ‘χεις ενημερωθεί έως τώρα πως ο κορονοϊός είναι οικογένεια ιών).
“Ένα άλλο παιδί που είχε μολυνθεί με άλλους ιούς του αναπνευστικού, παρακολούθησε τρία διαφορετικά σχολεία σκι, ενώ είχε συμπτώματα, αλλά δεν μετέδωσε τον ιό. Αυτό δείχνει δυνητική διαφορετική δυναμική στη μετάδοση, μεταξύ των παιδιών”. Αυτό το δήλωσε στο AFP ο κύριος Ντάνης.
Η έρευνα επισημαίνει πως ενώ η μόλυνση των παιδιών με κορονοϊό φαίνεται να είναι κυρίως ελαφράς μορφής, αυτά (τα παιδιά) εξακολουθούν να είναι ικανά να διαδώσουν την ασθένεια σε ηλικιωμένους -που έχουν μεγαλύτερο ρίσκο να ασθενήσουν σοβαρά.
Αν κάνεις το click στο σύνδεσμο της έρευνας, παραπάνω, θα διαβάσεις -στο συμπέρασμα- πως “τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν πως τα παιδιά αναπτύσσουν Covid-19 λιγότερο από τους ενήλικες και οι κύριες κλινικές εκδηλώσεις της ασθένειας είναι πιο ήπιες. Το παραπάνω υποδηλώνει ότι τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν και αν συμβεί αυτό θα αναπτύξουν ήπια ασθένεια, άρα ενδεχομένως να παίζουν λιγότερο σημαντικό ρόλο στη μετάδοση αυτού του νέου ιού”.
Προειδοποίηση για νέα παιδική -επικίνδυνη- ασθένεια
Πριν σε αφήσω να σκεφτείς όλα τα παραπάνω, βάλε στην εξίσωση και το SOS που εξέπεμψαν γιατροί του Ηνωμένου Βασιλείου, για ένα νέο και σπάνιο σύνδρομο που παρατηρήθηκε στα παιδιά της χώρας και απειλεί τη ζωή τους.
“Ενδέχεται να σχετίζεται με τον κορονοϊό” προειδοποίησαν οι ειδικοί, αφότου ήλθαν σε επαφή με πολλές περιπτώσεις σοβαρά άρρωστων παιδιών με ασυνήθιστα συμπτώματα “που περιλαμβάνουν πολυσυστημική μόλυνση”. Κάποια βρέθηκαν θετικά σε Covid-19. Άλλα όχι. Παραμένει μυστήριο το πώς προέκυψαν αυτές οι αντιδράσεις, με τον αριθμό να είναι μικρός “αλλά την ανησυχία να αυξάνεται”.