Τι πραγματικά τσεκάρουν στους ελέγχους των αεροδρομίων
Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το σύστημα ελέγχου στα αεροδρόμια των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- 5 ΣΕΠ 2023
Πόσες φορές έχουμε κολλήσει στους ελέγχους των αεροδρομίων, εγκλωβισμένοι στις ατέλειωτες ουρές, αγχωμένοι ότι δε θα προλάβουμε την πτήση μας; Αν είσαι κι εσύ της τελευταίας στιγμής και ταξιδεύεις συχνά, τότε πιθανότατα αυτή είναι μια γνώριμη κατάσταση.
Σήμερα, οι πάλαι ποτέ σαρωτές ακτίνων Χ έχουν αντικατασταθεί από έναν άλλο τύπου σαρωτή που φέρει πολύ πιο άμεσα αποτελέσματα, ενώ οι πρώτοι παραμένουν ενεργοί στον έλεγχο των αποσκευών.
Ας δούμε όμως τι ισχύει και τι πραγματικά τσεκάρουν οι αρχές στα αεροδρόμια.
Πώς ονομάζεται το μηχάνημα στο αεροδρόμιο;
Υπάρχουν τρεις τύποι εξοπλισμού ελέγχου ασφαλείας στα αεροδρόμια:
- Αξονικοί τομογράφοι, ένας τύπος μηχανήματος ακτίνων Χ που χρησιμοποιείται για τις αποσκευές
- Ανιχνευτές μετάλλων για τον εντοπισμό μεταλλικών αντικειμένων
- Σαρωτές χιλιοστομετρικών κυμάτων πλήρους σώματος για την αποκάλυψη μεταλλικών και μη μεταλλικών αντικειμένων
Είναι ο σαρωτής σώματος αεροδρομίου, μηχάνημα ακτίνων Χ;
Υπάρχουν δύο τύποι σαρωτών σώματος αεροδρομίου: Ο ένας τύπος χρησιμοποιεί τεχνολογία ακτίνων Χ, ενώ ο άλλος χρησιμοποιεί τεχνολογία χιλιοστομετρικών κυμάτων. Στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι σαρωτές αεροδρομίων χρησιμοποιούν μόνο τεχνολογία χιλιοστομετρικών κυμάτων. Η τεχνολογία χιλιοστομετρικών κυμάτων δεν εκπέμπει ακτίνες Χ και δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία.
Τι βλέπουν οι σαρωτές σώματος των αεροδρομίων;
Οι σαρωτές σώματος των αεροδρομίων στις ΗΠΑ και τον Καναδά είναι σε θέση να ανιχνεύουν μεταλλικά και μη μεταλλικά αντικείμενα που μπορεί να κρύβονται κάτω από τα ρούχα και την ακριβή θέση τους στο σώμα μας.
Μην αγχώνεσαι, οι ολόσωμοι σαρωτές δεν αποκαλύπτουν το γυμνό μας σώμα ή το εσωτερικό του σώματός μας. Αντίθετα, το προσωπικό ασφαλείας του αεροδρομίου βλέπει ένα γενικό ανθρώπινο σχήμα, χωρίς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αναγνώρισης, που μοιάζει με αυτό μιας κούκλας. Το γενικό ανθρώπινο σχήμα είναι το ίδιο για κάθε ταξιδιώτη που περνάει από σαρωτή αεροδρομίου.
Μπορούν οι σαρωτές σώματος των αεροδρομίων να ανιχνεύσουν προβλήματα υγείας;
Οι σαρωτές σώματος των αεροδρομίων που χρησιμοποιούν τεχνολογία χιλιοστομετρικών κυμάτων, όπως αυτοί στην Ε.Ε., δεν αποκαλύπτουν τι υπάρχει μέσα στο σώμα ενός ατόμου. Σε αντίθεση με την τεχνολογία ακτίνων Χ, η τεχνολογία χιλιοστομετρικών κυμάτων ελέγχει μόνο το περίγραμμα του σώματος- ως εκ τούτου, δεν μπορεί να ανιχνεύσει ζητήματα υγείας, όπως όγκους ή φλεγμονές.
Μπορεί το μητρικό γάλα να περάσει από σαρωτή αεροδρομίου;
Σύμφωνα με την TSA, την υπηρεσία των ΗΠΑ, οι αξονικοί τομογράφοι και τα μηχανήματα ακτίνων Χ που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των αποσκευών δεν έχουν καμία αρνητική επίδραση στα τρόφιμα, τα φάρμακα ή το μητρικό γάλα. Ωστόσο, εάν προτιμάς να μην περάσει η βρεφική τροφή που φέρνεις μαζί από το μηχάνημα ακτίνων Χ ή τον αξονικό τομογράφο ή να μην ανοιχτεί, θα πρέπει να ενημερώσεις τον υπάλληλο. Σε αυτή την περίπτωση, ενδέχεται να σου ζητηθεί να περάσεις από πρόσθετο έλεγχο ασφαλείας.
Μπορεί η Dexcom να περάσει από τον έλεγχο ασφαλείας του αεροδρομίου;
Το Dexcom είναι ένα σύστημα συνεχούς παρακολούθησης του σακχάρου στο αίμα για άτομα με διαβήτη. Το σύστημα αποτελείται από έναν αισθητήρα που συνδέεται στο σώμα, συχνά στην κοιλιά ή στο πίσω μέρος του βραχίονα, ο οποίος μεταδίδει το επίπεδο γλυκόζης σε μια φορητή συσκευή, όπως ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα συνδεδεμένο ρολόι.
Οι αισθητήρες Dexcom δεν πρέπει να περνούν από σαρώσεις ολόκληρου του σώματος ή μηχανήματα ακτίνων Χ, ωστόσο μπορούν να αντέξουν σε ανιχνευτές μετάλλων και ραβδιά ελέγχου. Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ενημερώσεις τον υπάλληλο.
Μπορώ να περάσω από τον σωματικό σαρωτή του αεροδρομίου αν έχω βηματοδότη;
Για τους σαρωτές στα αεροδρόμια της Ε.Ε δεν υπάρχει κίνδυνος.Τα μηχανήματα ακτίνων Χ πάλι και ο ανιχνευτής μετάλλων ενέχουν κάποιον πολύ περιορισμένο κίνδυνο για όσους φέρουν βηματοδότη.
Μπορώ να περάσω από σαρωτή σώματος αεροδρομίου εάν έχω χειρουργικά μεταλλικά εμφυτεύματα;
Οι ταξιδιώτες με χειρουργικά μεταλλικά εμφυτεύματα, όπως ισχία από τιτάνιο ή πλάκες και βίδες, δε διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.