Ιcelandic Civil Protection via AP
ΚΟΣΜΟΣ

Το απόκοσμο θέαμα του ηφαιστείου που καίει την Ισλανδία

Το Γκρίνταβικ της Ισλανδίας έχει εκκενωθεί καθώς το ηφαίστειο της περιοχής εξερράγη για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP PHOTOS

Το Γκρίνταβικ είναι ένα παραδοσιακό ψαροχώρι στα νοτιοδυτικά παράλια της Ισλανδίας, στη χερσόνησο Ρεϊκιάνιες και θεωρείται ένα από τα πιο τουριστικά spot της χώρας εξαιτίας των ενεργών ηφαιστείων του. Λίγο πριν το τέλος της προηγούμενης χρονιάς, στις 18 Δεκεμβρίου, το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες εξερράγη με τους κάτοικους να γλιτώνουν για λίγο, ωστόσο λίγες εβδομάδες αργότερα, το ηφαίστειο ξύπνησε ξανά και η λάβα απείλησε ξανά κατοίκους, τουρίστες και ζώα ενώ τουλάχιστον δύο σπίτια κάηκαν.

Το χρονικό

Η λάβα έχει σπάσει τα φράγματα που είχαν δημιουργήσει οι αρχές / © Icelandic Civil Protection via AP

Η ηφαιστειακή έκρηξη που έπληξε το Γκρίνταβικ είναι η πέμπτη που σημειώνεται από το 2021, ενώ κατά την τελευταία, ολόκληρη η πόλη πληθυσμού 4.000 χρειάστηκε να εκκενώσει. Παράλληλα, έκλεισαν και τα δημοφιλή σπα Blue Lagoon, για χάρη των οποίων χιλιάδες κόσμου ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην Ισλανδία.

Το ηφαίστειο εξερράγη αρχικά το πρωί της Κυριακής με τη λάβα να καίει την περιοχή μέχρι και σήμερα. Η κοντινή πόλη Γκρίνταβικ εκκενώθηκε μετά από μια σειρά μικρών σεισμών που είχαν προηγηθεί. Η εντολή εκκένωσης ήρθε καθώς το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο ανέφερε την Παρασκευή ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις ηφαιστειακές ρωγμές αναβαθμίστηκαν σε σχέση με προηγούμενη αξιολόγηση. «Με βάση την αξιολόγηση κινδύνου του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας που εκδόθηκε στις 12 Ιανουαρίου, δεν επιτρέπεται η συνέχιση διαμονής στο Γκρίνταβικ, για λόγους δημόσιας ασφάλειας» ανέφερε η κυβερνητική υπηρεσία.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά για εγκλωβισμένους ή τραυματίες, καθώς όλοι οι κάτοικοι είχαν εκκενώσει την περιοχή, ύστερα από την έγκαιρη προειδοποίηση των Αρχών. Ωστόσο, φιλοζωικές οργανώσεις ανακοίνωσαν νωρίτερα μέσα στη μέρα ότι περίπου 30 πρόβατα βρίσκονται παγιδευμένα σε ένα χωράφι, ενώ υπάρχουν επίσης αναφορές και για εγκλωβισμένα κατοικίδια.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Guðni Th. Jóhannesson, αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες στις 8 το βράδυ της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου (τοπική ώρα). Το πρώτο του σχόλιο πάντως ήταν πως πρόκειται για μια «πολύ σοβαρή κατάσταση, από την οποία δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, αλλά οι τοπικές υποδομές».

Το «χειρότερο δυνατό» σενάριο

Η εικόνα από τον ισλανδικό νότο λίγες ώρες μετά την έκρηξη © LIVEFROMICELAND.IS via AP

Ένας Ισλανδός αξιωματούχος χαρακτήρισε τη χθεσινή έκρηξη ως το «χειρότερο σενάριο» παρά την πολύμηνη προετοιμασία. Η λάβα που εξερράγη ξέφυγε από τα φράγματα που είχαν δημιουργηθεί και αυτό την έφερε μια ανάσα από τις κατοικίες των πολιτών. Ο διευθυντής της πολιτικής άμυνας, Vidir Reynisson, δήλωσε ότι τα φράγματα είχαν κατασκευαστεί βόρεια του Γκρίνταβικ πριν από την πρώτη έκρηξη τον Δεκέμβριο.

Ο ίδιος ανέφερε στην πρώτη του ενημέρωση ότι μπορεί το κύριο ρεύμα λάβας να βγήκε έξω από τα φράγματα, αλλά η νέα ρωγμή που δημιουργήθηκε μέσα σε αυτά ήταν το «χειρότερο σενάριο και μια επιλογή που εξετάζεται είναι η χρήση αντλιών για την ψύξη της λάβας με θαλασσινό νερό ώστε να περιοριστούν, ελπίζουμε, οι ζημιές στην πόλη».

Ισλανδία, ένα ηφαιστειακό κράτος

Εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτονται την Ισλανδία κάθε χρόνο για να βρεθούν κοντά στο ηφαιστειακό τοπίο © AP Photo/ Marco Di Marco

Η Ισλανδία φιλοξενεί 32 ενεργά ηφαίστεια και βρίσκεται πάνω σε ένα όριο τεκτονικής πλάκας που συνεχώς διασπάται, απομακρύνοντας τη Βόρεια Αμερική και την Ευρασία κατά μήκος της γραμμής της μεσοατλαντικής κορυφογραμμής. Η χώρα είναι λοιπόν συνηθισμένη σε ηφαιστειακές εκρήξεις, ενώ και οι υποδομές της είναι συνήθως έτοιμες για την πύρινη καταστροφή. Βεβαίως, ακόμα και οι ισλανδικές αρχές δεν μπορούσαν να προβλέψουν ότι θα έχουν δύο εκρήξεις σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα.