Υπουργείο Άμυνας / Eurokinissi
ΙΣΤΟΡΙΑ

Τι συνέβη στην Ελλάδα την τελευταία φορά που κηρύχθηκε επιστράτευση

Η κρίση των Ιμίων που παραλίγο να οδηγήσει σε πόλεμο Ελλάδα και Τουρκία, η ταραχή εκείνων των ημερών αλλά και η (μερική) επιστράτευση που διήρκεσε λίγες ώρες.

Τις τελευταίες ώρες όλο και περισσότεροι Έλληνες αναζητούν μέσω της Google τη λέξη επιστράτευση. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα επίσημα στοιχεία της πλατφόρμας και των Google Trends, οι περιοχές όπου οι Έλληνες χρήστες έχουν ψάξει περισσότερο τον συγκεκριμένο όρο είναι τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως η Χίος, η οποία βρίσκεται μόλις μερικά ναυτικά μίλια μακριά από την Τουρκία και συγκεκριμένα την πόλη Τσεσμέ.

Ο λόγος της αύξησης των αναζητήσεων είναι προφανής: Τις τελευταίες μέρες, τα δημοσιεύματα για τεταμένο κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές -αλλά και οι εκατέρωθεν απειλές– έχουν ανησυχεί αρκετούς πολίτες της χώρας που προσπαθούν να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για το τι σημαίνει μια γενική ή μερική επιστράτευση.

Ποιοι από αυτούς θα κληθούν να πάρουν τα όπλα, πότε πρέπει να παρουσιαστούν αλλά και τι κυρώσεις υπάρχουν στην αντίθετη περίπτωση.

Ένας καλός τρόπος, βέβαια, για να ενημερωθεί κανείς σχετικά με τη διαδικασία είναι να διαβάσει σχετικά με το τι συνέβη στην τελευταία επιστράτευση που κηρύχθηκε στη χώρα τον Ιανουάριο του 1996.

Η κρίση των Ιμίων που παραλίγο να οδηγήσει σε πόλεμο Ελλάδα και Τουρκία

Ίμια Eurokinissi

Όλα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της Κρίσης των Ιμίων. Συγκεκριμένα, στις 25 Δεκεμβρίου 1995 ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στη βραχονησίδα Μικρή Ίμια και εξέπεμψε αμέσως σήμα κινδύνου. Το λιμεναρχείο Καλύμνου, που ήταν και το πλησιέστερο στην περιοχή, διέθεσε ρυμουλκό για να το αποκολλήσει, ωστόσο, ο πλοίαρχός του αρνήθηκε, υποστηρίζοντας πως βρισκόταν σε τουρκική περιοχή.

Το πλοίο αυτό ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει η αντιμαχία μεταξύ ελληνικής και τουρκικής πλευράς σχετικά με την κυριότητα των δύο βραχονησίδων. Στις 25 Ιανουαρίου, ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, ύψωσε την ελληνική σημαία στη Μικρή Ίμια. Τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν τις εικόνες που προκάλεσαν αναταραχή στην κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας.

Δύο μέρες αργότερα, δύο δημοσιογράφοι της Χουριέτ στη Σμύρνη, μετέβησαν με ελικόπτερο στις 27 Ιανουαρίου στη Μικρή Ίμια και υπέστειλαν την ελληνική σημαία, υψώνοντας την τουρκική. Στις 28 Ιανουαρίου, το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Αντωνίου» κατέβασε με τη σειρά την τουρκική σημαία και ύψωσε την ελληνική. Το ίδιο βράδυ, επίσης, αποβιβάστηκαν Έλληνες βατραχάνθρωποι στη Μικρή Ίμια για να φυλάξουν τη σημαία.

Η επιστράτευση που διήρκεσε μερικές ώρες

Ίμια Eurokinissi

Στις 30 Ιανουαρίου ο ελληνικός στρατός, με τη γενική σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να θεωρείται αρκετά πιθανή, διέταξε μερική επιστράτευση της τοπικής εφεδρείας στην περιοχή της Θράκης και των νησιών του Αιγαίου.

Στα πλαίσια αυτού κλήθηκαν όλοι οι έφεδροι της αυτομάτου ένταξης τοπικά διαμένοντες και οι αναπληρωματικοί έφεδροι, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν επιτάξεις οχημάτων και κινήσεις στελεχών από τις μονάδες της ενδοχώρας προς τα σύνορα.

Η όλη διαδικασία, αξίζει να σημειωθεί πως πραγματοποιήθηκε με δυσκολίες καθώς εκείνες τις ημέρες στην Ελλάδα επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι άνεμοι στο Αιγαίο ήταν θυελλώδεις, ενώ στη Θράκη χιόνιζε ασταμάτητα. Παρόλα αυτά, όμως, η προσέλευση των εφέδρων ήταν ταχύτατη, ενώ η αποστράτευση τελικά πραγματοποιήθηκε σε μόλις 24 ώρες από την κήρυξη της μερικής επιστράτευσης.

Τελικά, η κρίση εκτονώθηκε πλήρως το πρωί της 31ης Ιανουαρίου 1996, με τα πολεμικά σκάφη και τους καταδρομείς και των δύο χωρών να αποχωρούν από τις βραχονησίδες, υπό την επίβλεψη αεροσκαφών του 6ου Αμερικανικού Στόλου της Μεσογείου.

Τα μόνα θύματα της Κρίσης των Ιμίων ήταν τα τρία μέλη του ελικοπτέρου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που σηκώθηκε υπό άσχημες καιρικές συνθήκες τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου για να διαπιστώσει την πληροφορία παρουσίας Τούρκων στη βραχονησίδα. Δυστυχώς, δεν επέστρεψε ποτέ αφού κατέπεσε στον γυρισμό.