Το άγνωστο αρχαίο δημητριακό που έχει εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες
- 19 ΔΕΚ 2023
Το φωνάζουν επίσης acha, iburura και «πεινασμένο ρύζι». Είναι είδος του κεχριού, μιας μεγάλης κατηγορίας δημητριακών, που καλλιεργείται στις προαναφερθείσες περιοχές και είναι εδώδιμο σαν το ρύζι και το κριθάρι με σχετικά μικρούς σπόρους.
Ε νομίζω, ήρθε η ώρα να το αποκαλύψουμε. Το αρχαίο αυτό δημητριακό, το οποίο λίγοι γνωρίζουν, αλλά όλοι θα έπρεπε να το έχουμε εντάξει στη διατροφή μας λόγω της πλούσιας θρεπτικής του αξίας είναι το φόνιο ή fonio.
Το φόνιο λοιπόν είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, μέτριο ως χαμηλό σε πρωτεΐνες και πολύ χαμηλό σε λιπαρά. Είναι καλή πηγή ορισμένων βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως βιταμίνες Β1, Β2 και Β3, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο.
Σύμφωνα με την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα δημητριακά. Συνεπώς, είναι ιδανική επιλογή για όσους δεν μπορούν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη ή δεν θέλουν, όπως οι vegans.
Επίσης, για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη ή έχουν κάποια δυσανεξία ή δυσφορία στη γλουτένη, αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι ελεύθερο γλουτένης.
Τα πολλά οφέλη για την υγεία
Το φόνιο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και παρουσιάζει αντιδιαβητική δράση, ενώ το ανθεκτικό άμυλο που περιέχει, επιβραδύνει την πέψη και την απορρόφηση στο λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Παράλληλα, όπως προαναφέραμε είναι καλή πηγή φυτικών ινών (στην αναποφλοίωτη μορφή του), που συμβάλλουν στην κινητικότητα και στην καλή λειτουργία του παχέος εντέρου, καθώς και στη μείωση της «κακής χοληστερόλης» και κατ’ επέκταση στην πρόληψη ενάντια καρδιαγγειακών παθήσεων.
Πώς θα το εντάξεις στη διατροφή σου
Το φόνιο είναι παρόμοιας υφής με το κινόα και το πλιγούρι. Μπορείς να το καταναλώσεις στο πρωινό αντί για βρώμη ή στο μεσημεριανό αντί για ρύζι. Είτε το βράζεις ή το ρίχνεις σε ένα μπολ με χλιαρό νερό και το αφήνεις να το ρουφήξει και να φουσκώσει.