Τι πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις test kit για τον κορονοϊό
Είμαστε κοντά στο να μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας. Οπότε κάνε λίγη υπομονή και διάβασε πώς λειτουργούν τα test kits και ποιοι τα προμηθεύουν.
- 5 ΑΠΡ 2020
Ειλικρινά θα σου πω ότι δεν έχω την παραμικρή προσδοκία πια, από την ανθρωπότητα, με όσα βλέπω να συμβαίνουν εν καιρώ κορονοϊού -ξεκάθαρα έχει γίνει ακόμα πιο αποκαλυπτικός, ως προς τον πραγματικό χαρακτήρα ανθρώπων και από την κρίση. Έχω ωστόσο, τη βεβαιότητα πως τα απανταχού ειδικά εργαστήρια και κυρίως οι χώρες στις οποίες ανήκουν, κάνουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ώστε να βρουν τη λύση στο πρόβλημα που λέγεται Covid-19.
Αντιλαμβάνεσαι πως όποιος κάνει τη σωστή δουλειά, πιο γρήγορα από τους άλλους, θα ‘χει πολλαπλά πλεονεκτήματα -ναι, στο Νο1 της λίστας είναι το οικονομικό όφελος, με εξίσου σημαντικό το ‘άνοιγμα’ της αγοράς, ώστε να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Για αυτό από την αρχή ήμουν αισιόδοξοι πως σύντομα θα αποκτούσαμε τους τρόπους να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας.
Σε πρώτη φάση, θα είχαμε τον τρόπο να μπορούμε να κυκλοφορήσουμε ξανά -και μετά τη γιατρειά. Θα διάβασες πως οι ΗΠΑ ενέκριναν το πρώτο test kit ανίχνευσης του κορονοϊού, που δίνει τη δυνατότητα στον καθένα μας να το κάνει σπίτι του και να μάθει τι του συμβαίνει, σε 15′.
Επειδή αντιλαμβάνομαι τον πανικό (ολόκληρα κράτη τον έχουν -γιατί δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τους πάντες, το συντομότερο δυνατό, όπως θα ήθελαν και άρα να περιορίσουν το πρόβλημα), μαζί και την ανάγκη να ξέρεις τι σου συμβαίνει, πριν ξεχυθείς στην αναζήτηση των προϊόντων, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζεις δυο πράγματα.
Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν δυο test kits στον πλανήτη
Ένα που κυκλοφορεί ήδη και επιβεβαιώνει αν φέρεις τον κορονοϊό, το οποίο γίνεται με τον τρόπο που σου περιέγραψε πρόσφατα ο Κώστας Μανιάτης. Σε κάποιες χώρες, το κάνουν ήδη μόνοι τους και μετά το στέλνουν στο εργαστήριο για έλεγχο. Δείχνει αν υπάρχει ενεργή λοίμωξη -όχι έχεις κορονοϊό τη στιγμή του τεστ. Όχι αν τον κόλλησες ποτέ και τον ξεπέρασες.
Στο kit που κυκλοφορεί στην Μεγάλη Βρετανία, στην τιμή των 291.30 ευρώ περιλαμβάνονται και τα έξοδα του εργαστηρίου -έχει δε, τοποθετηθεί ως όριο αγοράς τα δυο test kits ανά σπίτι. Υπάρχει και η επιλογή να ‘σπονσοράρει’ ο κάθε ενδιαφερόμενος έως 10 τεστ, για να δοθούν σε άτομα που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες ή σε εργαζομένους που έρχονται σε επαφή με κόσμο. Η εταιρία που το έφτιαξε (Μedbelle) ενημέρωσε πως υπάρχει και μια τρίτη option: όσοι δεν έχουν τα μέσα και χρειάζονται το τεστ, μπορούν να αιτηθούν τη δωρεάν διάθεση του.
Το δεύτερο test kit που χρησιμοποιείται καιρό στην στην Ασία -Κίνα, Κορέα, Σιγκαπούρη-, λειτουργεί με ένα απλό τσίμπημα στο δάχτυλο και την ανάλυση της σταγόνας αίματος από τη συσκευή που περιέχει. Αυτό που μαθαίνεις στο διάστημα των 15 λεπτών είναι αν έχεις ξεπεράσει τον ιό (αν είχες ασθενήσει και το ξεπέρασες). Αν δηλαδή, έχεις αναπτύξει αντισώματα σε αυτόν.
ΔΗΛΑΔΗ δείχνει αν υπάρχει ανοσία στον ιό και αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία του εμβολίου. ΕΠΙΣΗΣ ‘ανακαλύπτει’ τους ασυμπτωματικούς. “Υπάρχουν data που θέλουν το 15 με 16% των
παιδιών να είναι ασυμπτωματικά, αλλά δεν είχαμε τρόπους να το τσεκάρουμε” είπε ο Μαρκ Σλίφκα, ανοσιολόγος στο Oregon Health and Science University που δουλεύει την αμερικανική εκδοχή του τεστ των 15′. Σε περίπτωση που δεν έγινε κατανοητό, αυτό δεν δείχνει αν έχεις τον ιό, αλλά αν τον έχεις ξεπεράσει.
