To Crosswim θα αλλάξει μια για πάντα τη γνώμη σου για την κολύμβηση
- 12 ΔΕΚ 2018
Τα τελευταία χρόνια αρκετοί γυμναστές πειραματίζονται με διάφορα είδη προπόνησης. Κάποιοι, μάλιστα, συνδυάζουν διαφορετικές φιλοσοφίες και τεχνικές, δημιουργώντας καινούργιες υβριδικές μεθόδους άσκησης. Ο Γιάννης Δρυμωνάκος, γυμναστής και Πρωταθλητής στην Κολύμβηση και πιστός οπαδός των ρολογιών Garmin, συνδύασε δύο εντελώς διαφορετικά είδη προπόνησης και με την βοήθεια των χαρακτηριστικών των Garmin, δημιούργησε το Crosswim.
Για να καταλάβεις ακριβώς τι σημαίνει Crosswim σκέψου το εξής: cross training σε πισίνα. Είναι δηλαδή κυκλική προπόνηση η οποία αποτελείται από διάφορες ασκήσεις όπως πχ άρσεις, σχοινιά, ασκήσεις με kettlebell, αλλά μέσα σε αυτό το κύκλο εντάσσεται και η κολύμβηση. Ο ασκούμενος φορώντας τα Garmin έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του προφιλ που θα περιέχει την δραστηριότητα του, το προπονητικό πρόγραμμα, ενημέρωση για τις επιδόσεις του, και καταγραφή του ιστορικού του. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να παρακολουθεί τη βελτίωσή του και την αποτελεσματικότητα της προπόνησης.
Όλα καλά στη θεωρία αλλά, εγώ είμαι πρακτικός τύπος. Επισκέφτηκα το Κολυμβητήριο του Κολλεγίου Αθηνών όπου συνάντησα το Γιάννη Δρυμωνάκο ώστε να μου εξηγήσει την φιλοσοφία του crosswim και να δοκιμάσω την προπόνηση του.
“Τι είναι το crosswim; Ένας νέος τρόπος άσκησης που συνδυάζει αρμονικά την προπόνηση εντός κι εκτός νερού, εκτοξεύοντας τον μεταβολισμό και την ένταση μίας ήδη απαιτητικής προπόνησης ενώ ταυτόχρονα προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα τόσο στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, όσο και στο κάψιμο θερμίδων”, μου εξηγεί ο Γιάννης και συνεχίζει λέγοντας: “Κατά τη διάρκεια της προπόνησης διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα ο καρδιακός ρυθμός, αυξάνοντας θεαματικά την αντοχή του αθλούμενου. Όλα αυτά μέσα από μία άκρως ενδιαφέρουσα διαδικασία που ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια της γυμναστικής και συνδυάζει τη διασκέδαση με τη σκληρή και πολύ αποτελεσματική εξάσκηση, σε ομαδικό πρόγραμμα, που δίνει έξτρα κίνητρο και δυνατότητα αλληλεπίδρασης”. Ο Γιάννης όμως έχει κι έναν βοηθό. “Είναι σημαντικό ο ασκούμενος να παρακολουθεί τις επιδόσεις μέσω ενός ρολογιού Garmin. Προσωπικά εγώ χρησιμοποιώ το fenix 5 Plus Titanium, στο οποίο έχω φτιάξει προφιλ crosswim και κρατάω αρχείο για την προπόνηση μου αλλά και τις επιδόσεις μου”.
Η επόμενη λογική ερώτηση στον Γιάννη Δρυμωνάκο ήταν πως εμπνεύστηκε το crosswim. “Σε πολλούς αρέσει η κολύμβηση σαν άσκηση αλλά μετά από ένα σημείο βαριέσαι να μετράς πλακάκια με τις ώρες. Κάπως μου ήρθε έτσι ήρθε η ιδέα. Κάνοντας ο ίδιος crossfit, μετά από χρόνια, βρήκα τρόπο να τα συνδυάσω. Σε πρώτη φάση σε εμένα και μετά στους αθλητές που είχα. Μαζί με τον προσωπικο βοηθό μου , το ρολόι Garmin ο οποίο με καθοδηγεί κατά την διάρκεια της προπόνησης δείχνοντας μου τα όρια μου, το προπονητικό μου πρόγραμμα, τους παλμούς, τις θερμίδες και άλλες ενδείξεις διαπίστωσα ότι η συγκεκριμένη προπόνηση έχει πολύ γρήγορα αποτελέσματα”.
