Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν θυμώνουμε
Όταν θυμώνει κανείς, η εξωτερική του ένταση είναι εμφανής. Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναλύσουν και την εσωτερική.
- 9 ΙΑΝ 2024
Καθημερινά συμβαίνουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούν να μας κάνουν να θυμώσουμε. Τις περισσότερες φορές καταφέρνουμε να ελέγξουμε τα νεύρα μας και να βάλουμε μπροστά τη λογική. Υπάρχουν, όμως, κάποιες φορές που οι συνθήκες δεν μας το επιτρέπουν. Οπότε, ξεσπάμε. Οι επιστήμονες, λοιπόν, έκαναν μια έρευνα και προσπάθησαν να δουν τι συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο όταν πλημμυριζόμαστε από θυμό.
Ποια ήταν τα εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης, τι συμβαίνει ακριβώς στο μυαλό μας όταν θυμώνουμε και, στην τελική, τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να αποφύγουμε αυτές τις εξάρσεις που, αυτό που καταφέρνουν, είναι να μας χαλούν τη διάθεση;
Τι συμβαίνει στο μυαλό μας όταν θυμώνουμε
Η νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία, ανέλυσε διεξοδικά τις βιοχημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό ενός ανθρώπου όταν αυτός θυμώνει, μέχρι το κυτταρικό επίπεδο. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο θυμός δεν ενισχύει μόνο τον καρδιακό παλμό, αλλά προκαλεί μεγάλη ένταση στις αρτηρίες, αυξάνει την παραγωγή τεστοστερόνης, ενώ μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης.
Ο ερευνητής Neus Herrero, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, προκάλεσε, λοιπόν, τον θυμό σε τριάντα άντρες, κάνοντας χρήση πενήντα προτάσεων σε πρώτο πρόσωπο, που είναι γνωστό ότι προκαλούν το συγκεκριμένο συναίσθημα. Η ερευνητική του ομάδα, ύστερα, μέτρησε τη βιοχημική δραστηριότητα των αντρών πριν και μετά το θυμό.
Όπως αποδείχθηκε, το αίσθημα του θυμού τείνει να ερεθίζει περισσότερο το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, την πλευρά που συνδέεται με θετικά συναισθήματα τα οποία σχετίζονται κατά βάση με την οικειότητα. Η αυξημένη δραστηριότητα, λοιπόν, σε αυτή την πλευρά του εγκεφάλου οδηγεί περισσότερο σε επιθυμία εγγύτητας παρά σε απομάκρυνση.
Σύμφωνα με τον ερευνητή, η περίπτωση του θυμού είναι μοναδική, καθώς μπορεί να βιώνεται ως κάτι αρνητικό, αλλά πολύ συχνά προκαλεί ώθηση για εγγύτητα. Όταν θυμώνουμε, λοιπόν, εμφανίζουμε την έμφυτη τάση να πλησιάζουμε αυτό που μας θύμωσε προκειμένου το εξουδετερώσουμε. Οπότε καλό είναι να σκεφτούμε καλά γιατί θυμώνουμε και πώς αντιδράμε σε μια τέτοια περίπτωση.