Τι να περιμένουμε από τον πρωτοφανή καύσωνα που έρχεται στην Ελλάδα
Η Γαλλία έζησε πρωτόγνωρες θερμοκρασίες, η Ισπανία είδε τα δάση της να καίγονται. Ποιες είναι οι μέχρι στιγμής προβλέψεις για τη χώρα μας;
- 21 ΙΟΥΝ 2022
Τα μπουρίνια του Ιουνίου κράτησαν τη θερμοκρασία σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ωστόσο η δροσιά αυτή πρόκειται να εξανεμιστεί από τον ευρωπαϊκό καύσωνα που φτάνει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, η αύξηση της θερμοκρασίας στη χώρα μας θα είναι απότομη, ενώ μέχρι την Τετάρτη το θερμόμετρο αναμένεται σε ορισμένες περιοχές να ξεπεράσει ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Οι θερμές αέριες μάζες φεύγουν σταδιακά από την ηπειρωτική και νότια Ευρώπη και κινούνται ολοταχώς προς τη χώρα μας. Πόσο ισχυρός, όμως, είναι ο καύσωνας που περιμένουμε, τι άφησε πίσω του σε Ισπανία και Γαλλία και το κυριότερο: πόσο αναμένεται να διαρκέσει;
Γαλλία και Ισπανία στο έλεος του καύσωνα
Οι δύο ευρωπαϊκές χώρες βίωσαν στο έπακρο το κύμα αυτού του ιστορικού καύσωνα. Συγκεκριμένα, το περασμένο Σαββατοκύριακο σε αρκετές περιοχές της νότιας Γαλλίας η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τους Γάλλους μετεωρολόγους, οι θερμοκρασίες αυτές αποτελούν ρεκόρ για τη χώρα εν μέσω Ιουνίου, με τους ίδιους να επισημαίνουν πως, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τέτοια φαινόμενα θα εμφανίζονται όλο και νωρίτερα το καλοκαίρι στην Ευρώπη.
Οι αρχές της χώρας προέτρεψαν τους πολίτες να μείνουν σπίτι για να προφυλαχθούν από την ακραία ζέστη, ενώ αρκετοί δήμοι μοίρασαν κρύο νερό σε αστέγους και εργαζομένους που ήταν αναγκασμένοι να δουλέψουν εν μέσω του καύσωνα. Όπως επισήμανε ο Matthieu Sorel, μετεωρολόγος στο Meteo France: «αυτός είναι ο πιο πρόωρος καύσωνας που παρατηρείται στη χώρα από το 1947».
Στην Ισπανία τα πράγματα, όμως, είναι πολύ πιο δύσκολα. Η χώρα κλήθηκε να αντιμετωπίσει μερικές από τις πιο σφοδρές πυρκαγιές στην ιστορία της, οι οποίες έχουν κάψει μέχρι σήμερα περισσότερα από 250.000 στρέμματα γης. Οι πυροσβέστες που μπήκαν μέσα στη φωτιά για να τη σβήσουν, την αποκάλεσαν «τέρας» και επεσήμαναν πως δεν είχαν αντικρίσει κάτι παρόμοιο μέχρι σήμερα στη δουλειά τους.
Το δάσος που βίωσε τις μεγαλύτερες καταστροφές ήταν το Sierra de la Culebra που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία. Ο απολογισμός μέχρι στιγμής είναι καταστροφικός, καθώς πέρα από τα εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα που κάηκαν, υπήρξαν αμέτρητοι λύκοι που έχασαν τη ζωή τους, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή είναι το μεγαλύτερο καταφύγιο των εν λόγω ζώων στην Ευρώπη.
Ακραίες θερμοκρασίες και στην υπόλοιπη Ευρώπη
Την ίδια στιγμή, αρκετές χώρες της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωπες με τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία που έχει προκαλέσει η ανομβρία των τελευταίων μηνών. Αρκετές πόλεις στη βόρεια Ιταλία έχουν ανακοινώσει έκτακτα μέτρα για τη χρήση του νερού, με την περιοχή της Λομβαρδίας, μάλιστα, να τίθεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας της ξηρασίας που απειλεί τις σοδιές των αγροτών.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, από την άλλη, κατέγραψε την πιο ζεστή μέρα του έτους την περασμένη Παρασκευή, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου νωρίς το απόγευμα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη καυτή μέρα της χρονιάς, καθώς την περασμένη Τετάρτη ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 28 βαθμούς Κελσίου και την Πέμπτη στους 29,5.
Οι ειδικοί προειδοποιούν πως ο πρωτοφανής καύσωνας που πλήττει την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. «Αυτό που παρατηρούμε σήμερα είναι δυστυχώς μια πρόγευση του μέλλοντος» δήλωσε η Clare Nullis, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού στη Γενεύη, επισημαίνοντας πως η κατάσταση θα είναι ακόμη δυσκολότερη εάν η μέση θερμοκρασία της γης αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου ως το 2050.
Όσον αφορά την Ελλάδα, οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν πως ο καύσωνας δεν θα έχει την ίδια σφοδρότητα με εκείνον της Ισπανίας, ωστόσο μένει ακόμη να αποσαφηνιστεί πόσο μεγάλη θα είναι η διάρκειά του. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι ειδικοί συνιστούν στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες να παραμείνουν την Τετάρτη στα σπίτια τους.