Unsplash
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

To app που θα σε βοηθήσει να διαβάσεις ένα βιβλίο σε 15 λεπτά

Το Blinklist δεν ήρθε για να αντικαταστήσει τα βιβλία, αντίθετα θέλει να σε βοηθήσει να αποκαταστήσεις τη σχέση σου με αυτά.
Kαλοκαιράκι έχουμε, εποχή που παραδοσιακά αυξάνονται οι πωλήσεις βιβλίων στη χώρα μας (θα πας διακοπές, θα καθίσεις 10 ώρες στην παραλία, να μην έχεις να διαβάσεις κάτι;). Σκέφτεσαι λοιπόν, ποιον τίτλο να αγοράσεις. Μπαίνεις και τσεκάρεις τα best seller σε προορισμούς όπως το Public και ομολογουμένως μια ζάλη τη νιώθεις, προσπαθώντας να καταλήξεις κάπου. Θα σε αφήναμε εμείς, έτσι; Σήμερα θα σου συστήσουμε το Blinkilist, αν δεν είσαι ήδη ένας από τους 14.000.000 ανθρώπους που το χρησιμοποιούν.

Το 2018 χιλιάδες άνθρωποι είχαν στείλει βιογραφικό στο Blinklist. Από αυτούς, 1.600 επιλέχθηκαν για τη φάση των συνεντεύξεων. Προσελήφθησαν 73. Το ποσοστό αποδοχής δηλαδή, ήταν 4.6%. Αυτό του Harvard ήταν 5.2%. Το Harvard έχει μια από τις πιο δύσκολες ‘πόρτες’ των κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του πλανήτη -καθώς οι απόφοιτοι βρίσκουν δουλειά, πριν πάρουν πτυχίο.

Για να καταλάβεις, η λίστα με τους ρούκι του 2024 είναι έτοιμη. Έγιναν αποδεκτοί το 4.92% αυτών που έστειλαν τα χαρτιά τους. Ήταν 40.248 παιδιά. Α, για να φοιτήσεις στο Harvard χρειάζονται (πέραν των άριστων βαθμών, των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, των ξεχωριστών ταλέντων, ιδιαίτερων backrounds και μιας έκθεσης για το πού βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια -που να κεντρίσει το ενδιαφέρον) και 72.300 δολάρια, για τον πρώτο χρόνο. Η καλύτερη υποτροφία δίνει έως 56.550 δολάρια.

Nα σου πω όμως, και το λόγο που το Blinklist είναι πιο αυστηρό και από το Harvard, σε προσλήψεις.

Ξέρεις πως η παρθενογένεση έχει ‘πεθάνει’. Η ιδέα της εταιρείας που έχει την έδρα της στο Βερολίνο βασίστηκε σε εταιρία που είχε δημιουργηθεί το 1958, στη Νebraska των ΗΠΑ. Ο Clifton Hillegass εργαζόταν σε μια εταιρία εκδόσεων της πόλης του, όταν γνώρισε τον Jack Cole, συνιδιοκτήτη αλυσίδας βιβλιοπωλείων στο Τορόντο και εκδότη σειράς οδηγών μελέτης. Τα ‘χε ονομάσει ColesNotes. Ο Hillegass αγόρασε τα δικαιώματα για τις ΗΠΑ και ακολούθως έστησε με τη σύζυγο του, Catherine τη δική του επιχείρηση, στο υπόγειο του σπιτιού του. Την ονόμασε CliffNotes. Έκανε την αρχή με 16 τίτλους έργων του William Shakespeare, τους οποίους κυκλοφόρησε σε σύντομες και περιεκτικές εκδόσεις.

Το 1964 οι πωλήσεις είχαν φτάσει το 1.000.000, ετησίως και το CliffNotes είχε γίνει όρος στα λεξικά. Είναι ουσιαστικό και σημαίνει ‘κάτι που κάνω για να κερδίσω χρόνο’. Στην πράξη, ο Hillegass πρόσφερε περιλήψεις και βασικές αναλύσεις έργων λογοτεχνίας, που προορίζονταν για ‘βοηθήματα’ μελέτης παιδιών τα οποία ήθελαν να μάθουν γρήγορα τα σημεία-κλειδιά μιας δουλειάς. Θες να πούμε τα SOS; Ας τα πούμε.

