Τι σημαίνει εάν δεις τους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου σου σηκωμένους
- 20 ΜΑΡ 2024
Θα έχεις παρατηρήσει ότι τελευταία όλο και περισσότερα παρκαρισμένα αυτοκίνητα έχουν τους υαλοκαθαριστήρες τους σηκωμένους. Κι αν στην αρχή αυτό μοιάζει σαν κάποιος να θέλει να μας κάνει φάρσα ή ακόμα χειρότερα να μας κάνει ζημιά, στην πραγματικότητα το ζήτημα είναι διαφορετικό. Για την ακρίβεια, τα μέλη του «κινήματος» των υαλοκαθαριστήρων αποσκοπούν μέσα από την πράξη τους στην καταπολέμηση ενός αντικοινωνικού φαινομένου των ελληνικών δρόμων.
Παρκάρεις παράνομα; Κακώς, αλλά πρόσεξε τους υαλοκαθαριστήρες σου
Το παράνομο παρκάρισμα είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην ούτως ή άλλως προβληματική οδηγική συμπεριφορά της Αθήνας με χιλιάδες οδηγούς να γίνονται παραβάτες καθημερινά, δημιουργώντας προβλήματα σε ανθρώπους με προβλήματα μετακίνησης, πεζούς και μέσα μαζικής μεταφοράς.
Μια βόλτα στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης αρκεί, για να διαπιστώσει κανείς μερικές από τις συχνότερες παραβάσεις που διαπράττονται, με τις ράμπες ΑμΕΑ και τα πεζοδρόμια να «υποφέρουν». Ο νέος ποινικός κώδικας με τις αυστηροποιήσεις του, έχει εστιάσει κυρίως σε περιπτώσεις που ο παραβάτης βρίσκεται εν κινήσει, καθώς στόχος του είναι να μειώσει τα ατυχήματα και έτσι, πολλοί πολίτες έχουν αποφασίσει να λάβουν οι ίδιοι δράση για να σταματήσουν τα παράνομα παρκαρίσματα.
Η επισήμανση αυτή έρχεται -ναι σωστά φαντάζεσαι- με την ανύψωση των υαλοκαθαριστήρων του παραβάτη. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θέλουν να γνωστοποιήσουν σε όσους παρκάρουν παράνομα ότι η παράβασή τους, δεν πέρασε απαρατήρητη, επιδιώκοντας με αυτόν τον συμβολικό τρόπο να μην επαναληφθεί η κίνηση αυτή, τουλάχιστον στη γειτονιά τους. Αντικαθιστούν λοιπόν τη δημοτική αστυνομία και αντί για πρόστιμα, σηκώνουν υαλοκαθαριστήρες.
Γιατί ο ακτιβισμός αυτός μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ
Οι αγανακτισμένοι με το παράνομο πάρκινγκ πολίτες, συνήθως τα βάζουν με όσους κάνουν αντικοινωνικές παρανομίες, δηλαδή εκείνους που παρκάρουν πάνω σε ράμπες ΑμεΑ ή σε διαβάσεις πεζών. Όσο λοιπόν οι «αυτόκλητοι δημοτικοί αστυνόμοι» πολλαπλασιάζονται, τόσο ανοίγει και η συζήτηση σχετικά με το εάν νομιμοποιούνται να κάνουν κάτι τέτοιο.
Ο ακτιβισμός είναι πάντα μια λύση, αλλά σε αυτήν την περίπτωση εγκυμονεί ο κίνδυνος να βρεθείς χρεωμένος, καθώς εάν ο οδηγός σε εντοπίσει να σηκώνεις τους υαλοκαθαριστήρες του και αυτοί έχουν κάποια φθορά, τότε μπορεί να υποβάλλει μέχρι και μήνυση για φθορά ξένης ιδιοκτησίας.
Και η νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή σε αυτήν την περίπτωση, καθώς ορίζει ότι «όποιος καταστρέφει ή βλάπτει ξένο (ολικά ή εν μέρει) πράγμα ή με άλλον τρόπο καθιστά ανέφικτη τη χρήση του τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή και αν το πράγμα είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ή τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Αν το πράγμα είναι μικρής αξίας ή η ζημία που προκλήθηκε είναι ελαφρά, ο υπαίτιος τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας».