Τι ζητούν οι αγρότες και για ποιο λόγο δεν κάνουν πίσω
- 6 ΦΕΒ 2024
Η πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας από τους εκπροσώπους των μπλόκων από όλη την Ελλάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη και αν κάτι έχει γίνει κατανοητό, είναι πως οι αγρότες δεν έχουν σκοπό να κάνουν πίσω -το αντίθετο μάλιστα.
Οι κινητοποιήσεις τους θα κλιμακωθούν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους καθώς, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, δεν τους καλύπτουν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Χθες, Δευτέρα (05/2), χιλιάδες αγρότες βρέθηκαν στα μπλόκα, όπου αποφασίστηκε η συνέχεια των κινητοποιήσεων.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν υπάρχει διάθεση για επιπρόσθετα μέτρα, σύμφωνα πάντα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη: «Κάναμε αυτό που μπορούμε στο πλαίσιο του δυνατού», είπε πιο συγκεκριμένα.
Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, μετά από αυτό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ποια είναι, όμως, τα κύρια αιτήματα των αγροτών και για ποιο δεν κάνουν πίσω;
1. Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Εκεί εστιάζουν. Όχι μόνο οι Έλληνες αγρότες, αλλά και οι Ευρωπαίοι που επίσης βρίσκονται στους δρόμους. Αυτό που ζητούν οι αγρότες, με λίγα λόγια, είναι η αναθεώρηση της ΚΑΠ.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, μίλησε για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. «Είναι κοινός τόπος ότι η πράσινη μετάβαση έτσι όπως έχει συμφωνηθεί, η οποία αναντίρρητα είναι απαραίτητη, μπορεί ενδεχομένως σε ορισμένες εκφάνσεις της να πρέπει να προσαρμοστεί, ώστε να λάβει υπόψιν τις δικαιολογημένες ανησυχίες των αγροτών σχετικά με τη γραφειοκρατία που αυτή επιβάλει ή σχετικά με τους κανόνες ανταγωνισμού όταν ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε εισαγωγές προϊόντων από χώρες που δεν έχουν τις ίδιες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, που εμείς επιβάλλουμε στους δικούς μας αγρότες και στους δικούς μας κτηνοτρόφους».
2. Μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς έχουν αυξηθεί η ενέργεια, τα φυτοφάρμακα, οι ζωοτροφές και τα λιπάσματα. Επιπλέον, απαιτούν αφορολόγητο πετρέλαιο και πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν το ποσό των 82 εκατ. ευρώ για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Την ίδια στιγμή, θα υπάρχει έκπτωση κατά 10% για την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου για όσους έχουν επιλέξει ως πάροχο ενέργειας τη ΔΕΗ.
Αγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
3. Η επιστροφή του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα είναι κάτι που απασχολεί έντονα τους αγρότες. Η κυβέρνηση, πάντως, υπενθυμίζει στους αγρότες πως για τα δύο έτη 2022 και 2023, έχουν επιστραφεί περί τα 160 εκατ. ευρώ σε 290.000 αγρότες. Αυτό που ζητούν, εκτός από την απαλλαγή του ΕΦΚ, είναι να επιδοτηθεί έκπτωση στην ίδια την τιμή.
4. Οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου ζητούν την πλήρη αποζημίωση των απωλειών (φυτική παραγωγή, αποθηκευμένη παραγωγή, μηχανήματα, καταστήματα) που είχαν από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Η κυβέρνηση μιλάει για τα 40 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής. Παράλληλα, τονίζει πως από τους 30.000 αγρότες που δήλωσαν ζημιές στον ΕΛΓΑ, μόνο οι 4.440 έχουν υποβάλλει φάκελο.
5. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, θα έπρεπε να είναι οι μόνοι που λαμβάνουν επιδοτήσεις με την επιδότηση που ονομάζεται Συνδεδεμένη Ενίσχυση. Με αυτό τον τρόπο, οι παραγωγοί θα πληρώνονται με βάση την πραγματική τους παραγωγή και τα χρήματα δεν θα πηγαίνουν στα άτομα που έχουν απλά ένα χωράφι σε αγρανάπαυση.
6. Η ακρίβεια. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δίνουν τα προϊόντα τους σε χαμηλή τιμή και μόλις φτάνουν στο ράφι, αυξάνεται για τα καλά, ακόμα και σε προϊόντα που για κάποιους θεωρούνται «δεδομένα», όπως το ελαιόλαδο ή το γάλα. Αυτό που ζητούν, λοιπόν, είναι πιο προσιτές τιμές για τον απλό κόσμο. Παράλληλα, ζητούν να σταματήσουν οι κατασχέσεις, οι πλειστηριασμοί και να «παγώσουν» τα χρέη όσων έχουν πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα.