iStock
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το 1712, η Σουηδία έζησε την 30η Φεβρουαρίου

Και όλα αυτά, γιατί δεν μπορούσαν να μετρήσουν σωστά όταν προσπάθησαν να περάσουν από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Ο Φεβρουάριος είναι κανονικά ο μικρότερος μήνας του έτους, αλλά το 1712, η Σουηδία είπε να κάνει τη διαφορά και να παρατείνει τον μήνα μέχρι τις 30 Φεβρουαρίου. Η ημερολογιακή αυτή ανωμαλία συνέβη καθώς η χώρα πέρασε από το Ιουλιανό σε Γρηγοριανό ημερολόγιο, τα οποία είχαν περίπου 10 ημέρες διαφορά μεταξύ τους.

Ο Πάπας Γρηγόριος ΧΙΙΙ είχε εισαγάγει το τελευταίο ημερολόγιο το 1582 για να διορθώσει τις μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ του ηλιακού έτους και της ημερολογιακής ημερομηνίας που είχε φέρει και το Ιουλιανό ημερολόγιο. Οι υπόλοιπες χώρες σε όλο τον κόσμο υιοθέτησαν σταδιακά το νέο ημερολόγιο με τη Σουηδία να αποφασίζει να κάνει την αλλαγή το 1700.

Το έτος 1700, λοιπόν, έτυχε να είναι δίσεκτο έτος στο Ιουλιανό ημερολόγιο, αλλά όχι και στο Γρηγοριανό, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το χάσμα καθώς η 1η Μαρτίου στο Ιουλιανό ημερολόγιο αντιστοιχούσε στη 12η Μαρτίου του Γρηγοριανού. Μιλάμε για σοβαρό μπέρδεμα.

Η Σουηδία σχεδίαζε να περάσει σταδιακά στο Γρηγοριανό ημερολόγιο παραλείποντας 11 δίσεκτες ημέρες σε διάστημα 40 ετών, αλλά το σχέδιο αυτό εκτροχιάστηκε όταν τα δίσεκτα έτη εξακολουθούσαν να βγαίνουν λανθασμένα το 1704 και το 1708.

Μέχρι το 1712, η μέτρηση των Σουηδών είχε πάει τόσο στραβά που η χώρα σχεδίαζε να επιστρέψει στο Ιουλιανό ημερολόγιο ξεκινώντας από την 1η Μαρτίου (ήθελε επίσης να διασφαλίσει ότι το Πάσχα θα γιορτάζεται Κυριακή). Για να το πετύχει αυτό, η Σουηδία πρόσθεσε την 29η Φεβρουαρίου καθώς το 1712 ήταν ήδη δίσεκτο έτος εξ αρχής, συν μια επιπλέον ημέρα, την 30ή Φεβρουαρίου, για να αναπληρώσει τη δίσεκτη ημέρα που είχε παραλείψει το 1700.

Η χώρα έκανε τελικά τη μόνιμη μετάβαση στο Γρηγοριανό ημερολόγιο το 1753, γεφυρώνοντας τη διαφορά των 11 ημερών με το άλμα από τις 17 Φεβρουαρίου στην 1η Μαρτίου. Από τότε, ζήσαμε εμείς καλά και οι Σουηδοί, όπως επιμένουν να αναφέρουν όσοι είναι θαυμαστές του συστήματός του, πολύ καλύτερα.