Δημήτρης Καραμήτσος / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Eurokinissi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι πληρώνουμε κάθε φορά στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος

Γιατί υπάρχουν ακόμη έναντι και εκκαθαριστικοί λογαριασμοί; Τι χρεώσεις συμπεριλαμβάνονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά και των υπόλοιπων παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος;
Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η κατάσταση φαίνεται πως έχει ξεφύγει ύστερα από την έναρξη του πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς αρκετοί καταναλωτές στη χώρα έρχονται αντιμέτωποι με παραφουσκωμένους λογαριασμούς, αυξημένους ακόμη και κατά 30%. Όπως εξηγούν οι οικονομικοί αναλυτές, ο κύριος λόγος της αύξησης της τιμής ανά κιλοβατώρα στην Ελλάδα έχει να κάνει με την εκτόξευση του κόστους της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.

Μελετώντας, όμως, κανείς πιο προσεχτικά τον λογαριασμό ρεύματος, θα παρατηρήσει πως πέρα από το κόστος αυτής καθ’ αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε καθημερινά στο σπίτι μας, υπάρχει μια σειρά από επιπλέον χρεώσεις που αυξάνουν το συνολικό κόστος.

Ποιες, όμως, είναι αυτές και πού καταλήγουν τα χρήματα από την αποπληρωμή των λογαριασμών;

Γιατί υπάρχει έναντι και εκκαθαριστικός λογαριασμός ρεύματος


Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi

Αρχικά αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν δύο είδη λογαριασμών ρεύματος που φτάνουν κάθε μήνα στο σπίτι μας: ο εκκαθαριστικός και ο έναντι. Ο εκκαθαριστικός λογαριασμός ρεύματος, ουσιαστικά, περιλαμβάνει την αξία της κατανάλωσης όλης της περιόδου που καταμετρήθηκε (τις περισσότερες φορές ανά τέσσερις μήνες) μειωμένη ή αυξημένη ανάλογα με τους ενδιάμεσους έναντι λογαριασμούς που έχουν αποδοθεί.

Οι έναντι λογαριασμοί από την άλλη εκδίδονται κάθε μήνα και δεν είναι κάτι άλλο πέρα από τον κατ’ εκτίμηση υπολογισμό από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος γίνεται με βάση τα ιστορικά στοιχεία του εκάστοτε καταναλωτή, που προκύπτει κυρίως από την κατανάλωση ρεύματος του προηγούμενου έτους. Σκοπός τους είναι να ανταποκρίνονται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια στην πραγματική κατανάλωση, αν και αυτό δε συμβαίνει πάντα. Οι όποιες πιθανές αυξομειώσεις έρχονται σε μια ισορροπία στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.

Εύλογη απορία, όμως, αρκετών είναι γιατί υπάρχουν έναντι λογαριασμοί ρεύματος και όχι μόνο εκκαθαριστικοί. Η απάντηση είναι πως μέχρι σήμερα η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι ιδιωτικοί πάροχοι που διαχειρίζονται το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα δεν καταμετρούν κάθε μήνα την κατανάλωση των ρολογιών κάθε σπιτιού ή επιχείρησης στη χώρα. Αυτό συμβαίνει συνήθως κάθε τέσσερις μήνες, όταν και εκδίδονται οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, έχουν βρεθεί ορισμένες εταιρίες που δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να μετρά μόνος του το ρεύμα το οποίο έχει καταναλώσει και έτσι να πληρώνει με ακρίβεια τις κιλοβατώρες που «έκαψε» μέσα σε έναν μήνα.

Ποιες είναι οι χρεώσεις ενός λογαριασμού ρεύματος

Ο κάθε λογαριασμός ρεύματος, είτε είναι εκκαθαριστικός είτε έναντι, χωρίζεται σε δύο μέρη: στα έξοδα κατανάλωσης και στις έξτρα χρεώσεις. Τα έξοδα κατανάλωσης αφορούν τις κιλοβατώρες που ξοδεύει κάθε σπίτι ή επιχείρηση στην καθημερινότητά της, ενώ η τιμή αυξομειώνεται μεταξύ άλλων και από τις εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας. Εξ ου και οι παραφουσκωμένοι σημερινοί λογαριασμοί ρεύματος.

Όσον αφορά τις έξτρα χρεώσεις αυτές διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: στις χρεώσεις προμήθειας, στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και στις χρεώσεις υπέρ τρίτων.

Ας ξεκινήσουμε με τις πρώτες. Οι χρεώσεις προμήθειας περιλαμβάνουν το κόστος και τις υπόλοιπες δαπάνες για την προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας στον καταναλωτή.

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, από την άλλη, εγκρίνονται από το κράτος και σχετίζονται με το δίκτυο μεταφοράς (λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη) και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα νησιά και μειωμένα τιμολόγια σε χαμηλόμισθους και πολύτεκνους) και το ειδικό τέλος Μείωσης Εκπομπών Ρύπων που αφορά την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

Τέλος, οι χρεώσεις υπέρ τρίτων περιλαμβάνουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (μόνο στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς), το Ειδικό Τέλος 5‰ που αποδίδεται επίσης στο κράτος, τα δημοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους, το τέλος Ακίνητης Περιουσίας (που υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά του κάθε χώρου) και τη συνδρομή στην ΕΡΤ που ανέρχεται στα 3 ευρώ μηνιαίως.

Σημείωση: Η έρευνα έγινε με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ που διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στη διαμονή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με το ποσοστό του, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, να φτάνει το 63,5%.  

Exit mobile version