Το 1998 η IDG Books εξαγόρασε την CliffNotes για 14.200.000 δολάρια, από το 2001 ανήκουν στην John Wiley & Sons και από το 2011 διατίθενται και σε video διάρκειας 60”. Aπό ‘Οθέλο’ ξέρεις; Αν όχι, μπορείς να μάθεις κάνοντας click στο video που ακολουθεί.

Ένα χρόνο μετά το πέρασμα των CliffNotes στην audiovisual εποχή δημιουργήθηκε στο Βερολίνο της Γερμανίας μια startup με το όνομα ‘Blinklist’. Εκ του blink (ανοιγοκλείσιμο των ματιών) και του list (λίστα). Πρόσφερε τη δυνατότητα ανάγνωσης βιβλίων μέσα σε 15 λεπτά. Η λίστα των τίτλων που πρόσφερε στο λαό δεν περιοριζόταν σε οδηγούς μελέτης ή γενικότερα βοηθήματα μαθητών και φοιτητών. Είχε όλες τις κατηγορίες. Το ‘εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο’ όπως χαρακτηρίστηκε πολύ γρήγορα, απευθύνεται σε όσους θέλουν να διαβάσουν κάτι, αλλά δεν έχουν ποτέ το χρόνο ή το ‘καθαρό’ μυαλό. Κάθε βιβλίο γίνεται λίγα κεφάλαια, στα οποία αναφέρονται οι κεντρικές ιδέες του έργου. Αυτές τις παρέχουν οι ελάχιστοι που προσλαμβάνονται. Και είναι ελάχιστοι γιατί δεν είναι εύκολο να βρεις ανθρώπους ικανούς να μελετήσουν ένα βιβλίο -για εσένα- και να στο δώσουν σε γρήγορη εκδοχή, χωρίς να χάνεται η ουσία. Σίγουρα ‘χάνονται’ πολλά άλλα. Αν νιώσεις πως σου λείπουν, δεν έχεις παρά να αγοράσεις το συγκεκριμένο βιβλίο.


Προφανώς και τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την κανονική, καθολική ανάγνωση ενός βιβλίου. Αλλά θέλω να μου πεις, ειλικρινά πόσες φορές έχει νιώσει την έντονη επιθυμία να κάνεις προσάναμα βιβλίο που ‘χεις αγοράσει, αφότου οι προσδοκίες σου πήγαν στο βρόντο. Ε, το Blinklist σε γλιτώνει από αυτό. Ξεκαθαρίζει μάλιστα, πως ο στόχος της ύπαρξης του δεν είναι να αντικαταστήσει τα βιβλία, αλλά να γίνει η γέφυρα μιας ζωής χωρίς βιβλία με τη ζωή με βιβλία.

Σε ό,τι αφορά τους μαθητές και τους φοιτητές, εκεί η αποτελεσματικότητα είναι πολύ πιο μεγάλη -ενόσω γράφουν μια εργασία ή χρειάζονται πληροφορίες για πτυχιακές, εκθέσεις κλπ, στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Προφανώς και υπάρχει ανταγωνισμός. Και μεγάλος. Μπορείς να δοκιμάσεις να δεις τι σου ταιριάζει. Η πρώτη εβδομάδα είναι σε όλους δωρεάν. Μετά οι τιμές κυμαίνονται. Το Blinklist έχει ετήσια συνδρομή στα 80 ευρώ (79.99 αν θες ακρίβεια). Υπάρχει και η δυνατότητα να ακούσεις το βιβλίο -όπως οδηγείς ή τρέχεις ή κάνεις ό,τι άλλο. Συμπερασματικά, θα σου πω πως έχεις να κερδίσεις από το app. Nα χάσεις δεν έχεις -εκτός και αν βάλεις σε αυτήν τη λίστα την ετήσια συνδρομή.

Exit mobile version