Το μπαχαρικό που λειτουργεί ως φυσικό αντιμικροβιακό
- 13 ΔΕΚ 2023
Αναφερόμαστε στο γαρύφαλλο, που τόσο με τη μορφή του ξύλου, όσο και της σκόνης, εκτός από το να προσφέρει νοστιμιά, συμβάλλει με τον τρόπο του και στην καλή λειτουργία και υγεία του οργανισμού μας.
Ας ξεκινήσουμε με το ότι είναι καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Δηλαδή μία κουταλιά της σούπας (6,8 γραμμάρια) αλεσμένο γαρύφαλλο περιέχει 21 θερμίδες και είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, βιταμίνη Κ, ασβέστιο και διαιτητικές ίνες.
Είναι επίσης πλούσια πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών, που βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από το σώμα και στη μείωση και προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες, αλλά και από καρκινικές βλάβες, ακόμα και από εκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.
Παράλληλα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το γαρύφαλλο λειτουργεί ως φυσικό αντιμικροβιακό και αντιμυκητιασικό, που σημαίνει ότι μπορεί να βάλει φρένο στην ανάπτυξη μικροοργανισμών όπως τα βακτηρίδια και οι μύκητες. Η δράση του επικεντρώνεται κυρίως στην καλή υγεία της στοματικής κοιλότητας και σε εκείνη του εντέρου.
Συγκεκριμένα, βελτιώνει την υγεία των ούλων και των δοντιών, προστατεύει από την τερηδόνα και την πλάκα, καθώς και την κακοσμία. Ίσως, να έχεις ακούσει ότι μπορείς να μασήσεις σαν τσίχλα ένα ξυλαράκι γαρύφαλλου για να καταπολεμήσεις την κακοσμία από το σκόρδο για παράδειγμα.
Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή γαστρικής βλέννας, που λειτουργεί ως φραγμός και συνδράμει στην πρόληψη της διάβρωσης της στοματικής κοιλότητας από πεπτικά οξέα.
Όσον αφορά τα βακτήρια του εντέρου, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην εξάλειψη του Ε. Coli (του ελικοβακτηριδίου) και στην ανακούφιση από τα έλκη στομάχου, που σχηματίζονται στην επένδυση του στομάχου, του δωδεκαδακτύλου ή του οισοφάγου.