Ετοιμάστηκα, λοιπόν, μαζί με τους υπόλοιπους αθλούμενους αλλά και την δημοσιογράφο Ευαγγελία Τσιορλίδα να δοκιμάσω το crosswim. Οι ασκούμενοι φόρεσαν τα απαραίτητα ρολόγια Garmin και ξεκίνησαν υπό την επίβλεψη του κόουτς Δρυμωνάκου ένα ζέσταμα όλου του σώματος. Στη συνέχεια ο Γιάννης μας εξήγησε το πρόγραμμα, το οποίο ήταν το εξής: Σε δώδεκα λεπτά έπρεπε να εκτελούμε συνεχώς κυκλικά clean, κυματισμό σε σχοινιά, άρσεις θανάτου, swings και 50 μέτρα κολύμβησης όποιο στυλ θέλει ο καθένας. Οι ασκούμενοι είχαν δημιουργήσει στα Garmin τους, τα οποία έχουν την δυνατότητα να συνδυάσεις πολλές μορφές δραστηριότητας, ειδικό προπονητικό πρόγραμμα crosswim για να μετράνε σετ, επαναλήψεις, χρόνο καθαρής άσκησης και χρόνο ξεκούρασης ανάμεσα στα σετ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με πολλή δύναμη.
Ομολογώ ότι προσωπικά αισθανόμουν μέσα στα νερά μου, κάνοντας ασκήσεις που τις εκτελώ σχεδόν καθημερινά για ενδυνάμωση, συν την κολύμβηση που λατρεύω. Ήθελα, όμως, να δω και τις αντιδράσεις των υπόλοιπων ασκούμενων. Κάποια στιγμή γύρισα να δω την Ευαγγελία, κοίταξα Το Garmin fenix 5s που φορούσε, στο οποίο παρακολουθούσε τα σετ, επαναλήψεις, χρόνο καθαρής άσκησης και χρόνο ξεκούρασης ανάμεσα στα σετ, και πρόσεξα ότι οι παλμοί της είχαν φτάσει τους 170. Λογικό, το crosswim είναι μια προπόνηση υψηλής έντασης η οποία όμως έχει άμεσα αποτελέσματα. Ένας άλλος ασκούμενος, ο Κώστας, μου περιέγραψε το εξής: “Ήμουν 120 κιλά όταν ξεκίνησα το crosswim. Μέσα σε 1,5 μήνα, κάνοντας 3-4 φορές την εβδομάδα προπόνηση και προσέχοντας σε λογικά πλαίσια την διατροφή μου, έχασα 20 κιλά”. Όπως έχω περιγράψει σε προηγούμενα άρθρα, η κολύμβηση είναι ίσως η καλύτερη μορφή αερόβιας προπόνησης διότι γυμνάζει ολοκληρωτικά το σώμα σου. Σε συνδυασμό με ασκήσεις και κινήσεις υψηλής έντασης είναι λογικό να υπάρχει άμεση απώλεια λίπους και βάρους. Το τέλος της προπόνησης βρήκε τους ασκούμενος κόκκινους και λαχανιασμένους από την κόπωση. Η Ευαγγελία με ένα μεγάλο χαμόγελο φωνάζει “Ήταν σούπερ, Γιάννη θέλω να σου έρχομαι!”.
Όντως ήταν κάτι διαφορετικό. Με το crosswim ξεφεύγεις από τα στενά όρια του γυμναστηρίου, έρχεσαι σε επαφή με το νερό το οποίο είναι ευεργετικό και νιώθεις αμέσως τα αποτελέσματα.