Η προτεραιότητα είναι η χρήση του από γιατρούς, νοσηλευτές, υπαλλήλους σούπερ μάρκετ και όλους τους άλλους εργαζομένους που έρχονται καθημερινά σε επαφή με κόσμο. Αυτά τα τεστ ανήκουν πια, και στην πραγματικότητα των Βρετανών, με την κυβέρνηση να ‘χει αγοράσει ήδη 3.5 εκατομμύρια κομμάτια και το Amazon να ‘χει δεσμευτεί πως θα τα διαθέσει. Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το πότε θα φτάσουν επί των εδαφών της χώρας. Ή η τιμή.
Η μόνη χώρα που ‘χει δώσει εκτιμώμενη τιμή για ανάλογο τεστ είναι το Μπαγκλαντές, που ‘έφτιαξε’ το δικό του. Η παραγωγή θα αρχίσει σε δύο εβδομάδες και όποιος ενδιαφέρεται θα μπορεί να το αγοράσει με 3 ευρώ (300 τάκα).
Το τεστ του 1 δολαρίου
Η Σενεγάλη από την άλλη, ανακοίνωσε και τιμή για το τεστ διάγνωσης, που τον πρώτο έλεγχο: θα κάνει ένα (1) δολάριο. Βάσει πλάνου, θα παραχθεί εντός των συνόρων και στο Ηνωμένο Βασίλειο, εφόσον πάρει όλες τις εγκρίσεις, και θα διατεθεί στην Αφρική στις αρχές του Ιουνίου. Η δυνατότητα θα φτάσει στο 1.000.000 τεστ, το χρόνο. Ανήκει ως έμπνευση, στο team που έχει δουλέψει επί των εμβολίων για τον κίτρινο πυρετό και τη μαλάρια. Ανέπτυξε το πρωτότυπο του τεστ, σε συνεργασία με τη βρετανική βιοχημική εταιρία Mologic -που είναι γνωστή για τα τεστ εγκυμοσύνης.
Το χαμηλό της τιμής “οφείλεται στη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης και στο ίδρυμα του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς”. Πηγές από τη Βρετανία έδωσαν ως τιμή τα 7 ευρώ.
Τα αιτήματα των +100 χωρών σε αυτή που έφτιαξε το πρώτο test kit
Με το ξέσπασμα του προβλήματος στην Κίνα και δεδομένης της τεχνογνωσίας που ‘χαν αποκτήσει οι Ασιάτες από τη διαχείριση άλλων κορονοϊών (είπαμε είναι οικογένεια ιών), η Κορέα άρχισε να δουλεύει επί των ΄’γρήγορων τεστ’, ώστε να λύσει το κατ’ αρχάς πρόβλημα που ήταν ο έλεγχος των περισσότερων δυνατών κατοίκων της -και η απομόνωση των ασθενών. Αυτομάτως δημιουργήθηκαν (περισσότερα από 100) εργαστήρια σε προάστια των πόλεων, όπου πήγαιναν οι πολίτες και έκαναν το πρώτο τεστ που διάβασες, δωρεάν. Αργότερα προέκυψαν και drive through, με δυνατότητα ελέγχου -με τα τεστ να φτάνουν τα 15.000 τη μέρα. Ένα μόνο εργαστήριο είχε 100 υπαλλήλους να ελέγχουν 2.5 τεστ, το δευτερόλεπτο.
ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ μετά την εξέταση, είχαν το αποτέλεσμα -καθώς τα εργαστήρια δούλευαν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Έτσι, απομονώνονταν οι φορείς και δεν μετέδιδαν τον ιό, σε άλλους -σε μια χώρα που είναι το 70% της Ελλάδας και έχει 50 εκατομμύρια κατοίκους, καταλαβαίνεις ότι υπήρχε τεράστιο πρόβλημα.
Το ‘οικειοθελώς’ πέρασε σε δεύτερη μοίρα, με ειδικά apps να παρακολουθούν το πού βρίσκονται όσοι ήταν -εργαστηριακά επιβεβαιωμένα- ασθενείς. Μετά παρουσίασαν και το test kit, το οποίο είχε ποσοστό εγκυρότητας το 85%. Ακολούθησε η δουλειά άλλων τεσσάρων εταιριών να δημιουργήσουν ανάλογα τεστ και πλέον δυο έχουν λάβει την έγκριση του FDA (Food and Drug Administration) της Αμερικής -για τα ‘τεστ γρήγορης μοριακής διάγνωσης’, όπως λέγονται.
Έως ότου προχωρήσει αυτό το project, τα πρώτα test kits που διάβασες (με την μπατονέτα) είναι η λύση που φέρονται να προτιμούν οι περισσότερες χώρες, με την Κορέα να ‘χει πάρει το προβάδισμα και σε αυτόν τον τομέα. Μια από τις εταιρίες βιοτεχνολογίας που το παράγουν, δημιουργεί 350.000 την ημέρα, με τους ιθύνοντες να ενημερώνουν πως από τις αρχές Απρίλη δουλεύουν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, για να φτάσουν το εκατομμύριο -τη μέρα “καθώς για να βρούμε τη θεραπεία, πρέπει να έχουμε έγκυρη διάγνωση”, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της SD Biosensor, Παρκ Γιουν στο AFP, προ ημερών.
Η εξαγωγή άρχισε με οκτώ χώρες -συμπεριλαμβανομένων των Γερμανίας, Ιράν, Ινδίας και Ιταλίας-, σύντομα προστέθηκαν στη λίστα οι ΗΠΑ και συνολικά έχουν γίνει 121 οι χώρες που αναζητούν την ασφάλεια των τεστ που ‘χει δημιουργήσει η Κορέα. Υπάρχουν ανάλογες αιτήσεις για ‘εξαγωγή’ ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς μιλάμε για τη χώρα που είδε την καμπύλη να μειώνεται κατακόρυφα πιο γρήγορα από όλες τις άλλες.
Πέραν των εξαγωγών, γίνονται και ‘εισαγωγές’, με τη Φινλανδία να στέλνει -με τσάρτερ- τα δείγματα που παίρνει για έλεγχο στην Κορέα. Στην επιστροφή τους τα τσάρτερ έχουν μέσα προστατευτικό εξοπλισμό για ανθρώπους που δουλεύουν στο σύστημα υγείας και τεστ.
Τι πρόσθεσε στην εικόνα η Αμερική
Στις 27/3 ο οργανισμός φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το ID NOW, φορητό μηχάνημα των Abbott Labaratories, το οποίο δείχνει σε 5 λεπτά αν έχεις κορονοϊό και σε 13 αν είσαι αρνητικός. Eίναι το πιο γρήγορο μοριακό τεστ για τον εντοπισμό του Covid-19, έχει το μέγεθος τοστιέρας, ζυγίζει 3 κιλά και μπορεί να χρησιμοποιεί εκτός των τειχών. Η εταιρία δεσμεύτηκε πως μπορεί να κάνει 50.000 τεστ την ημέρα. Τα ξημερώματα, ο FDA έδωσε το ΟΚ και στο τεστ αντισωμάτων της εταιρίας Cellex, πριν διευκρινίσει ότι “η χρήση είναι περιορισμένη σε εγκεκριμένα εργαστήρια”.
Επίσης, η εταιρία Bodysphere που φερόταν να ‘χει πάρει έγκριση για το ‘γρήγορο test kit’ διέψευσε την πληροφορία.
Στο ‘παιχνίδι’ έχουν μπει και οι startups
Σύμφωνα με το Stat στη μάχη εναντίον του κορονοϊού προστέθηκαν και τέσσερις αμερικανικές startups που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους, στη δημιουργία test kits. Εκπρόσωποι αυτών δηλώνουν πως “αργήσαμε δυο μήνες και αυτό είναι ντροπή”. Η καθυστέρηση είχε να κάνει με την άρνηση της κυβέρνησης να συνταχθεί με την παγκόσμια ανάγκη, το συντομότερο δυνατό.
Τα προϊόντα της σύμπραξης είναι έτοιμα, αλλά δεν έχουν εγκριθεί από το FDA. Κοστολογούνται στα 139 με 185 ευρώ.
Τι υπάρχει στην Ελλάδα
Εξυπακούεται πως στις χώρες όπου υπάρχουν πολλά εργαστήρια, συν η δυνατότητα δικής τους παραγωγής υλικών και εξοπλισμού, γίνονται πιο πολλά τεστ και άρα υπάρχουν πολλά αποτελέσματα -που χρησιμεύουν και στους ερευνητές. Πιο εύκολη είναι και η ζωή των κρατών που μπορούν να αγοράσουν τη δουλειά των άλλων (ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία). Σε χώρες σαν την Ελλάδα, όπου υπάρχουν 7 εργαστήρια -και περιορισμένα, γενικά, μέσα- προκύπτουν άλλα θέματα. Για αυτό και για να υποβληθείς στο τεστ πρέπει να ‘χεις συμπτώματα.
Αν δεν έχεις, το παρέχουν ιδιωτικές κλινικές -με γνωστές τις καταθέσεις ανθρώπων που το έκαναν και έδωσαν 300 ευρώ. Το κόστος που ορίζουν τα μοριακά κέντρα -που κάνουν την απαραίτητη μοριακή εξέταση με το όνομα Real Time PCR- είναι από 150 έως 400 ευρώ. To PCR αντιστοιχεί στις λέξεις polymerase chain reaction και σημαίνει ‘αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης’.
Είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται στη μοριακή βιολογία για την ταχεία παραγωγή εκατομμυρίων σε δισεκατομμύρια αντίγραφα, ενός συγκεκριμένου δείγματος DNA. Επιτρέπει στους επιστήμονες να πάρουν ένα πολύ μικρό δείγμα DNA και να το ενισχύσουν σε αρκετά μεγάλο ποσό για να μελετήσουν λεπτομερώς. Κράτα πως το PCR έχει πιστοποιηθεί ως αποτελεσματικός τρόπος διάγνωσης του Covid-19.