AP Photo/Majdi Mohammed
EXPLAINED

Τι θέλουν να πετύχουν οι χώρες που αναγνώρισαν την Παλαιστίνη

Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος, σε μια ιστορική, αλλά σε μεγάλο βαθμό συμβολική κίνηση.

Η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ισπανία δήλωσαν την Τετάρτη (22/05) ότι αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος, σε μια ιστορική, αλλά σε μεγάλο βαθμό συμβολική κίνηση που στην ουσία οδηγεί το Ισραήλ στην απομόνωση, περισσότερο από επτά μήνες μετά τον εξοντωτικό πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα.

«Αυτή η αναγνώριση δεν στρέφεται εναντίον κανενός, δεν στρέφεται εναντίον του ισραηλινού λαού», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sánchez. «Είναι μια πράξη υπέρ της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ηθικής συνέπειας» και πρόσθεσε πως ο Netanyahu «δεν έχει σχέδιο για την ειρήνη».

Οι ανακοινώσεις έγιναν ενώ ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζητά εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και τον υπουργό Άμυνας, Yoav Gallant, εξετάζοντας τις κατηγορίες για γενοκτονία, κατηγορίες που το Ισραήλ αρνείται σθεναρά. Και οι ΗΠΑ φυσικά.

Οι Παλαιστίνιοι χαιρέτισαν τις ανακοινώσεις ως επιβεβαίωση της επί δεκαετίες προσπάθειάς τους για κρατική υπόσταση στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, εδάφη που το Ισραήλ κατέλαβε στον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή και εξακολουθεί να ελέγχει.

H αντίδραση του Ισραήλ

Η πρώτη κίνηση του Ισραήλ στο άκουσμα της απόφασης των τριών χωρών, ήταν να ανακαλέσει τους πρεσβευτές του, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι επιβραβεύουν τη Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση Netanyahu, η οποία αντιτίθεται στην παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, λέει ότι η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων, οι οποίες κατέρρευσαν για τελευταία φορά πριν από 15 χρόνια.

Με την επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης από την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, που προγραμματίζεται για τις 28 Μαΐου, οι τρεις χώρες θα προστεθούν σε περίπου 140 -περισσότερα από τα δύο τρίτα των Ηνωμένων Εθνών- που έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, μεταξύ άλλων, έχουν υποστηρίξει την ιδέα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ, αλλά λένε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας διευθέτησης με διαπραγματεύσεις.

Τι θέλουν  να πετύχουν με την αναγνώριση της Παλαιστίνης

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν αρκεί για να δώσει τέλος στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά ούτε να τερματίσει τη μακρόχρονη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, αναφέρει σε ανάλυσή του το BBC. Ωστόσο, το πολιτικό μήνυμα υπέρ του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των Παλαιστινίων είναι ξεκάθαρο.

Η πολιτική πίεση στον Netanyahu αυξάνεται, τη στιγμή που πολλές αραβικές χώρες δηλώνουν πρόθυμες να βοηθήσουν στην αστυνόμευση και την ανοικοδόμηση μιας μεταπολεμικής Γάζας μόνο εάν η Δύση αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης. Η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ισπανία «παίζουν ένα διπλωματικό χαρτί που ελπίζουν ότι θα τραβήξουν και άλλοι παρόλο που δεν αλλάζουν την κατάσταση στο πεδίο».

Για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα η κίνηση των τριών χωρών, όμως, πρέπει να συνοδεύεται από «απτά μέτρα για την αντιμετώπιση της προσάρτησης και του εποικισμού των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ».

«Ιστορική και σημαντική μέρα»

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Simon Harris έκανε λόγο για μια «ιστορική και σημαντική ημέρα για την Ιρλανδία και την Παλαιστίνη», λέγοντας ότι οι ανακοινώσεις ήταν συντονισμένες και ότι και άλλες χώρες ενδέχεται να πάρουν την ίδια απόφαση «τις επόμενες εβδομάδες».

Η διεθνής κοινότητα θεωρεί εδώ και καιρό τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ ως τον μόνο ρεαλιστικό τρόπο επίλυσης της σύγκρουσης και τις προηγούμενες εβδομάδες αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος για να προωθήσουν αυτές τις προσπάθειες.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sánchez, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφαση της χώρας του ενώπιον του κοινοβουλίου, έχει περάσει μήνες περιοδεύοντας σε ευρωπαϊκές και μεσανατολικές χώρες για να μιλήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Το Ισραήλ προσάρτησε την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη θεωρεί μέρος της πρωτεύουσάς του, ενώ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει χτίσει δεκάδες εβραϊκούς οικισμούς που σήμερα φιλοξενούν πάνω από 500.000 Ισραηλινούς. Οι έποικοι έχουν ισραηλινή υπηκοότητα, ενώ τα 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη ζουν υπό φαινομενικά αόριστη ισραηλινή στρατιωτική κυριαρχία.

Στη Γάζα, ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται με τον Netanyahu να δηλώνει ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον αόριστο έλεγχο ασφαλείας της περιοχής ακόμη και μετά από τυχόν ήττα της Χαμάς.

Exit mobile version