REVEILLE PRODUCTIONS/NBC/Collection Christophel/AFP
ΚΑΡΙΕΡΑ

Τι να κάνεις -και να μην κάνεις- για να σε σέβονται στη δουλειά

Επτά βήματα για να κερδίζεις τον σεβασμό των ανθρώπων που σε περιβάλλουν στον εργασιακό σου χώρο, αλλά και γενικότερα στη ζωή σου.

Τι είναι ο σεβασμός; Είναι το θετικό συναίσθημα της αυτοεκτίμησης που έχει το άτομο για τον εαυτό του ή η εκτίμηση που δείχνει ένα άτομο για ένα άλλο πρόσωπο. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι κανείς δε γεννιέται εμπνέοντας σεβασμό στους γύρω του. 

Ο σεβασμός είναι μία αρετή που την κερδίζεις εν καιρώ, την κατακτάς με τα χρόνια καθώς μεγαλώνεις, ενώ παράλληλα χτίζεις την αυτοπεποίθησή σου. Διαμορφώνεται με τον χαρακτήρα, τους τρόπους, τις κινήσεις, τις πράξεις και τα λόγια σου και εκπέμπεται μέσω όλων αυτών. 

Σύμφωνα με τον life coach και συγγραφέα Alex Mathers, «δε χρειάζονται πολλές και περίπλοκες συμβουλές για να χαίρεις σεβασμού στη δουλειά σου και κατ’ επέκταση σε κάθε πτυχή της ζωής σου εν γένει. Τα πράγματα είναι τόσο απλά για μια έννοια τόσο βαριά».

Μίλα λιγότερο, άκου περισσότερο

«Κάποιος που τείνει να μονοπωλεί τις συζητήσεις και να μιλάει συνέχεια, καπελώνοντας τους άλλους, όχι μόνο είναι ενοχλητικός, αλλά δείχνει αλαζόνας και εγωκεντρικός», αναφέρει ο Mathers γράφοντας στη στήλη του στο medium.com για να καταλήξει: «Φρόντιζε να μιλάς λίγο, να αφήνεις τους γύρω σου να εκφραστούν και να έχεις τα αυτιά σου ανοιχτά για να αφουγκράζεσαι ό,τι συμβαίνει. Με αυτό τον τρόπο δίνεις την εντύπωση ότι είσαι ανοιχτός, στοχαστικός και γενναιόδωρος με τον χώρο που δίνεις στους συνεργάτες σου».

Δε χρειάζεται να απολογείσαι για το παραμικρό

«Φυσικά και πρέπει να αναγνωρίζεις και να παραδέχεσαι τα λάθη σου με ειλικρίνεια, χωρίς να προβάλεις φθηνές δικαιολογίες, όχι όμως και να περάσεις στο άλλο άκρο: να απολογείσαι διαρκώς, για τα πάντα, ακόμα και αν στην πραγματικότητα το μερίδιο ευθύνης δε βαραίνει εσένα τον ίδιο».

Εκτός από το «ναι», υπάρχει και το «όχι»

Ίσως, να έχεις ακούσει το κλισέ: τα όχι σε καθορίζουν, όχι τα ναι. Με αυτό συμφωνεί και ο Mathers, υπογραμμίζοντας ότι «δε χρειάζεται να λες “ναι”, εκεί που αισθάνεσαι ότι θα έπρεπε να πεις “όχι” για να μην κακοκαρδίσεις τον συνάδελφο/συνεργάτη/προϊστάμενο ή στην προσπάθειά σου να γίνεις αρεστός σε όλους, “ο Γιάννης το καλό παιδί που είναι πάντα πρόθυμος”. Αυτή η συμπεριφορά εμπνέει υποταγή αντί για σεβασμό». 

Όταν μιλάς με κάποιον, κράτα οπτική επαφή

Το να κοιτάς τον συνομιλητή σου στα μάτια, να μην αποφεύγεις το βλέμμα του και να μη μιλάς κοιτώντας δεξιά και αριστερά δείχνει ότι είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος και ότι έχεις διάθεση για επικοινωνία και διάλογο, χωρίς να υπεκφεύγεις ή να φοβάσαι να εκφραστείς.

Φρόντιζε την εμφάνισή σου 

«Ένα καθαρό πρόσωπο, ένα περιποιημένο μαλλί και μούσι, ένα προσεγμένο, κομψό ντύσιμο -που δεν πρέπει ντε και καλά να περιλαμβάνει κοστούμι- συνθέτουν συνολικά μία όμορφη εξωτερική εμφάνιση, που έχει διπλή, θετική επίδραση: πρώτα σε εσένα και έπειτα στους γύρω σου. Ενδυναμώνει την αυτοπεποίθησή σου και αυτό βγαίνει προς τα έξω, δείχνοντας ότι είσαι ένας άνθρωπος που αξίζει τον σεβασμό των άλλων.  

Μίλα, όχι μόνο όταν αδικείσαι ο ίδιος

Όταν κάποιος δε σου φέρεται σωστά, μη σωπαίνεις. Εξέφρασέ του το πρόβλημά σου, ευθέως, με ευγένεια και ειλικρίνεια. Μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο, αλλά είναι ένα σημάδι ενός ανθρώπου που αξίζει τον σεβασμό. 

Το ίδιο πρέπει να πράττεις και όταν γίνεσαι μάρτυρας αδικίας στους γύρω σου και όχι να εθελοτυφλείς προκειμένου να αποφύγεις τυχόν σύγκρουση. Όποτε μπορείς δείξε ότι είσαι στο πλάι των ανθρώπων που αδικούνται, χωρίς να φοβάσαι.

Δείχνε σεβασμό

«Για να σε σέβονται, πρέπει ο ίδιος πρώτα από όλα να σέβεσαι τους γύρω σου. Απλά τα πράγματα. Ό,τι δίνεις, παίρνεις», σημειώνει ο Alex Mathers. «Όταν συμπεριφέρεσαι στους άλλους με ευγένεια, υπομονή, ενσυναίσθηση και γενναιοδωρία, αφουγκράζεσαι τις ανάγκες και τις σκέψεις τους χωρίς να υποκρίνεσαι, αλλά με καθαρότητα, είναι αδύνατον να μην εισπράξεις τον σεβασμό τους».