Alastair Grant - WPA Pool/Getty Images
ΧΡΗΜΑ

Τι περιλαμβάνει η αμύθητη περιουσία του Βασιλιά Καρόλου

Εκατοντάδες κτήματα, ακίνητα στο κέντρο του Λονδίνου και πανάκριβες συλλογές. Αυτή είναι η περιουσία του νέου βασιλιά της Αγγλίας.
Ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ σε ηλικία 96 ετών έφερε τον, μέχρι πρότινος, Πρίγκηπα Κάρολο στον θρόνο. Αυτό, πέρα από την αλλαγή καθηκόντων, έχει φέρει μεγάλες αλλαγές στην περιουσία τόσο του ίδιου όσο και αρκετών ακόμη μελών της βασιλικής οικογένειας. Αρκετά διεθνή μέσα, λοιπόν, έχουν αρχίσει τις τελευταίες μέρες να καταγράφουν το σύνολο της περιουσίας του Καρόλου μετά τον θάνατο της μητέρας του.

Οι καταγραφές προκαλούν ίλιγγο, καθώς ο Βασιλιάς Κάρολος φαίνεται πως εν μία νυκτί απέκτησε μια τεράστια περιουσία που αποτελεί από γη, κοσμήματα, πανάκριβες συλλογές και τεράστιους στάβλους. Σε πόσα εκατομμύρια λίρες εκτιμάται συνολικά η νέα του περιουσία και τι μέρος από αυτή ανήκει πραγματικά στον ίδιο;

Η τεράστια περιουσία του Βασιλιά Καρόλου

Μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ, ο Κάρολος κληρονόμησε αυτόματα το Δουκάτο του Λάνκαστερ. Το Δουκάτο του Λάνκαστερ πρόκειται για μια real estate εταιρία που διαχειρίζεται μια τεράστια έκταση γης σε όλη τη χώρα που ανήκει εξ ολοκλήρου στη βασιλική οικογένεια, χωρίς την εμπλοκή του βρετανικού κράτους. Ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα, ενώ σήμερα υπολογίζεται πως αποφέρει στον διαχειριστή του περισσότερα από 27 εκατομμύρια λίρες ετησίως.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των βρετανικών μέσων, σε αυτό περιλαμβάνονται αρκετά γεωργικά, εμπορικά και οικιστικά ακίνητα, αγροτικές μονάδες σε Αγγλία και Ουαλία όσο και ακίνητα στο κέντρο του Λονδίνου, στα οποία στεγάζονται επιχειρήσεις και ξενοδοχεία.

Πέραν του Δουκάτου, ο Βασιλιάς Κάρολος θα είναι ο διαχειριστής της περιουσίας του στέμματος (Crown Estate) το οποίο πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο με ακίνητα 16,5 δισεκατομμυρίων λιρών. Η περιουσία, όμως, δεν ανήκει στη βασιλική οικογένεια των Windsor αλλά στο κράτος του Ηνωμένου Βασιλείου. Έτσι, το σύνολο των εσόδων περνά απευθείας στο κράτος, ωστόσο, ως αντάλλαγμα, η κυβέρνηση δίνει πίσω το 25% των κερδών, ένα ποσό που αγγίζει τις 86,3 εκατομμύρια λίρες.

Σε όλα αυτά προστίθενται, τέλος, οι πανάκριβες συλλογές από κοσμήματα και έργα τέχνης της Βασίλισσας Ελισάβετ, οι περισσότερες εκ των οποίων περνούν αυτόματα στον γιο της Κάρολο.

Πόσο επηρεάζεται η περιουσία του από την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου

Μπορεί τα πόσα να μοιάζουν ιλιγγιώδη, ωστόσο, υπάρχουν και τα ψιλά γράμματα. Κι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας της βρετανικής βασιλικής οικογένειας ανήκει στο κράτος του Ηνωμένου Βασιλείου. Που σημαίνει με απλά λόγια: όσα χρήματα βγάζει αυτό από την ενοικίαση των ακινήτων, τόσο μερίδιο θα παίρνει πίσω και ο βασιλιάς.

Το μεγάλο ερώτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες, όμως, σχετίζεται με το αν ο Βασιλιάς Κάρολος θα αποφασίσει να πληρώνει ή όχι τους φόρους πολυτελείας στο κράτος για την προσωπική του περιουσία. Το 1993 η βρετανική κυβέρνηση εισήγαγε έναν νόμο περί φοροαπαλλαγής της βασιλικής οικογένειας, ο οποίος προκάλεσε αντιδράσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ρήτρα που ουσιαστικά αναγκάζει όσους πολίτες της χώρας έχουν στην κατοχή τους ακίνητα άνω των 325.000 λιρών να πληρώνουν ένα φόρο της τάξης του 40%.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ αποφάσισε οικειοθελώς να πληρώσει φόρο εισοδήματος και κερδών επί της περιουσίας της και αρκετοί αναμένουν πως ο Κάρολος πρόκειται να ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Exit mobile version