Τι να σπουδάσεις σήμερα για να έχεις δουλειά αύριο
- 7 ΟΚΤ 2016
Αν κάποτε οι παλαιότεροι έβλεπαν ότι τα κομπιούτερ είναι η δουλειά του μέλλοντος, σήμερα, ζώντας στο μέλλον αυτό, γνωρίζουμε ότι ο χώρος της Πληροφορικής είναι ένα δυναμικά διαρκώς αναπτυσσόμενο περιβάλλον, που γεννά συνεχώς ευκαιρίες και προσφέρει προοπτική. Η διόγκωση του ψηφιακού σύμπαντος και η διασύνδεση των πάντων – ανθρώπων και μηχανών – έχει δημιουργήσει μία τεράστια αγορά εργασίας, που δεν καλύπτεται από την υπάρχουσα διαθεσιμότητα ανθρώπινου κεφαλαίου.
“Σε όλο τον κόσμο σήμερα ο developer είναι η πιο ασφαλής δουλειά. Ένας καλός developer είναι βέβαιο ότι βρίσκει άμεσα εργασία. Φυσικά, κάποιος που έχει βασικές γνώσεις προγραμματισμού, γνωρίζει κάποιες mainstream γλώσσες όπως Java Script και Python, έχει όρια. Ναι μεν είναι σίγουρος ότι θα βρει δουλειά, αλλά το commodity programming σε φτάνει μέχρι ένα σημείο”, εξηγεί ο Γιάννης Σολδάτος, μηχανικός υπολογιστών, ερευνητής, επιχειρηματικός σύμβουλος και καθηγητής στο τεχνολογικό κολέγιο Athens Tech College.
Όπως λέει, από εκεί και πέρα το ζητούμενο είναι η εξιδεικευμένη γνώση. Η δημιουργία πιο σύνθετων προϊόντων λογισμικού είναι μία διαδικασία που κάποια στιγμή συναντά το consulting. “Και τότε είναι καλό να έχεις διδαχθεί και να καταλαβαίνεις από project management και μεθοδολογία ανάπτυξης, τομείς με τους οποίους ασχολούμαστε στο πρώτο τεχνολογικό κολέγιο στην Ελλάδα.
Υπογραμμίζει την πολύ υψηλή ζήτηση για developers με ευέλικτες πρακτικές στην ανάπτυξη λογισμικού. “Όλα τα ψηφιακά προϊόντα αναπτύσσονται έτσι. Όλοι, από τις μεγαλύτερες εταιρείες μέχρι τα startups, θέλουν προγραμματιστές που να είναι προσανατολισμένοι στο προϊόν και στη συνεχή βελτίωσή του. Σήμερα, τις περισσότερες φορές το ζητούμενο είναι η άμεση διάθεση μιας εφαρμογής, ακόμα και μέσα στον πρώτο μήνα από την έναρξη σχεδιασμού της. Από εκεί και πέρα θα ακολουθήσουν νεότερες εκδόσεις και θα αναπτυχθεί περαιτέρω η όποια αρχική ιδέα. Όμως η άμεση υλοποίηση έχει μεγάλη σημασία. Γι αυτό χρειάζεται ευελιξία. Αναφερόμαστε, λοιπόν, σε ικανότητες που ξεφεύγουν από την κλασική γνώση προγραμματισμού. Και για να έχει σήμερα ένας developer καλύτερες προοπτικές, πέρα από την εξασφάλιση ότι θα βρει άμεσα δουλειά, χρειάζεται να μπορεί να δει τη μεγάλη εικόνα, να γνωρίζει από project management. Έτσι θα διαφοροποιηθεί από την πλειοψηφία εκείνων που γνωρίζουν και γράφουν σε κάποιες γλώσσες προγραμματισμού, αποκτώντας ποιο καίριο ρόλο στην ανάπτυξη ενός προϊόντος. Πρόκειται για ικανότητες που μπορείς να αναπτύξεις και αυτό κάνουμε στο Athens Tech”.
Μία άλλη ειδικότητα που αρχίζει να γίνει περιζήτητη και προσφέρει εξίσου υψηλή εργασιακή εξασφάλιση με το development, είναι το data science. Δηλαδή, η δημιουργία συστημάτων που συλλέγουν και αναλύουν δεδομένα σε μεγάλη κλίμακα. Όσοι έχουν αυτή τη γνώση γίνονται όλο και πιο περιζήτητοι. Αν μάλιστα αναλογιστούμε τον όγκο των δεδομένων που δημιουργούνται πλέον καθημερινά στα social media και όλων εκείνων που προκύπτουν από αισθητήρες, διασυνδεμένες μηχανές και έξυπνα συστήματα, τότε θα αντιληφθούμε ότι η ανάλυσή τους είναι ένα τεράστιο πεδίο ευκαιριών.
“Αν και πρόκειται για διαπιστωμένη τάση, δεν υπάρχουν ακόμα τόσοι πολλοί με τις απαραίτητες γνώσεις. Για την ώρα ξέρουμε ότι υπάρχει κενό στην αγορά εργασίας. Στην Ελλάδα σήμερα χρειαζόμαστε ανθρώπους με αυτές τις γνώσεις. Και ήδη η ζήτηση είναι τόσο αυξημένη που δεν μπορεί να καλυφθεί”, παρατηρεί ο Γιάννης Σολδάτος.
Από την άλλη η ανάλυση δεδομένων είναι αποτέλεσμα ομαδική δουλειάς. Χρειάζεται εκείνος που γνωρίζει από βάσεις δεδομένων, παράλληλα απαιτούνται γνώσεις μαθηματικών και στατιστικής, όπως και κάποιος που θα συνδέσει τη στατιστική με το πρόβλημα. “Ουσιαστικά είναι εκείνος που διατυπώνει καλά το ζητούμενο. Όσο, λοιπόν, περισσότερα από αυτά τα skills έχει σήμερα κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με την ανάλυση δεδομένων, τόσο ποιο καλά τοποθετείται στην αγορά εργασίας. Ξεκινώντας από μία σχολή που παρέχει ένα σχετικό πρόγραμμα σπουδών αποκτά το γνωσιακό υπόβαθρο. Από εκεί και πέρα είναι θέμα εμπειρίας”, λέει ο Γιάννης Σολδάτος ως επιχειρηματικός σύμβουλος και καθηγητής.
Και βέβαια δεν παραλείπεται ο χώρος της ψηφιακής ασφάλειας, επίσης ένας από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους τεχνολογικούς τομείς. Αφού, όσο αυξάνεται η πολυπλοκότητα των ψηφιακών συστημάτων και μεγαλώνει ο όγκος των διαφόρων διασυνδεδεμένων συσκευών – από έναν απλό αισθητήρα μέχρι τα αυτοδηγούμενα οχήματα – τόσο προκύπτουν ανάγκες που γεννούν ευκαιρίες. Συνάμα, η υποχρεωτική εφαρμογή πριν από τον Μάιο του 2018 μιας νέας ευρωπαϊκής οδηγίας (General Data Protection Regulation – GDPR 2016/679) για την αποτελεσματικότερη προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για μηχανικούς με ειδίκευση στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας.