ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι συνέβη στην έναρξη της δίκης για την Υπόθεση Κολωνού

Μεταφέρουμε το κλίμα από το Πρωτοδικείο Αθηνών και την πρώτη μέρα της δίκης για την πολύκροτη υπόθεση της 12χρονης, ανάμεσα σε φωνές και συνθήματα να σταματήσει η συγκάλυψη του κυκλώματος.

Θα περίμενε κανείς μαζικότερη προσέλευση κόσμου, αναλογικά με το σοκ που επέφερε η υπόθεση. Το πρωί της Δευτέρας, έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο βρίσκονται κρατώντας πανό συλλογικότητες του αναρχικού χώρου και μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης που είχε συσταθεί για τη 12χρονη επιζώσα αμέσως μετά την αποκάλυψη του φρικαλέου μαρτυρίου που βίωνε, τον Οκτώβριο του 2022, και έκτοτε στέκονται έμπρακτα στο πλευρό της.

Ήταν γνωστό ότι αυτή τη μέρα δεν επρόκειτο να αρχίσει η κατ’ ουσίαν εξέταση της υπόθεσης, παρά μόνο να οριστούν οι πρακτικές λεπτομέρειες (ένορκοι, τακτικοί δικαστές κ.ο.κ.), με την εκδίκαση να είναι προγραμματισμένο να μεταφερθεί –κεκλεισμένων των θυρών, όπως θα αποφασιζόταν αργότερα– σε αρκετά μεγαλύτερη αίθουσα του Εφετείου.

Οι ανάγκες είναι προφανείς για τη μεγαλύτερη υπόθεση παιδοβιασμού στα ελληνικά χρονικά. Στην παρούσα φάση, στο εδώλιο κάθονται πέρα από τον «εγκέφαλο» Ηλία Μίχο ακόμη 25 άτομα, μερικά απ’ τα οποία εκπροσωπούνται από δύο δικηγόρους. Το βούλευμα της δικογραφίας ξεπερνά τις 4.400 σελίδες και, να τονίσουμε, είναι το πρώτο από τα δύο μέρη της δυσώδους υπόθεσης: έχει σχηματιστεί και δεύτερη δικογραφία, η οποία παραμένει ανοιχτή, με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις συμπληρωματικές καταθέσεις τις 12χρονης.

Το διάστημα των δεκαπέντε μηνών υπήρξε εξαντλητικό για εκείνη, με τις πολύωρες (πέντε στο σύνολο ως τώρα) ανακρίσεις να οδηγούν σε επανατραυματισμό του θύματος, πέρα από τις ενδεδειγμένες πρακτικές, και χωρίς καμία απολύτως στήριξη από την Πολιτεία, όπως έχει καταγγείλει επανειλημμένα η Επιτροπή Αλληλεγγύης. Κατά βάση, τα μέλη της επιτροπής είναι κάτοικοι της περιοχής δράσης του κυκλώματος που οργανώθηκαν μέσω της Λαϊκής Συνέλευση Κολωνού, Σεπολίων, Ακαδημίας Πλάτωνα, με στόχο και την κάλυψη των πολλαπλών αναγκών της ήδη φτωχής και ευάλωτης οικογένειας.

 

 

 

Όπως μου μετέφεραν, με την αποκάλυψη της υπόθεσης, τα προβλήματα έγιναν όλο και περισσότερα.

«Μιλάμε ουσιαστικά για δύο οικογένειες – μία στην Αθήνα με τη 75χρονη γιαγιά που λαμβάνει πενιχρή σύνταξη και τη δεύτερη στην επαρχία, όπου μεταφέρθηκε το παιδί για να ζήσει υπό την επιμέλεια της θείας της, η οποία παρεμπιπτόντως με τη δημοσιοποίηση των γεγονότων έχασε αμέσως τη δουλειά της», μου αναφέρει η Ζ.Κ. από την Επιτροπή.

«Είναι στο σύνολο οκτώ αδέρφια, τα μικρότερα από τα οποία χρειάζονταν μαθησιακή στήριξη. Παράλληλα, χρειάζονταν χρήματα σε σταθερή βάση για την ψυχολογική στήριξη της 12χρονης, η οποία σε κάποιο σημείο αδυνατώντας να διαχειριστεί την πολυμέτωπη πίεση μεταφέρθηκε εσπευσμένα και στο νοσοκομείο. Χρήματα χρειάζονταν επίσης για τις μετακινήσεις από και προς την Αθήνα, χωρίς να παρέχει ούτε για αυτά κάλυψη το κράτος».

