© iStock
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το αρχαιότερο ανέκδοτο στον κόσμο είναι σκέτη καταστροφή

Χρονολογείται περίπου στο 1900 π.Χ. και είναι ό,τι πιο «κρύο» έχεις ακούσει ποτέ.
Το χιούμορ ήταν πάντα στο ανθρώπινο DNA. Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι διακωμωδούσαν καταστάσεις της καθημερινότητας και προσπαθούσαν να πουν κάτι έξυπνο ή αστείο, κάνοντας τους υπόλοιπους να γελάσουν.

Ξέρουμε ασφαλώς ότι οι αρχαίοι Έλληνες στις κωμωδίες τους χρησιμοποιούσαν πολλά ανέκδοτα, όμως ποιο ήταν το αρχαιότερο καταγεγραμμένο ανέκδοτο όλης της ανθρωπότητας; Αυτό προσπάθησε να βρει σε μια μεγάλη έρευνα που έκανε πριν μερικά χρόνια το Πανεπιστήμιο του Wolverhampton με υπεύθυνο καθηγητή τον ιστορικό Paul McDonald.

Σύμφωνα με τη λίστα που προέκυψε από την έρευνα, το πρώτο ανέκδοτο που καταγράφηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας ανήκει στους Σουμέριους, χρονολογείται στο 1900 π. Χ. και αφορά μια κλανιά. Ναι, ναι, τόσο κρύο.


© Hadi Mizban / AP

«Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ από αμνημονεύτων χρόνων: μια νεαρή γυναίκα δεν έκλασε στην αγκαλιά του συζύγου της». Τι περίμενες δηλαδή; Ότι οι αρχαίοι είχαν κάποια τρομερή αίσθηση του χιούμορ; Από ότι φαίνεται τα αστεία της καθημερινής ζωής, αλλά και των σχέσεων μεταξύ ζευγαριών είχαν πέραση, αλλά αν το έλεγε κάποιος σήμερα, σίγουρα δε θα προκαλούσε το γέλιο μας. Ίσα-ίσα, η φάση θα ήταν κρίντζι.

Στο top-10 της λίστας με τα αρχαιότερα ανέκδοτα, προφανώς και υπήρχαν αρκετά από την αρχαία Ελλάδα. Όσον αφορά το πιο παλιό ελληνικό ανέκδοτο, αυτό προέρχεται από την Οδύσσεια του Ομήρου, η οποία γράφτηκε πριν από περίπου 2800 χρόνια: «Ο Οδυσσέας λέει στον Κύκλωπα ότι το πραγματικό του όνομα είναι “Κανένας”. Όταν ο Οδυσσέας επιτίθεται στον Κύκλωπα, ο τελευταίος φωνάζει “Βοήθεια, ο κανένας μου επιτίθεται”. Και κανένας δεν πάει να τον βοηθήσει».

Dark χιούμορ από την εποχή του Ομήρου. Like a boss.

Exit mobile version