iStock
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Το ελληνικό νησί όπου δεν επιτρέπονται οι οργανωμένες παραλίες και οι πισίνες

«Με αυτές τις επιλογές έχουμε τη συνείδησή μας καθαρή προς το περιβάλλον αλλά και τους επισκέπτες», δήλωσε ο δήμαρχος των Λειψών Φώτης Μάγγος, δείχνοντας ότι οι καταπατήσεις δεν είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη.

Με την κυριολεκτική έννοια του όρου, οι διακοπές είναι a priori μια άνω τελεία από την καθημερινή σου ζωή – μια παρενθετική περίοδος που εκτελείς μια διαφορετική ρουτίνα, ακολουθείς διαφορετικές συνήθειες και βλέπεις διαφορετικές εικόνες. Μια περίοδος που ζεις σε άλλους ρυθμούς.

Και εάν το υπόλοιπο του έτους βράζεις στο ζουμί σου μέσα στο μπετόν και τα «κομφόρ» των μεγάλων ή μικρών πόλεων, δεν είναι να απορεί κανείς που αντί για πολυτέλειες και «μπερζέρες» επάνω στο κύμα, πολύς κόσμος αναζητά πλέον την απλότητα, τη γαλήνη και να εναρμονιστεί με τη φύση. Αυτό τουλάχιστον καταγράφεται στις νεότερες γενιές τα τελευταία χρόνια, δίνοντας ώθηση με τη σειρά του στον αειφόρο τουρισμό, σε σημείο που εγείρονται πλέον ερωτήματα για το (τεράστιο) αποτύπωμα μιας αεροπορικής πτήσης, ενώ προορισμοί απορρίπτονται ως πλήρως καταπατημένοι και αλλοιωμένοι.

Αλλά υπάρχουν και προορισμοί, από την άλλη, που δεν περιμένουν με σταυρωμένα τα χέρια, ούτε εύχονται με παράπονο να είχα ανάπτυξη σαν της Μυκόνου και της Σαντορίνης. Παραδείγματα από το Αιγαίο είναι βέβαια η πρωτοπόρα Τήλος (στην πράσινη ανάπτυξη της οποίας έχει αναφερθεί το Associated Press και η Washington Post), αλλά και οι Λειψοί των Δωδεκανήσων, ένα νησί στο οποίο συνειδητά και κατηγορηματικά δεν επιτρέπονται οργανωμένες παραλίες και οι πισίνες.

Με αφορμή το «κίνημα της πετσέτας» που συνεχίζει να επεκτείνεται, δόθηκε η ευκαιρία στον δήμαρχο για τοποθέτηση. «Εμείς θα έχουμε τη συνείδησή μας καθαρή προς το περιβάλλον», υπογράμμισε ο Φώτης Μάγγος, εξηγώντας τη φιλοσοφία πίσω από την πολιτική που ακολουθείται στο νησί, έχοντας μάλιστα τη σύμφωνη γνώμη των περισσότερων κατοίκων.

Γιατί οι Λειψοί δεν έχουν οργανωμένες παραλίες

«Εξ ανάγκης, επειδή οι παραλίες μας είναι πάρα πολύ μικρές, λόγω γεωμορφολογίας του νησιού δηλαδή, είναι σχεδόν αδύνατο να επιτρέπαμε ξαπλώστρες», επεσήμανε ο δήμαρχος των Λειψών, δείχνοντας ότι σημαντικότερος από τα τουριστικά έσοδα είναι ο χαρακτήρας του τόπου. Και η μέριμνα δεν αφορά μόνο τις παραλίες.

Όπως εξήγησε εν συντομία, η πολιτική που ακολουθούν οι Λειψοί είναι σταθερά προσανατολισμένη στην αειφορία: π.χ. Τρέχουν προγράμματα ανακύκλωσης, γίνεται χρήση ενεργειακά αυτόνομου φωτισμού στο νησί και με απόφαση των δημοτικών αρχών απορρίπτονται κι αποθαρρύνονται σταθερά οι απόπειρες κατασκευής τεχνητών πισινών.

Έτσι, στο νησί συνειδητά δεν υπάρχουν ούτε οργανωμένες παραλίες, ούτε πισίνες.

«Η αντίληψή μας για τις διακοπές δεν ανήκει στο παρελθόν αλλά στο μέλλον όπου τα νησιά της Μεσογείου θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας για να προστατεύσουν το περιβάλλον και να αντιμετωπίσουν τους ανεξέλεγκτους καύσωνες και τη λειψυδρία», είχε δηλώσει παλιότερα ο δήμαρχος.

Να επισημάνουμε ότι το παράδειγμα των Λειψών ως προορισμού αειφόρου τουρισμού έχει φτάσει στα γερμανικά Μέσα, όπως το δίκτυο του Euronews.