AP Photo/Hassan Ammar, File
EXPLAINED

Τι πρέπει να γνωρίζεις για την εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και αρκεί για να οδηγήσει σε ειρήνη και μετά την παύση της;

Μια εκεχειρία 60 ημερών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ τέθηκε στον Λίβανο στις 4 τα ξημερώματα την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden τη στιγμή που και η Χαμάς δηλώνει έτοιμη για μια συμφωνία. Η προσωρινή παύση των εχθροπραξιών, την οποία διαπραγματεύτηκαν οι ΗΠΑ και η Γαλλία, θα μπορούσε, υπό συνθήκες, να οδηγήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ισραήλ εισέβαλε στο βόρειο γείτονά του στα τέλη Σεπτεμβρίου για να πολεμήσει τη Χεζμπολάχ – σύμμαχο της Χαμάς. Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ ως αντίποινα των όσων συμβαίνουν στη Γάζα, σε μια αλυσιδωτή αντίδραση μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η ανακοίνωση ήρθε εν μέσω εντατικών βομβαρδισμών στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό και άλλων πυκνοκατοικημένων περιοχών. Η ηγεσία της Χεζμπολάχ, η οποία δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η ομάδα θα αποδεχόταν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εάν το Ισραήλ σταματούσε να πλήττει τον Λίβανο και σεβόταν την κυριαρχία της χώρας.

Πού βρισκόμαστε σήμερα

Η εκεχειρία της Τρίτης έρχεται μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια των ΗΠΑ και της Γαλλίας για μια σύντομη κατάπαυση του πυρός στα τέλη Σεπτεμβρίου. Από τότε, η Χεζμπολάχ έχει δεχθεί πολλά χτυπήματα.

Μια επίθεση του Σεπτεμβρίου με εκρηκτικά κρυμμένα σε βομβητές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές σκότωσε μεγάλο αριθμό μαχητών της καθώς και Λιβανέζους πολίτες- αν και το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Το Ισραήλ σκότωσε επίσης ανώτερα στελέχη της ηγεσίας της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του επί μακρόν επικεφαλής Hassan Nasrallah.

Την Τρίτη (26/11) υπήρξε ένα κρεσέντο επιθέσεων του Ισραήλ στο Λίβανο με σφοδρούς βομβαρδισμούς σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Βηρυτού. Σύμφωνα με τις αρχές, 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Στις μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 3.500 Λιβανέζοι και περίπου 75 Ισραηλινοί πολίτες.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Η συμφωνία αφορά παύση των εχθροπραξιών για 60 ημέρες, αν και ο Joe Biden άφησε να εννοηθεί ότι η συμφωνία θέτει τις βάσεις για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Για 60 μέρες, λοιπόν, η συμφωνία προβλέπει ότι το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ δεν θα επιτίθενται η μία στην άλλη και ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν σταδιακά από τη Γαλάζια Γραμμή – τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου – κατά τη διάρκεια της δίμηνης περιόδου. Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, πρέπει να μετακινήσει τις δυνάμεις της πάνω από τον ποταμό Λιτάνι του Λιβάνου.

Παρά τη θετική εξέλιξη, κρατάμε μικρό καλάθι για τις μετέπειτα εξελίξεις. Ο Benjamin Netanyahu προειδοποίησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα την Τρίτη: «Εάν η Χεζμπολάχ παραβιάσει τη συμφωνία και επιχειρήσει να επανεξοπλιστεί, θα χτυπήσουμε. Αν επιχειρήσουν να ξαναχτίσουν υποδομές κατά μήκος των συνόρων, να σκάψουν μια σήραγγα, να εκτοξεύσουν ρουκέτες ή να φέρουν φορτηγά φορτωμένα με πυραύλους, θα χτυπήσουμε».

Εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ φέρεται να δήλωσε ότι η ομάδα θα περιμένει να «δει αν υπάρχει ταύτιση μεταξύ αυτών που δηλώσαμε και αυτών που συμφωνήθηκαν από τους Λιβανέζους αξιωματούχους» προτού δεσμευτεί στην κατάπαυση του πυρός. Η ομάδα άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση από το Ισραήλ.

Χιλιάδες λιβανέζικες δυνάμεις και ειρηνευτικά στρατεύματα του ΟΗΕ θα μεταβούν στο νότιο Λίβανο στο πλαίσιο της συμφωνίας. Ένα όργανο παρακολούθησης με επικεφαλής τις ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνο να διασφαλίσει την τήρηση της συμφωνίας από όλες τις πλευρές.