Το 1932 η Αυστραλία κήρυξε πόλεμο στα έμου (και έχασε)
- 1 ΦΕΒ 2025
Η Αυστραλία είναι γνωστή για τη μοναδική άγρια ζωή της που δε μοιάζει με καμίας άλλης χώρας, με πολλά από τα ζώα της όμως να μην είναι όσο χαριτωμένα φαίνονται. Τόσο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν μερικά από αυτά που μέχρι και πόλεμο τους έχει κηρύξει η χώρα.
Συγκεκριμένα, το 1932, μετά από μια πολύμηνη λειψυδρία, πάνω από 20.000 έμου μετακινήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας προς αναζήτηση νερού, ειδικά την περίοδο αναπαραγωγής τους. Αυτό όμως σήμαινε πως θα δυσκόλευαν πολύ τη δουλειά των αγροτών, καθώς θα επιτίθονταν στις σοδειές τους.
Τα έμου που κάποτε θεωρούνταν «εγγενή είδη» από την κυβέρνηση της Αυστραλίας και φιγουράριζαν μέχρι και σε οικόσημό της δίπλα στο καγκουρό, πλέον είχαν υποβαθμιστεί σε «παράσιτα» παρά το γεγονός ότι ήταν ενδημικά στη χώρα. Η μαζική τους μετανάστευση τα έκανε νούμερο ένα δημόσιο εχθρό για την ευημερία του νησιωτικού κράτους και έτσι η κυβέρνηση έστειλε βετεράνους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου για να βοηθήσουν τους πολιορκημένους αγρότες.
Παρόλο που βετεράνοι και αγρότες ήταν εξοπλισμένοι με πυροβόλα όπλα, βρέθηκαν να μην μπορούν να τα βγάλουν εύκολα πέρα με τους φτερωτούς αντιπάλους τους. Τα έμου είναι μεγάλα και επιβλητικά πουλιά, που μπορούν να γίνουν εξαιρετικά επιθετικά, πολύ γρήγορα.
Οι πολύπειροι βετεράνοι του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου πίστευαν ότι θα μπορούν απλά να πυροβολούν τα έμου και η δουλειά τους θα τέλειωνε γρήγορα, εύκολα και αναίμακτα για τους ίδιους. Τα ξαδέρφια των στρουθοκαμήλων όμως είχαν άλλα σχέδια και τους την έφεραν, καθώς οργανώνονταν σε «μικρές αντάρτικες ομάδες», με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ δύσκολη η δουλειά του στρατού.
Ως εκ τούτου, μετά από έναν μήνα περίπου ο στρατός αποσύρθηκε ηττημένος και με το κεφάλι κάτω.
Με άλλα λόγια τα έμου βγήκαν νικητές σε αυτό που έμεινε στην ιστορία γνωστό και ως ο Μεγάλος Πόλεμος των Έμου. Παρόλο που η χώρα προσπάθησε πολύ να τα ξεφορτωθεί, τα έμου ζουν και βασιλεύουν στην Αυστραλία.