ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
SPONSORED

COSMOTE CHRONOS: Το app που αποκαλύπτει την Ακρόπολη όπως δεν την έχεις ξαναδεί

Η δωρεάν εφαρμογή που ενώνει τις τεχνολογίες AR, VR και AI με τις δυνατότητες του δικτύου 5G, ώστε η εξερεύνηση του αρχαιολογικού χώρου και η εκμάθηση της ιστορίας να γίνεται παιχνίδι.

Ακόμη και στιγμές που βρίσκεσαι χιλιόμετρα μακριά από τον Παρθενώνα και ξεκλέβεις ένα βλέμμα π.χ από την λεωφόρο Πατησίων, είτε τον λόφο του Αστεροσκοπείου, το δέος που προκαλεί μέχρι σήμερα το περικαλλές μνημείο της πρωτεύουσας είναι αδιαμφισβήτητο. Παρόλα αυτά, το μνημείο που βλέπουμε και θαυμάζουμε σήμερα, είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο που έβλεπαν οι αρχαίοι Αθηναίοι του Χρυσού Αιώνα. Όπως είναι φυσικό, οι αιώνες που παρεμβλήθηκαν από την οικοδόμηση του ναού μέχρι σήμερα, πήραν μαζί τους πολλά στοιχεία που ήταν αναπόσπαστο μέρος της μεγαλοπρέπειάς του.

Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να φανταστούμε το επιβλητικό οικοδόμημα στην κορυφή του Ιερού Βράχου με γιγαντιαίο ακρωτήριο να κοσμεί στο κέντρο τη μαρμάρινη στέγη, και τη ζωφόρο να μην είναι στο χρώμα του μαρμάρου, αλλά σε αρμονικούς συνδυασμούς γαλάζιου, κόκκινου και χρυσαφί χρώματος; Ή μήπως θα μπορούσαμε σήμερα να αισθανθούμε αυτό που ένιωθαν οι πολίτες στο εσωτερικό του ναού, μπροστά στο ύψους 12 μέτρων εκλεπτυσμένο χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς;

Παραδόξως, η απάντηση σήμερα είναι θετική, χάρη στην καινοτόμο εφαρμογή COSMOTE CHRONOS. Το app αποτελεί ένα μοναδικό στο είδος του εγχείρημα, που συνδυάζει τεχνολογίες αιχμής, όπως Augmented και Virtual Reality, αλλά και λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, αποκαλύπτοντας στον χρήστη τα μνημεία του λόφου της Ακρόπολης όπως δεν τα έχει ξαναδεί. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι για πρώτη φορά, μπορεί μέσα από το κινητό ή το tablet του να δει την ακριβή εικόνα που είχαν μνημεία της Ακρόπολης κατά την περίοδο ακμής τους, συνοδεία ενός μεγάλου και επιστημονικά τεκμηριωμένου υλικού.

Έτσι, ο Παρθενώνας, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, καθώς και μνημεία που δεν σώζονται σήμερα (Ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, Χαλκοθήκη) εμφανίζονται στην οθόνη σε τρισδιάστατη αναπαράσταση, δίνοντας στον χρήστη τη δυνατότητα να κάνει zoom, να παρατηρήσει περιμετρικά τα μνημεία, μέχρι και να «περπατήσει» στο εσωτερικό τους. Οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, από τους ειδικούς αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα μνημεία σε ειδικά βιβλία και άρθρα τα τελευταία 150 χρόνια.

Να επισημάνουμε ότι η περιήγηση είναι εφικτή όπου και αν βρισκόμαστε, σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Εννοείται φυσικά ότι η εμπειρία απογειώνεται επάνω στον Ιερό Βράχο, καθώς πάνω στη σημερινή εικόνα του Παρθενώνα, για παράδειγμα, βλέπουμε να συμπληρώνονται τα αετώματα, τα ακρωτήρια και τα ακροκέραμα, τα χρώματα και τα σχέδια που είχε κάποτε.

Ρώτα την Κλειώ, την AI assistant της Ακρόπολης

Σε αυτό το «ταξίδι» στο παρελθόν, ο χρήστης του app καθοδηγείται από μια γυναικεία φωνή, την ψηφιακή βοηθό-ξεναγό με το όνομα «Κλειώ». Η Κλειώ λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί να απαντά real time σε ερωτήματα σχετικά με τα μνημεία. Κατανοεί δηλαδή τις ερωτήσεις που δέχεται προφορικά ή γραπτά και δίνει άμεσα απαντήσεις. Η Κλειώ έχει τη δυνατότητα να απαντά ήδη σε πάνω από 10.000 ερωτήσεις σε ελληνικά και αγγλικά.

Για την υλοποίηση έχει επιλεχθεί ειδικά παραμετροποιημένη πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία εκπαιδεύεται διαρκώς και προσφέρει ασφάλεια και αξιοπιστία ως προς την τεκμηριωμένη επιστημονική πληροφόρηση. Μόνη προϋπόθεση για την αξιοποίηση αυτής της λειτουργίας είναι η σύνδεση του κινητού ή του tablet σε δίκτυο 5G.

Σε περιβάλλον δικτύου 4G ή WiFi είναι εφικτή η παροχή μόνο αυτοματοποιημένης ξενάγησης. Πρόκειται ομολογουμένως για μία πολύ μεγάλη πρωτοπορία της εφαρμογής, αφού η αξιοποίηση τεχνολογιών Augmented Reality μαζί με real time conversational Bot σε μορφή Avatar (powered by ΑΙ), με υψηλής ποιότητας γραφικά και real time διαδραστικότητα είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στον χώρο του Πολιτισμού.

Ψηφιακή κιβωτός γνώσης, δωρεάν για όλον τον πλανήτη

Εν ολίγοις, το app αποδεικνύει έμπρακτα, πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά στη διατήρηση και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς διατίθεται δωρεάν, σε όλον τον πλανήτη.

Παράλληλα με την ανάδειξη της Ιστορίας μας, η εφαρμογή λειτουργεί και ως ψηφιακή κιβωτός γνώσης, καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί κάλλιστα ως εκπαιδευτικό εργαλείο από τη σχολική και ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και ως βοήθημα εμπλουτισμού της φυσικής εμπειρίας περιήγησης στην Ακρόπολη.

INFO

Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας. Είναι διαθέσιμη στο Google play και το Apple store για κινητές συσκευές Αndroid και iOS που υποστηρίζουν ARKit ή ARCore, αντίστοιχα. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi. Είναι διαθέσιμη σε 2 γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά.