© Dusan Stankovic / iStock
EXPLAINED

Τι ομοιότητες και τι διαφορές έχει η γρίπη με την Covid-19

Ένας απλός οδηγός ομοιοτήτων και διαφορών, όπως ανέβηκε στην ιστοσελίδα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, για τις δύσκολες (;) μέρες που έρχονται.

Τις τελευταίες μέρες ακούμε συνεχώς για γνωστούς μας που έχουν αρρωστήσει, άλλοι με Covid-19 και άλλοι με γρίπη. Οι δύο νόσοι μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους και πολλές φορές είναι αρκετά δύσκολο να τις διακρίνουμε χωρίς να έχουμε κάνει τα ειδικά τεστ.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) δημιούργησαν τον παρακάτω οδηγό που καταγράφει τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στις δύο νόσους για να μπορείτε να έχετε μια ιδέα μέχρι να απευθυνθείτε στο κοντινότερο σε εσάς κέντρο, προκειμένου να κάνετε το ειδικό τεστ.

Συμπτώματα

Τόσο η Covid-19 όσο και η γρίπη έχουν μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων. Πολλοί μπορεί να νοσούν και να είναι ασυμπτωματικοί, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που εμφανίζουν πολύ έντονα συμπτώματα. Όπως και να έχει όμως, και οι δύο παθήσεις εμφανίζουν πολλά κοινά:

  • Δέκατα ή πυρετός
  • Βήχας
  • Κούραση
  • Πονόλαιμος
  • Καταρροή
  • Πόνος στους μύες και το σώμα
  • Πονοκέφαλος
  • Τάση για εμετό
  • Διάρροια
  • Αλλοίωση της γεύσης και της όσφρησης

Μετά από πόσο καιρό εμφανίζονται τα συμπτώματα

Ομοιότητες: Τόσο στην Covid-19 όσο και στη γρίπη, τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να κάνουν πάνω από μια μέρα να εμφανιστούν. Μάλιστα, είναι πιθανό να έχεις προσβληθεί από τον ιό που προκαλεί την Covid-19, χωρίς ποτέ να εμφανίσεις κάποιο σύμπτωμα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον ιό που προκαλεί τη γρίπη.

Διαφορές: Αν κάποιος έχει προσβληθεί με τον ιό που προκαλεί την Covid-19, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος καιρός για να εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα σε σχέση με την γρίπη.

Γρίπη: Μπορεί να χρειαστούν από μία έως τέσσερις μέρες για να εκδηλωθούν τα συμπτώματα.

Covid-19: Τα συμπτώματα της Covid-19 εμφανίζονται συνήθως από τη δεύτερη μέχρι την πέμπτη μέρα που κάποιος έχει έρθει σε επαφή με τον ιό, υπάρχουν όμως περιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστούν και μετά από 14 μέρες.

Για πόσο καιρό μπορεί κάποιος να μεταδίδει τον ιό

Διαφορές: Αν κάποιος νοσεί με Covid-19, μπορεί να είναι μεταδοτικός για περισσότερο καιρό

Γρίπη:

  • Όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης, μπορεί να είναι μεταδοτικοί ακόμα και μια μέρα πριν εμφανίσουν συμπτώματα.
  • Τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και οι ενήλικες που νοσούν από τον ιό της γρίπης, μπορούν να τον μεταδώσουν τις πρώτες 3-4 μέρες, υπάρχουν όμως και εκείνες οι περιπτώσεις που είναι μεταδοτικοί για μεγαλύτερα διαστήματα.
  • Τα μωρά και όσοι έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να είναι μεταδοτικοί για ακόμα μεγαλύτερα διαστήματα.

