ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το απαραίτητο λεξικό του νέου Home Entertainment

Γιατί καλή και χρήσιμη η τεχνική ορολογία, αλλά όλα μέσα από τη ζωή είναι βγαλμένα. Κάποιος πρέπει να μας εξηγεί τα ακρώνυμα και τις συντομεύσεις.

Έχει συμβεί λίγο-πολύ σε όλους μας: Να είμαστε μπροστά σε μία κουβέντα, να μην σκαμπάζουμε σε τι αναφέρονται ακρωνύμια και ειδικοί όροι, αλλά να παριστάνουμε ότι καταλαβαίνουμε, είτε για να μην απογοητεύσουμε τον συνομιλητή μας, είτε απλά γιατί ντρεπόμαστε να ρωτήσουμε.

Τα πράγματα συνήθως γίνονται λίγο πιο περίπλοκα, κάθε φορά που πρέπει να καταπιαστούμε με τεχνολογικούς όρους, οι οποίοι αναπόφευκτα μας κατατρέχουν σε κάθε δεύτερο βήμα. Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οκτώ στους δέκα συμπολίτες μας παραδέχονται πως υποκρίνονται ότι γνωρίζουν τι σημαίνουν οι πιο πρόσφατοι τεχνολογικοί όροι.

Και ενώ οι Έλληνες λέμε ότι αγκαλιάζουμε την ψηφιακή επανάσταση όπως ποτέ πριν, με το 58% να ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί την τεχνολογία πολύ περισσότερο απ’ ό,τι δύο χρόνια νωρίτερα, οι περισσότεροι δυσκολεύονται όταν οι κουβέντα πάει στην ορολογία. Ακόμα χειρότερα, προκύπτει ότι η συγκεχυμένη τεχνολογική ορολογία οδηγεί έναν στους τρεις να μη χρησιμοποιεί στην πλήρη δυναμική του ένα τεχνολογικό προϊόν.

Επειδή όμως ό,τι προσπαθείς να αποφύγεις συνήθως το βρίσκεις ξανά μπροστά σου, ήρθε η ώρα να μάθεις τι κρύβεται πίσω από λέξεις, συντομογραφίες και αρχικά, τουλάχιστον στο κομμάτι της οικιακής διασκέδασης. Έτσι, για να μην κοιτάς αμήχανα την επόμενη φορά που κάποιος πωλητής θα σου εξηγεί ποιες τεχνολογίες ενσωματώνει το νέο 4K μοντέλο της τάδε smart TV, με υποστήριξη streaming υπηρεσιών και δυνατότητα αναπαραγωγής HDR περιεχομένου.

Και για να ξεκινήσουμε από το τέλος, το HDR είναι από το πιο γρήγορα ανερχόμενους όρους. Ίσως το έχεις προσέξει ήδη στις ρυθμίσεις της κάμερας του smartphone και πλέον θα το συναντήσεις και σε αρκετά νέα μοντέλα τηλεοράσεων. Προκύπτει από τα αρχικά γράμματα του όρου High Dynamic Range και είναι εκεί για να κάνει πιο ζωντανά τα χρώματα. Προϋποθέτει το περιεχόμενο να έχει επίσης δημιουργηθεί με HDR προδιαγραφές, οπότε κρατάς ότι βελτιώνει αυτό που βλέπεις, καλό είναι να το έχεις και πάμε παρακάτω…

Ένας αριθμός και ένα γράμμα, μία μεγάλη ιστορία: H συντομογραφία 4K τυπικά αναφέρεται στην κατά τέσσερις φορές υψηλότερη ανάλυση της εικόνας, συγκριτικά με το πρότυπο της υψηλής ευκρίνειας (Full HD). Θα το ακούσεις να αναφέρεται γενικά και ως Ultra HD, δηλαδή υπέρ-υψηλή ευκρίνεια, ενώ παίζει και το 5K -εξαρτάται από τον λόγο πλευρών της οθόνης. Το μόνο που επί της ουσίας πρέπει να θυμάσαι είναι ότι ο συνδυασμός 4K περιεχομένου και αντίστοιχων προδιαγραφών τηλεόρασης (ή βιντεοπροβολέα αν το αντέχει η τσέπη σου) παράγει εξαιρετικής ποιότητας εικόνα. Στο μέλλον, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 και μετά θα μπει στη ζωή μας και τα 8K, αλλά για την ώρα και τα 4Κ είναι υπέρ-αρκετά, αρκεί να βρεις αντίστοιχο περιεχόμενο.

