Τι συμβαίνει στη Ράφα και γιατί χτυπά εκεί το Ισραήλ
Κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, το Ισραήλ συνέχισε να βομβαρδίζει τμήματα της Ράφα.
- 8 ΜΑΙ 2024
Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις ανατολικές συνοικίες της Ράφα στη νότια Γάζα, τη Δευτέρα (06/5), αφού οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) είπαν στους κατοίκους να μετακινηθούν σε μια ανθρωπιστική ζώνη βορειοδυτικά της πόλης ώστε να διαφύγουν από τον κίνδυνο.
Στη συνέχεια, η Χαμάς, μετά από μια εβδομάδα συζητήσεων και σιγής, αποδέχθηκε τους όρους κατάπαυσης του πυρός που πρότειναν οι διαμεσολαβητές. Μερικές ώρες αργότερα, το Ισραήλ δήλωσε ότι θα συμμετάσχει σε νέο γύρο συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός, ξεκαθαρίζοντας πως οι όροι μιας συμφωνίας δεν το βρίσκει σύμφωνο.
Τέλος, μετά από αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας (τουλάχιστον 35 νεκροί και 129 τραυματίες), το IDF έστειλε την Τρίτη (07/5) άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα για να καταλάβουν την παλαιστινιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο.
Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή
Κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε να βομβαρδίζει τμήματα της ανατολικής πόλης Ράφα.
Το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών έχουν καταστραφεί, μαζί με το κεντρικό τμήμα της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του νοσοκομείου al-Najjar, το οποίο είναι η μόνη μεγάλη υγειονομική εγκατάσταση. Η εν λόγω εγκατάσταση, η οποία έχει διαταχθεί να εκκενωθεί, δεν λειτουργεί καθόλου, προσθέτοντας επιπλέον πίεση στις υπόλοιπες υγειονομικές εγκαταστάσεις της πόλης.
Υπάρχουν αναφορές για περισσότερους τραυματίες που μεταφέρονται σε νοσοκομεία στο δυτικό τμήμα της πόλης, όπως και στο Κουβέιτ, σε μια μικρή υγειονομική μονάδα που είναι σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστη και μη εξοπλισμένη για την υποδοχή μεγάλου αριθμού τραυματιών.
Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις επιθέσεις στην κεντρική περιοχή της Γάζας. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι άνοιξε και πάλι το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ στα σύνορά του με τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας ισραηλινής υπηρεσίας, ενώ πρόσθεσε ότι φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια μέσω της Αιγύπτου ήδη υποβάλλονται σε ελέγχους.
Τι είναι το πέρασμα της Ράφα
Πρόκειται για τη μοναδική συνοριακή διέλευση της Γάζας που δεν ελεγχόταν από το Ισραήλ. Πλέον, οι διελεύσεις με το παλαιστινιακό έδαφος μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου είναι κλειστές. Από την έναρξη του πολέμου, το πέρασμα της Ράφα έχει αναδειχθεί σε κρίσιμη τοποθεσία που επιτρέπει την περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια και την εκκένωση ενός μικρού αριθμού Παλαιστινίων και ξένων υπηκόων.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων της Ράφα χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικές δραστηριότητες και «πάτησε» πάνω σε αυτό. Οποιοσδήποτε έλεγχος των συνόρων αποτελεί σημαντικό στρατηγικό στόχο και η κατάληψη αυτού επιτρέπει στο Ισραήλ να ελέγχει το βασικό σημείο εισόδου και εξόδου με την Αίγυπτο.
Οι ΗΠΑ είναι αντίθετες σε οποιαδήποτε ευρύτερη επίθεση στην πόλη, με το Ισραήλ ωστόσο να δείχνει και εκείνο αντίθετο στις όποιες συμβουλές έρχονται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ «πάγωσαν» την αποστολή των πυρομαχικών. Πλέον, βέβαια, είναι αργά.
Τι σημαίνει το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα για τους Παλαιστίνιους
Το πέρασμα της Ράφα ήταν μια σανίδα σωτηρίας προς τον έξω κόσμο για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, επιτρέποντας την παράδοση βοήθειας και την εκκένωση ασθενών από ένα καταρρέον σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή είναι γνωστή, αυτό όμως δεν δείχνει να συγκινεί ιδιαίτερα τους ηγέτες άλλων χωρών.
Το κλείσιμό του είναι μια «θανατική καταδίκη» κατά του λαού της Γάζας, ιδιαίτερα των ασθενών και των τραυματιών, λένε οι Παλαιστινιακές Αρχές Διαβάσεων. Το μοναδικό άλλο σημείο διέλευσης στο νότο, το Κερέμ Σαλόμ, μέσω του οποίου παραδόθηκε πρόσφατα μεγάλο μέρος της βοήθειας προς τη Γάζα, έχει επίσης κλείσει.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία που αποδέχθηκε η Χαμάς
Σύμφωνα με τον Guardian αυτό είναι ασαφές, αν και οι γενικές γραμμές είναι γνωστές. Το Al Jazeera, με τη σειρά του, δημοσίευσε ένα προσχέδιο.Στο επίκεντρό του είναι η ανταλλαγή των ομήρων από τη Χαμάς με Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, όπως και η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.
Θα υπάρξει, πιθανότατα, μια αρχική κατάπαυση του πυρός 42 ημερών, ακολουθούμενη από δύο παρατάσεις παρόμοιας χρονικής διάρκειας, εάν και οι δύο πλευρές τηρήσουν τη συμφωνία. Τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από τη Γάζα, αν και το χρονοδιάγραμμα και η έκταση αυτού είναι ένα σημείο διαφωνίας.
Οι ισραηλινοί περιορισμοί στη βοήθεια θα αρθούν και θα αποκατασταθεί η παροχή βασικών υπηρεσιών που διακόπηκε από το Ισραήλ τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης. Η συμφωνία, η οποία συντάχθηκε κυρίως από Αιγύπτιους και Καταριανούς αξιωματούχους, θα δεσμεύει και τα δύο μέρη να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας «βιώσιμης ηρεμίας», διατύπωση που θα μπορούσε να υποδηλώνει είτε τον μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών που απαιτεί η Χαμάς είτε την προσωρινή παύση που επιθυμεί το Ισραήλ.
Τι θα συμβεί στο μέλλον
Με την επιθετική διάθεση του Ισραήλ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, ωστόσο, είναι βέβαιο πως θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει με τους διαμεσολαβητές την πρόταση που οι ηγέτες της Χαμάς δήλωσαν ότι αποδέχθηκαν.
Η αισιόδοξη πλευρά είναι ότι αυτό παρέχει τουλάχιστον ένα πλαίσιο για σοβαρή συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία σχετικά γρήγορα. Η απαισιόδοξη πλευρά είναι ότι οι θεμελιώδεις διαφωνίες που εμπόδισαν τη συμφωνία μετά τη βραχύβια εκεχειρία του Νοεμβρίου δεν έχουν ακόμη επιλυθεί και ότι ο οριστικός τερματισμός των εχθροπραξιών απέχει ακόμη αρκετά. Τη Δευτέρα το βράδυ, μάλιστα, το Ισραήλ αποφάσισε να συνεχίσει τη στρατιωτική του επίθεση με στόχο τη Ράφα.