Το ελληνικό νησί που απαγορεύεται να πατήσεις
Ή αλλιώς, πώς ο υπερτουρισμός παραλίγο να εξαφανίσει ένα από τα μεγαλύτερα δάση κέδρου στον πλανήτη.
- 22 ΑΥΓ 2022
Τα ελληνικά νησιά, τα οποία υπολογίζονται σε περισσότερα από 6.000 συνολικά, είναι γεμάτα όμορφες παραλίες, τοπία και χωριά, τα οποία αξίζει κανείς να επισκεφτεί έστω και μία φορά στη ζωή του. Κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο φτάνουν στη χώρα μας για να τα θαυμάσουν από κοντά, ενώ αρκετοί επανέρχονται σε αυτά για να περάσουν και τις επόμενες διακοπές τους.
Μέσα σε όλα αυτά τα μαγευτικά ελληνικά νησιά, υπάρχει ένα, το Γαϊδουρονήσι, στο οποίο απαγορεύεται βάσει νόμου να το επισκεφτείς. Για ποιο λόγο η πολιτεία αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο σε αυτό, τόσο για τους Έλληνες όσο και τους ξένους επισκέπτες του και τι κακό προκάλεσε ο υπερτουρισμός σε αυτό;
Το ελληνικό νησί που απαγορεύεται να βρεθείς
Η Χρυσή ή αλλιώς Γαϊδουρονήσι είναι μια νησίδα του Λυβικού Πελάγους στα νότια της ανατολικής Κρήτης, στην οποία δε ζουν πια άνθρωποι. Οι αεροφωτογραφίες από τις εντυπωσιακές παραλίες, την άμμο και τη βλάστηση κόβουν την ανάσα.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, εξαιτίας της ταχύτατης αύξησης του ενδιαφέροντος για το νησί και τον άκρατο υπερτουρισμό, η βιοποικιλότητα στο νησί τέθηκε σε κίνδυνο και έτσι οι τοπικές αρχές αποφάσισαν τον περασμένο χειμώνα να θέσουν λουκέτο στο Γαϊδουρονήσι, προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης καταστροφή του.
Πριν όμως ανακοινωθεί η απόφαση του λουκέτου στο νησί, μια ειδική ομάδα επιστημόνων κατέφτασε στο μέρος προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Το πόρισμά τους, όμως, ήταν απαισιόδοξο, με τους ίδιους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ξεκαθαρίζοντας πως σε περίπτωση που δεν αποτραπεί η έλευση των τουριστών, το «μοναδικό φυσικό περιβάλλον της νήσου και ο οικότοπος του θαλάσσιου κέδρου κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση».
Οι αντιδράσεις για το λουκέτο στο Γαϊδουρονήσι
Αξίζει να σημειωθεί πως φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, έδειχναν μια σειρά από παραπήγματα και σκουπίδια που είχαν αφεθεί στο νησί από το περασμένο καλοκαίρι. Η απόφαση αυτή, ωστόσο, βρήκε αντίθετο τον Δήμο Ιεράπετρας, ο οποίος κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας ουσιαστικά το πάγωμα της απόφασης για λουκέτο.
Πάρα τις αντιδράσεις, η απόφαση ισχύει κανονικά από την 1η Μαΐου 2022 έως την 31η Οκτωβρίου, με τους θαυμαστές του νησιού, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι τον περίπλου της Χρυσής με σκάφος. Κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να δώσει απάντηση για το τι θα συμβεί κατά την επόμενη σεζόν.
Αυτό που προέχει, όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας του πανέμορφου αυτού νησιού και κυρίως του μεγαλύτερου φυσικά διαμορφωμένου δάσους Αρκεύθου στη χώρα, με τα – διακοσίων ετών και πλέον – κέδρα που φτάνουν σε ύψος ακόμη και τα επτά μέτρα, να κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.