Covid-19:

  • Κατά μέσο όρο, όσοι νοσούν από Covid-19 μπορεί να τον μεταδώσουν 2-3 μέρες πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα συμπτώματα, ενώ είναι περισσότερο μεταδοτικοί την ακριβώς προηγούμενη μέρα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
  • Τον ιό όμως, μπορούν να τον μεταδώσουν ακόμα και όσοι είναι ασυμπτωματικοί.
  • Γενικά κάποιος που έχει προσβληθεί από τον ιό της Covid-19, μπορεί να είναι μεταδοτικός για περίπου 8 μέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τι συμβαίνει με τη διασπορά

Ομοιότητες: Τόσο η Covid-19 όσο και η γρίπη διασπείρονται σε κοντινή απόσταση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αντίστοιχα, ο βασικός τρόπος διασποράς είναι τα μικρότερα ή μεγαλύτερα σωματίδια τα οποία μεταφέρονται μέσω της ομιλίας, του βήχα ή του φταρνίσματος. Βέβαια, υπάρχει περίπτωση να γίνει διασπορά των ιών και μέσω της επαφής – αν και είναι αρκετά πιο δύσκολο.

Διαφορές: Παρότι ο τρόπος διασποράς είναι πολύ παρόμοιος, υπάρχει διαφορά στην ένταση. Ο κορονοϊός και οι υποπαραλλαγές του έχουν αποδειχτεί πολύ πιο μεταδοτικές από ότι η γρίπη. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, είναι πιθανό να μεταδοθεί ακόμα και από ασυμπτωματικούς ασθενείς, κάτι που είναι μάλλον απίθανο να συμβεί με τον ιό της γρίπης.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ομοιότητες: Και στις δύο περιπτώσεις τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αντίστοιχα, αν και οι έρευνες δεν είναι ακόμα επαρκείς για την Covid-19, συνιστάται μεγάλη προσοχή στις έγκυες γυναίκες. Φυσικά, οι εμβολιασμένοι διατρέχουν αισθητά μικρότερο κίνδυνο από τους ανεμβολίαστους – τόσο όσο αφορά τoν κορονοϊό όσο και τη γρίπη.

Διαφορές: Σε γενικές γραμμές, η Covid-19 έχει αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρα, τουλάχιστον στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Επίσης, έχει παρατηρηθεί και αυτό που έχει ονομαστεί long Covid (συμπτώματα σε ασθενείς, δηλαδή, που νόσησαν και ανάρρωσαν). Κάτι που δε συμβαίνει με τη γρίπη.

Τι επιπλοκές παρατηρούνται

Ομοιότητες:

  • Αναπνευστική ανεπάρκεια
  • Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (υγρό στους πνεύμονες)
  • Σήψη (μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια που προκαλείται από την ακραία αντίδραση του οργανισμού σε μια μόλυνση)
  • Καρδιακός τραυματισμός (για παράδειγμα, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό)
  • Πολυοργανική ανεπάρκεια (αναπνευστική ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, σοκ)
  • Επιδείνωση χρόνιων ιατρικών καταστάσεων (που αφορούν τους πνεύμονες, την καρδιά ή το νευρικό σύστημα ή διαβήτη)
  • Φλεγμονή της καρδιάς, του εγκεφάλου ή των μυϊκών ιστών
  • Δευτερογενείς λοιμώξεις (βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις που μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα με γρίπη ή COVID-19)

Διαφορές: Στην περίπτωση της γρίπης, υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθεί και διάρροια στα παιδιά. Επίσης, δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις είναι πιο πιθανές με τη γρίπη παρά με τη Covid-19. Στον αντίποδα, η Covid-19 είναι πιθανό να προκαλέσει θρόμβους αίματος στις φλέβες και τις αρτηρίες των πνευμόνων, της καρδιάς, των ποδιών ή του εγκεφάλου όπως και πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο σε παιδιά (MIS-C) και σε ενήλικες (MIS-A).

Η κατάσταση με τα εμβόλια

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει αναλυθεί τα τελευταία χρόνια όσο κανένα άλλο. Πέρα, λοιπόν, από τις θεωρίες συνωμοσίας τα πράγματα είναι σχετικά απλά: υπάρχουν εμβόλια τόσο για τη γρίπη και την Covid-19. Άρα, καλό είναι να τα κάνουμε όλοι, αφού πρώτα πάρουμε τη σύμφωνοι γνώμη του οικογενειακού μας γιατρού.

Exit mobile version