Τι σημαίνει η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης
Πόσους βουλευτές χρειάζεται για να μπορεί να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας και σε ποια περίπτωση πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση;
- 26 ΜΑΡ 2024
Τριήμερη μάχη ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής, με την πρόταση δυσπιστίας που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών και το δημοσίευμα του Βήματος περί παραποίησης των ενδοεπικοινωνιών τη νύχτα της τραγωδίας.
Πριν, όμως, ασχοληθούμε με τις πολιτικές εξελίξεις, καλό θα ήταν να ρίξουμε μια ματιά στη διαδικασία. Πόσους βουλευτές χρειάζεται για να μπορεί να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας και σε ποια περίπτωση πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση;
Τι είναι η πρόταση δυσπιστίας
Η Βουλή έχει τη δυνατότητα είτε να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση είτε από κάποιο μέλος της και αυτό γίνεται μέσω της υποβολής πρότασης δυσπιστίας, όπως αναφέρει το Άρθρο 84 του Συντάγματος και το Άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.
Η πρόταση δυσπιστίας εισάγεται με αίτηση της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο της Βουλής. Πρέπει να έχει τουλάχιστον 50 υπογραφές (το ΠΑΣΟΚ τις έχει βρει). Από τη στιγμή που θα υποβληθεί η πρόταση, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση που η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη συζήτηση πρέπει να έχει διάρκεια τριών ημερών και να ολοκληρωθεί στις 12 το βράδυ της τρίτης ημέρας με φανερή ονομαστική ψηφοφορία.
Για να γίνει δεκτή, πρέπει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Δηλαδή να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 βουλευτές. Μία νέα πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μετά από έξι μήνες και μόνο μετά την απόρριψη της τελευταίας, εκτός και αν έχει την υπογραφή της πλειοψηφίας των όλου αριθμού των βουλευτών -πράγμα σπάνιο.
Σε περίπτωση που η πρόταση γίνει δεκτή, τότε η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί. Σημειώνεται ότι και η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έχει συνάφεια με την πρόταση δυσπιστίας. Και αυτό διότι την ζητάει η κυβέρνηση από τη Βουλή. Για να γίνει δεκτή, χρειάζεται να έχει εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δύο πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
Στο υπό κατάθεση κείμενο που διαβάζουμε στο News24/7, γίνεται αναφορά όχι μόνο στα Τέμπη, αλλά και σε θέματα κράτους δικαίου και την υπόθεση των emails της Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου.
Ενδεικτικά, τονίζεται ότι «εγκληματική ολιγωρία και αδιαφορία της κυβέρνησης προστέθηκε και η ομοίως εγκληματική και μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης και της δημιουργίας ενός πέπλου προστασίας συγκεκριμένων προσώπων».
«Η πρωτοφανής αυτή απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η διακυβέρνηση της Χώρας δεν μπορεί να αφεθεί άλλο στα χέρια μιας Κυβέρνησης, η οποία συστηματικά υπονομεύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της και που, στον βωμό της διατήρησης της εξουσίας και της προστασίας στελεχών της».
«Για τους λόγους αυτούς, υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 84 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής» καταλήγει το κείμενο στο οποίο γίνεται αναφορά και στη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων, την ακρίβεια και την διαχείριση της Υγείας και της Παιδείας.
Το κείμενο υπογράφεται από τους 32 βουλευτές του κόμματος. Σε αυτές, πάντως, αναμένεται να προστεθούν οι υπογραφές των 11 βουλευτών της Νέας Αριστεράς και οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ πιθανότατα να προστεθεί και κάποιος ανεξάρτητος βουλευτής. Επίσης, η πρόταση θα έχει και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.