Το διάστημα αυτό, στη στήριξη της οικογενείας συνέβαλαν αλληλεγγύη σύλλογοι και άτομα που ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα της Επιτροπής, το Omnia TV και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Αριστοτέλης» μαζί με άλλα εκπαιδευτικά σωματεία. Η παρουσία τους έξω απ’ τη δικαστική αίθουσα κατά την έναρξη της πολύκροτης δίκης (που είναι βέβαιο ότι θα διαρκέσει χρόνια), κρίθηκε κάτι παραπάνω από αναγκαία.

«Δεν διερευνήθηκε σε βάθος η υπόθεση»

Λίγο μετά τις 8:30, ακούγονται οι σειρήνες στη λεωφόρο Αλεξάνδρας από τις κλούβες μεταγωγών. Ωστόσο, για λόγους ασφαλείας, οι κατηγορούμενοι θα εισέλθουν στην αίθουσα του δικαστηρίου όχι από την κεντρική είσοδο του Πρωτοδικείου, αλλά εσωτερικά από το κτίριο επί της Λουκάρεως. Στην εικόνα του Μίχου, οι τόνοι ανεβαίνουν.

«Ούτε στον Κολωνό, ούτε και πουθενά, τσακίζουμε το trafficking σε κάθε γειτονιά» και «Μίχο μαλάκα σε πήραμε χαμπάρι, έχουμε για πάρτη σου ένα μεγάλο φτυάρι». Αστυνομικές δυνάμεις στέκονται μπροστά στην κλειστή πλέον πόρτα της αίθουσας στον αριθμό 1 του ΜΟΔ. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, τα ουρλιαχτά της μητέρας ακούγονται από μέσα, όταν ξεσπάει και επιχειρεί να λιντσάρει τον Μίχο.

Όλο το συγκεντρωμένο πλήθος μεταφέρεται σταδιακά στο εσωτερικό του κτιρίου. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το «κεκλεισμένων των θυρών» και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει – ζητούν να σταματήσει η συγκάλυψη και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Έχουν αρκετούς λόγους να στέκονται με καχυποψία απέναντι στο αν και κατά πόσο τελικά θα εξαρθρωθεί το κύκλωμα σωματεμπορίας, στο οποίο η 12χρονη ήταν ένα από τα θύματα.

«Είναι πολλά σημεία, τα οποία μαρτυρούν αδικαιολόγητες και πολύ κομβικές παραλείψεις από πλευράς των αστυνομικών Αρχών», όπως παραθέτει στην κουβέντα μας έξω η Ζ.Κ.από την Επιτροπή Αλληλεγγύης.

Να θυμίσουμε επί τροχάδην ότι η σύλληψη του βασικού κατηγορουμένου έγινε με τραγική καθυστέρηση, περίπου 40 μέρες μετά την καταγγελία της μητέρας της 12χρονης, να θυμίσουμε επίσης ότι το Α.Τ. Κολωνού είχε αποτρέψει την καταγγέλλουσα («θα το παρακολουθούμε για να πάρουμε στοιχεία») παραπέμποντάς την τελικά στη ΓΑΔΑ, όπως και ότι μήνες μετά την έρευνα στο κατάστημα του Μίχου στον Κολωνό, κατά την εκκένωση του καταστήματος, βρέθηκαν κινητές συσκευές και ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

«Με αυτές τις καθυστερήσεις, υπήρχε κάλλιστα το περιθώριο για να εξαφανιστούν κρίσιμα για την υπόθεση στοιχεία. Ούτε στη συνέχεια διερευνήθηκε, δυστυχώς, σε βάθος η υπόθεση, αφήνοντας εκτός κάδρου πρόσωπα-κλειδιά και μάλιστα μερικά από τα οποία ανήκουν στο αστυνομικό σώμα και το ΑΤ Κολωνού».

Ακριβέστερα, στις καταθέσεις του θύματος – η μνήμη του οποίου, για κακή τύχη των δραστών, αποδείχθηκε ιδιαίτερα οξυμένη με ακρίβεια στα περιστατικά και τις περιγραφές των προσώπων, όπως έχει σημειώσει στην αναφορά του ο εισαγγελέας Γιώργος Νούλης– έχει καταδείξει έναν οίκο ανοχής.

Εκεί είχε οδηγηθεί αρκετές φορές από τον μαστροπό Ηλία Μίχο, παράλληλα με τα ραντεβού που της έκλεινε μέσω διαδικτύου είτε από στόμα σε στόμα με κατοίκους της περιοχής. Πρόκειται, ομολογουμένως, για ένα σημείο-κλειδί της υπόθεσης, το οποίο μάλιστα έχει υποδειχθεί και στην υπόθεση trafficking της Ηλιούπολης. Η έρευνα στο συγκεκριμένο οίκημα έγιναν έναν μήνα μετά (!) την αναγνώριση της επιζώσας και κανένας από την επιχείρηση δεν βρέθηκε στη λίστα κατηγορούμενων της υπόθεσης.

«Είμαστε και θα είμαστε εδώ για να μην υπάρξει συγκάλυψη». Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου.