Το 24ωρο που η ανατολική Αττική έχασε 40.000 στρέμματα δάσους
Κάηκε όλο το Πάνειο όρος, σπίτια και εγκαταστάσεις τυλίχτηκαν στις φλόγες, ενώ όλα δείχνουν ότι έπεται και συνέχεια. Τα πράγματα, δυστυχώς, δεν είναι με το μέρος μας.
- 18 ΙΟΥΛ 2023
Για την περίπτωση των πυρκαγιών στην Ελλάδα, δεν είναι ούτε υπερβολή ούτε αυθαίρετη γενίκευση να πούμε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν άθλια, κακόγουστη φάρσα. Με τα πρώτα μελτέμια που εμφανίστηκαν, ακριβώς μετά την επέλαση του πρώτου καύσωνα της θερινής σεζόν που είχε στεγνώσει από χυμούς τις δασικές εκτάσεις, γίναμε μάρτυρες στο σκηνικό το οποίο επαναλαμβάνεται με μαθηματική ακρίβεια κάθε καλοκαίρι: Πύρινα μέτωπα ξέσπασαν ταυτόχρονα σε απομακρυσμένες τοποθεσίες ανά την επικράτεια, έτσι που ήταν αδύνατη η κατάσβεση από τον κρατικό μηχανισμό.
Αυτή τη φορά, τα κύρια μέτωπα που σημειώθηκαν στον χάρτη ήταν τέσσερα. Το χρονικό της καταστροφής ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας (17/7) με μια ταχύτατα επεκτεινόμενη εστία στον Νέο Κουβαρά του δήμου Σαρωνίδας. Μέσα σε μερικές ώρες, οι φλόγες είχαν διανύσει 12 χλμ. απανθρακώνοντας τελικά περίπου 40.000 στρέμματα της αττικής γης, ενώ στο ενδιάμεσο είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια του νομού Βοιωτίας (δυτικά της Πάρνηθας), ακολούθησε ο συναγερμός στην Κερατέας, όπως και στο Λουτράκι Κορινθίας, στην πλευρά των Αγίων Θεοδώρων, όπου οι ανακοινώσεις μέχρι στιγμής αναφέρουν επιπλέον 3.000 στρέμματα καμένης γης.
Μικρότερες εστίες καταγράφηκαν σε νησιά όπως η Νάξος κι η Ρόδος, κατά τη διάρκεια του τελευταίου –εφιαλτικού για χιλιάδες κόσμου– 24ωρου, το οποίο μάλιστα δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα πως σήμανε λήξη. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας στο Magazine του News247, «σήμερα, Τρίτη (18/7), τα πράγματα αναμένεται να είναι χειρότερα με τα 8 μποφόρ που πνέουν στην Ανατολική Αττική και τις ριπές να φτάνουν μέχρι το 9».
Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως πυροσβέστες και εθελοντές έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα άνεμο με ταχύτητα έως και 70 χιλιομέτρων.
Εκ των πραγμάτων, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της φύσης και των κατοίκων – παρά τα οχήματα-μηχανήματα που έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια στον κρατικό μηχανισμό, η πυροσβεστική υπηρεσία παραμένει υποστελεχωμένη και χωρίς νεαρό σε ηλικία προσωπικό, ως γνωστόν καμία πρωτοβουλία δεν υπήρξε για να διαμορφωθεί μια νέα δασική υπηρεσία (που καταργήθηκε τα χρόνια της Κρίσης, αφαιρώντας την πλέον καίρια μονάδα για την κατάσβεση σε δασικά σημεία) και δεδομένης των πολλών και ταυτόχρονων εστιών στον χάρτη, είναι αδύνατη η εναέρια κάλυψη σε όλα τα σημεία.
Μάλιστα, σε τηλεοπτική παρέμβαση ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς κατήγγειλε την απουσία εναέριων μέσων για πολλές ώρες στην ανατολική Αττική, πράγμα το οποίο οδήγησε και στην ασύλληπτη καταστροφή που συνέβη. Όντως, ασύλληπτη.
Καταστράφηκε ουσιαστικά όλο το Πάνειο όρος, από τη βόρεια μεριά και τους οικισμούς Πέτα και Μεγάλη Αυλή μέχρι νότια στην Ανάβυσσο τη Σαρωνίδα και το Λαγονήσι, αλλά και ανατολικά σε Φέριζα, Σάκκα και Μάρκιζα. Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, εθελοντές και πυροσβέστες μάχονταν για ώρες με τις φλόγες, ενώ στα θύματα της πυρκαγιάς συμπεριλαμβάνεται και το καταφύγιο Fazoo Farm, που κάηκε ολοσχερώς.
Ας ελπίσουμε πως δεν θα επιβεβαιωθεί, αλλά όλα δείχνουν ότι έπεται και συνέχεια.