ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τι θα γίνει ρε Felix; Θα πηδήξεις;

Επτά χρόνια προετοιμασίας για ένα άλμα από την στρατόσφαιρα. Τόση πληροφορία, τόση αναμονή. Είμαστε τόσο κοντά.

Είναι λίγο αστείο να περιμένεις κάτι για επτά χρόνια και να σου το αναβάλλουν λόγω καιρικών συνθηκών. Όπως αναβλήθηκε το χθεσινό προγραμματισμένο άλμα (πιθανότατα για αύριο, 11 Οκτωβρίου). Σκέψου αν ξενέρωσα εγώ, πόσο ξενέρωσε τόσος κόσμος που ήταν μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή και περίμενε να γίνει μάρτυρας του πρώτου ανθρώπινου άλματος από την στρατόσφαιρα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι το Red Bull Stratos;

Μιλάμε για την επιχείρηση Red Bull Stratos. Την προσπάθεια δηλαδή ενός ανθρώπου, του Felix Baumgartner, να ανέλθει σε ύψος 120 χιλιάδων ποδών με ένα “στρατοσφαιρικό” μπαλόνι και να κάνει ελεύθερη πτώση από εκεί με υπερηχητική ταχύτητα, πριν προσγειωθεί με ένα αλεξίπτωτο στο έδαφος.

Γιατί το κάνει αυτό; Θεωρητικά για να συλλεχθούν πολύτιμα επιστημονικά στοιχεία. Αλλά και για να σπάσει μερικά ρεκόρ ελεύθερης πτώσης. Ρεκόρ που ανήκουν ως επί το πλείστον στον Joseph Kittinger, συνταξιούχο πλέον Αμερικανό πιλότο, ο οποίος μάλιστα μετέχει στην ομάδα που προετοιμάζει τον Felix για το άλμα.

Red Bull Stratos 

Επτά χρόνια φαγούρα

Θυμάμαι από τα πρώτα μου χρόνια στο MAX να λαμβάνω Δελτία Τύπου από την Red Bull για την επιχείρηση Stratos. Τόσα και τόσα χρόνια ανά τακτά χρονικά διαστήματα είχαμε και κάτι καινούριο για το άλμα. Πότε κάποια επιτυχημένα τεστ, πότε κάποιες δηλώσεις του Baumgartner, πότε πληροφορίες για την αποστολή.

Κάθε φορά που λάμβανα ένα τέτοιο mail περίμενα να δω το άλμα. Να δω επιτέλους τον Baumgartner να σπάει τα ρεκόρ. Σαν παιδάκι που του είχες τάξει ένα δώρο και τους έδινες φακελάκια που λένε “σε λίγο καιρό θα το πάρεις το δώρο σου”.

Οι δοκιμαστικές πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια ήταν ένα καλύτερο preview του μεγάλου άλματος.

 

Και φτάνοντας χθες, 9 Οκτωβρίου, στην ημέρα του άλματος, ένιωθες ότι τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο σε επτά χρόνια προετοιμασίας.

2005: Ο Felix Baumgartner και η Red Bull αποφασίζουν να σχεδιάσουν από κοινού ένα άλμα από την στρατόσφαιρα.

2007: Συγκεντρώνεται η ομάδα που θα οργανώσει το άλμα και ξεκινά ο σχεδιασμός της κάψουλας που θα μεταφέρει τον Baumgartner στο επιθυμητό ύψος.

2008: Ο μέχρι σήμερα κάτοχος του ρεκόρ υψηλότερης πτώσης, Joe Kittinger, γίνεται μέλος της ομάδας σχεδιασμού. Η εταιρεία David Clark συμφωνεί να παράγει για πρώτη φορά μια στολή για ένα μη-κυβερνητικό πρόγραμμα.

2009: Ο Baumgartner προπονείται για πρώτη φορά με διαστημική στολή και σε ύψος 27 χιλιάδων ποδών.

2010: Ο Felix παίρνει άδεια πτήσης για αερόστατο. Λολ

2011: Τεστάρεται η κάψουλα που θα μεταφέρει τον Felix. Ο ίδιος ξεκινά εντατική σωματική προπόνηση.

2012: Πραγματοποιείται δοκιμαστική πτήση της κάψουλας στο επιθυμητό ύψος. Ο Baumgartner πραγματοποιεί δύο δοκιμαστικές πτήσεις. Μία από τα 71 χιλιάδες πόδια και μία από τα 97 χιλιάδες πόδια. Και οι δύο είναι επιτυχημένες.

Για να φτάσουμε στις 9 Οκτωβρίου του 2012. Χθες. Με τον κόσμο να περιμένει το άλμα. Την στιγμή της λύτρωσης να είναι κοντά. Την προσμονή να λαμβάνει τέλος.

Not

Ο αέρας ήταν πολύς για να επιτραπεί η απογείωση του αερόστατου με την επανδρωμένη κάψουλα. Πιθανότατα το άλμα να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες, ίσως και αύριο. Αλλά σίγουρα, για ακόμα μία ημέρα, πρέπει να περιμένουμε.

Αυτός ο θεοπάλαβος με το όνομα Felix

Μιλάμε για έναν Αυστριακό, 43 ετών, ο οποίο ζει και αναπνέει για να κάνει άλματα. Από τα 16 του ξεκίνησε να κάνει ελεύθερες πτώσεις για να γίνει επαγγελματίας του είδους, περνώντας και από τους αλεξιπτωτιστές του Αυστριακού στρατού.

Την δεκαετία του 90 αφιερώθηκε στο BASE jumping, την πτώση με αλεξίπτωτο από ένα προκαθορισμένο σημείο. Τα επιτεύγματά του είναι αμέτρητα έκτοτε.

Και προφανώς είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτή την αποστολή.

 

 Στις δηλώσεις του είναι πάντα αισιόδοξος για το εγχείρημα. Και το κάνει να φαίνεται τόσο μα τόσο εύκολο. Μόνο που οι ειδικοί έχουν άλλη άποψη. Και προσπαθούν να τον κρατήσουν προσγειωμένο. Μέχρι την ημέρα του άλματος τουλάχιστον.

 

Η τεχνολογία πίσω από την πτήση

Για την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστούν η στολή, η κάψουλα και το μπαλόνι, έχουν γραφεί πολλά και από πολύ ειδικότερους. Τα δύο παρακάτω βίντεο είναι αρκετά εντυπωσιακά για τη κατασκευή της κάψουλας και του μπαλονιού.

 

Μερικά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία για την πτήση

 

Το μόνο που μένει λοιπόν τώρα είναι ένα. Το άλμα. Οπότε δίκαια μετά από 7 χρόνια προσμονής ρωτάμε:

Τι θα γίνει τελικά ρε Felix; Θα πηδήξεις;

(Όποτε κι αν ανακοινωθεί το άλμα, μπορείς να το παρακολουθήσεις ζωντανά από την σελίδα του εγχειρήματος)

Exit mobile version