Yasser Bakhsh - FIFA/FIFA via Getty Images/Ideal Image
ΚΟΣΜΟΣ

Τι συμβαίνει με τον Karim Benzema, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τη γαλλική κυβέρνηση

Γιατί ο Karim Benzema απειλείται μέχρι και με αφαίρεση της Χρυσής Μπάλας;

Ο Karim Benzema από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία δήλωνε ευτυχισμένος γιατί θα είχε τη δυνατότητα να αγωνιστεί σε μια μουσουλμανική χώρα ενώ ποτέ του δεν έχει κρύψει τη βαθιά του πίστη στο Ισλάμ. Αυτό φυσικά απέχει παρασάγγας από την επίθεση που δέχεται σήμερα από το επίσημο γαλλικό κράτος για τις σχέσεις του με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ας δούμε παρακάτω τι έχει συμβεί.

Στις 15 Οκτωβρίου, πριν ακόμα γενικευτεί η επίθεση στη Γάζα και δύο ημέρες πριν από το χτύπημα στο νοσοκομείο Al-Ahli ο Karim Benzema έκανε ένα tweet για να υποστηρίξει τους κατοίκους της Γάζας γράφοντας: «Όλες μας οι προσευχές για τους κατοίκους της Γάζας που είναι για άλλη μια φορά θύματα αυτών των άδικων βομβαρδισμών που δε λυπούνται γυναίκες ή παιδιά».

Αμέσως ο ποδοσφαιριστής, λόγω και των πεποιθήσεών του, κατηγορήθηκε αρχικά για «ξέπλυμα» των επιθέσεων της Χαμάς και ο Ισραηλινός τερματοφύλακας Dudu Aouate ήταν ο πρώτος που τον κατηγόρησε ανοιχτά για σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. «Ο Benzema είναι μουσουλμάνος, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε αυτό. Αλλά αυτό που έχει ουσία είναι ότι εδώ και χρόνια από φωτογραφίες νομίζω ότι είναι κοντά στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Όταν δεν αρνείσαι κάτι σαν αυτό, όταν έχεις όλους αυτούς τους ανθρώπους να σε ακολουθούν και δεν λες κάτι, τότε μπορεί να γίνει πιστευτό». Λίγες ημέρες αργότερα οι κατηγορίες εναντίον του έλαβαν και πιο επίσημη μορφή.

Οι κατηγορίες της Γαλλικής Κυβέρνησης και η απάντηση Benzema

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Gérald Darmanin σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε κλείσει τις τελευταίες εβδομάδες 1.100 ισλαμιστικά ιδρύματα. Επίσης ξέρουμε όλοι ότι ο κ. Benzema συνδέεται, διαβόητα με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα».

Αμέσως μετά από αυτές τις δηλώσεις ακολούθησαν εκείνες της Γαλλίδας γερουσιάστριας Valérie Boyer, η οποία πήγε την υπόθεση ένα βήμα παραπέρα. «Εάν οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών είναι αληθινές, πρέπει να εξετάσουμε τις κυρώσεις κατά του Karim Benzema. Πρώτη συμβολική κύρωση θα πρέπει να είναι η αφαίρεση της Χρυσής Μπάλας. Τέλος, πρέπει να ζητήσουμε την αφαίρεση της γαλλικής υπηκοότητας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ένας Γάλλος υπήκοος, γνωστός διεθνώς, μπορεί να ντροπιάσει, ακόμη και να προδώσει τη χώρα του με αυτόν τον τρόπο».

Από την πλευρά του ο Karim Benzema, λίγους μήνες μετά το πέρας της πολύκροτης υπόθεσης εκιβιασμού του Mathieu Valbuena, δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει τις κατηγορίες αυτές να αποκτήσουν υπόσταση και για αυτό απείλησε με μηνύσεις μέσω του δικηγόρου του. Ο Hugues Vigier που τον εκπροσωπεί ανέφερε συγκεκριμένα: «Σκεφτόμαστε να κινηθούμε εναντίον αυτού του εν ενεργεία Υπουργού για παραπληροφόρηση και για συκοφαντική δυσφήμιση ή ακόμη και δημόσια προσβολή, επειδή αυτή η ανύπαρκτη σχέση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία χαρακτηρίζει διαβόητη, παρουσιάζεται προφανώς υποτιμητικά».

Τι είναι η Μουσουλμανική Αδελφότητα

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ιδρύθηκε στην Αίγυπτο το 1928 από τον δάσκαλο Hassan al-Banna του οποίου τα μαθήματα είχαν τεράστια απήχηση στη χώρα. Είναι μια διακρατική οργάνωση Σουνιτών Ισλαμιστών με αρχικό σύνθημα το «Πιστοί αλλά Αδελφοί», το οποίο αργότερα μεταλλάχθηκε σε «Ο Αλλάχ είναι ο στόχος μας, Το Κοράνι είναι το Σύνταγμα, Ο Προφήτης είναι ο ηγέτης μας, Τζιχάντ είναι ο δρόμος μας, Θάνατος για χάρη του Αλλάχ είναι η επιθυμία μας».

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είχε περίπου δύο εκατομμύρια μέλη στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η τεράστια επιρροή της ήταν σαφής, με περισσότερα από 2.000 παραρτήματα σε όλη τη χώρα και 2.000 κοινωνίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς και κοινωνικές υπηρεσίες. Λειτουργούσε κλινικές υγείας, αθλητικούς συλλόγους, σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τζαμιά και ισλαμικά κέντρα, και είχε παρουσία 10.000 εθελοντών στρατιωτών στην Παλαιστίνη. Παράλληλα όμως είχε αποκτήσει και έντονη πολιτική δράση από πολύ νωρίς.

Το 2012 η Μουσουλμανική Αδελφότητα με αρχηγό τον Mohamed Morsi κέρδισε τις εκλογές στην Αίγυπτο, ωστόσο την επόμενη χρονιά ο Αιγύπτιος ηγέτης παραιτήθηκε και αφού πρώτα τέθηκε σε κατ’οίκον περιορισμό, τελικά δικάστηκε για ποινικά αδικήματα και φυλακίστηκε.

Παρά τα όσα αρχικά διακήρυττε, η Μουσουλμανική Αδελφότητα σήμερα θεωρείται από αρκετά κράτη τρομοκρατική οργάνωση. Το 2006 η οργάνωση στο Ισραήλ υποστήριξε την τρομοκρατική δράση της Χεσμπολάχ εναντίον του εβραϊκού κράτους, ενώ είναι φίλη οργάνωση και με τη Χαμάς. Σήμερα ακόμα και το Αιγυπτιακό κράτος τους θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλα κράτη.