Για να δεις λοιπόν εικόνα σε 4Κ, οι λύσεις είναι το streaming (έπεται η επεξήγηση) μέσω ας πούμε YouTube ή Netflix, κάποιες δορυφορικές μεταδόσεις (κυρίως συνδρομητικών καναλιών) και τα δισκάκια Blu-ray, οι υψηλής χωρητικότητας επίγονοι των DVD. Διαφορετικά, τροφοδοτώντας ένα 4K πάνελ τηλεόρασης με περιεχόμενο σε χαμηλότερη ανάλυση, ελπίζεις στο upscaling και τις δυνατότητες που έχει ο επεξεργαστής εικόνας της συσκευής. Το upscaling είναι η αναβάθμιση, που γίνεται γεμίζοντας τα κενά pixels στα χαμηλότερες ανάλυσης καρέ, μέσα από μια ταχύτατη όσο και σύνθετη διαδικασία αντιπαραβολής εικόνων. Άρα, αρκεί να θυμάσαι ότι όσο νεότερο και καλύτερο το μοντέλο του επεξεργαστή στην τηλεόραση, το Blu-ray player ή την παιχνιδοκονσόλα, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα.

Και πάμε στο streaming, το οποίο είναι αυτό που κάνεις κάθε φορά που βλέπεις κάτι στο YouTube, ακούς μουσική από το Spotify, το ρίχνεις σε binge watching (διαδοχική παρακολούθηση επεισοδίων μιας τηλεοπτικής σειράς) στο Netflix και πάει λέγοντας. Δηλαδή στη μετάδοση δεδομένων σε συνεχή ροή, χωρίς να απαιτείται το κατέβασμα ολόκληρου ψηφιακού αρχείου. Πλέον, όλες οι smart TVs υποστηρίζουν, μέσω των αντίστοιχων apps, τις περισσότερες από τις δημοφιλείς υπηρεσίες streaming, οπότε συνδέοντας την τηλεόραση στο δίκτυο (ασύρματα ή ενσύρματα) μπορείς να δεις ότι θα έβλεπες και στην οθόνη του PC ή του smartphone (το δεύτερο μπορεί να λειτουργεί τότε και ως ευρετήριο-χειριστήριο).

Σημείωσε ότι, με εφαρμογές όπως το Plex, μπορείς να κάνεις streaming και σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή να μεταδόσεις το περιεχόμενο που έχεις αποθηκευμένο στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σε τηλεοράσεις, φορητές και άλλες συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο ίδιο δίκτυο.

Τεχνολογικοί όροι σχετικοί με την οικιακή διασκέδαση περισσότεροι οικείοι, τουλάχιστον ακουστικά, στους περισσότερους είναι αυτοί με το πρόθεμα Dolby. H αμερικανική εταιρεία (αν και ξεκίνησε από το Λονδίνο) ειδικεύεται στην εξέλιξη τεχνολογιών μείωσης του ψηφιακού θορύβου, και συμπίεσης στη μετάδοση δεδομένων με μικρότερες απώλειες. Η Dolby Laboratories δημιουργεί λοιπόν αντίστοιχα τεχνικά πρότυπα, τα οποία υιοθετούνται εδώ και δεκαετίες από τα κινηματογραφικά στούντιο και τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών. Και μπορεί οι περισσότεροι να την έχουν συνδέσει με τα πρότυπα στον ήχο (Dolby Digital Plus, Surround, Atmos), όμως υπάρχει και το Dolby Vision, το οποίο πιστοποιεί επίσης τη βελτίωση της εικόνας.

Αντίστοιχη περίπτωση με τη Dolby είναι η DTS, η οποία παραμένει προσηλωμένη στον χώρο του ήχου.

Πάντως, ό,τι και αν σημαίνουν οι διάφοροι τεχνικοί όροι, όπως και αν μεταφράζονται, σε γενικές γραμμές ισχύει ότι το καλύτερο για τον καθένα είναι αυτό που βλέπουν τα μάτια του, ακούνε τα αυτιά του και αντέχει η τσέπη του. Και όπως λέει συχνά-πυκνά ο συνοδοιπόρος και φίλος Δημήτρης, στα ηλεκτρονικά (και στα αυτοκίνητα) κρίσιμης σημασίας είναι ο όρος (ή δείκτης) WAF, που σύμφωνα με τη Wikipedia εξηγείται ως Wife Acceptance Factor ή Wife Approval Factor, δηλαδή: συντελεστής συζυγικής αποδοχής.