2021, ASSOCIATED PRESS Damian Dovarganes
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έγινε το αγαπημένο των Αμερικανών. Γιατί;

Ξεκινώντας από μειονεκτική θέση, έφτασε να γίνει περιζήτητο. Έχει όμως νόημα να ψάχνουμε εμείς ποιο είναι το καλύτερο εμβόλιο;

Με μία πρώτη ματιά, το εμβόλιο της Johnson & Jonhson έμπαινε στην κούρσα των εμβολιασμών με σαφές μειονέκτημα σε σχέση με τη Moderna, την Pfizer αλλά και την AstraZeneca. Ειδικά τα δύο πρώτα δήλωναν ότι είναι αποτελεσματικά σε ένα εντυπωσιακό ποσοστό 95% των περιπτώσεων. Αντιθέτως, το εμβόλιο της Johnson & Johnson έφτανε μόλις το 72%. Ήταν τέτοια η διαφορά που ο δήμαρχος του Detroit, Mike Duggan, δήλωνε ότι πρόκειται για ένα καλό εμβόλιο, όχι όμως τόσο καλό όσο τα άλλα δύο. Έφτασε μάλιστα σε σημείο να αρνηθεί την προσφορά 6200 δόσεων στην πόλη του.

 

 

Τα πράγματα όμως είναι μάλλον πιο σύνθετα από αυτό. Θεωρείται αρκετά πιθανό πως η μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson προκύπτει κατά βάση επειδή τα τεστ έγιναν και στις μεταλλάξεις του ιού (σε αντίθεση με της Moderna και της Pfizer). Ακόμα και έτσι πάντως, το συγκεκριμένο εμβόλιο (όπως και αυτά των Pfizer, ΑstraZeneca και Moderna) έχει 100% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη θανάτου ή ακόμα και εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω κορονοϊού. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα σημαντικότερο. Οι παρενέργειες από τον εμβολιασμό θεωρούνται ακόμα λιγότερο σημαντικές.

Υπάρχουν όμως και πολλά ακόμα που το καθιστούν game-changer. Πρώτα από όλα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, είναι μονοδοσικό. Ταυτόχρονα μπορεί να μεταφερθεί πολύ ευκολότερα από τα αντίστοιχα της Modern και της Pfizer. Το πλεονεκτήματα από αυτόν τον συνδυασμό είναι τεράστια και κυρίως αφορούν ανθρώπους που για διάφορους λόγους (ΑμεΑ, πολύ ηλικιωμένοι) αδυνατούν ή δυσκολεύονται να πάνε σε εμβολιαστικά κέντρα. Ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων έχει δημιουργήσει στις ΗΠΑ ένα κύμα ανθρώπων που προσπαθούν να βρουν τρόπο να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Το ίδιο ισχύει και για ολόκληρες κοινότητες που τονίζουν την ανάγκη να έχει εκείνες προτεραιότητες στον διαμοιρασμό.

Πάντως, παρά την υψηλότατη ζήτηση, υπάρχουν προβλήματα με τις προμήθειες του εμβολίου. Στις αρχές του μήνα, ο Λευκός Οίκος εξασφάλισε 3,9 εκατομμύρια δόσεις για διάφορες πολιτείες. Έκτοτε, η κατασκευάστρια εταιρεία δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στους τεράστιους αριθμούς παραγγελιών. Πάλι παίρνοντας ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, η Johnson & Johnson έστειλε 4,8 εκατομμύρια δόσεις συνολικά. Σίγουρα πολύ λιγότερες από τις 20 εκατομμύρια που προϋπολογίζονταν για το τέλος του μήνα. Αυτό είναι λογικό να συμβεί και στην Ευρώπη με δεδομένο ότι η εταιρεία βρίσκεται στην πρώτη φάση παρασκευής μαζικών εμβολίων και, όπως είναι λογικό, θα αντιμετωπίσει περισσότερες δυσκολίες μέχρι να βρει τους ρυθμούς της. Μην ξεχνάμε ποτέ ότι πρόκειται για κολοσσιαίων διαστάσεων πειράματα.

Johnson & Johnson ή Pfizer;

Υπάρχουν πολλές ιστορίες ανθρώπων στις ΗΠΑ που μπορεί να ακυρώνουν ραντεβού εμβολιασμού υποπτευόμενοι ότι θα εμβολιαστούν με ένα εμβόλιο διαφορετικό από αυτό που προτιμούν. Για παράδειγμα, ελέγχοντας αν υπάρχουν δόσεις ή ποια εμβόλια συνήθως παρέχονται σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο. Άλλοι χωρίς λόγο και άλλη με πολύ σοβαρό.

Η 70χρονη Lori Shaffer ζει στη Νέα Υόρκη και είναι ένας από τους πολύ λίγους ανθρώπους ανά τον πλανήτη που δεν μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο των Pfizer ή Modern, λόγω μίας πολύ σπάνιας αλλεργίας που έχει σε ένα συντηρητικό των δύο εμβολίων. Η κόρη της έκανε τρία ραντεβού για να κλείσει τον εμβολιασμό της μητέρας της και χρειαζόταν να ακυρώνει το ένα μετά ο άλλο. Όταν βρέθηκε τελικά το εμβόλιο της Johnson & Johnson η Lori δήλωνε για πρώτη φορά τρισευτυχισμένη που θα εμβολιαστεί.

Στην πράξη βέβαια, ελάχιστοι έχουν επιλογή για το ποιο είναι το εμβόλιο με το οποίο θα εμβολιαστούν και η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αν εξαιρέσουμε περιπτώσεις όπως της Lori, τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μία τάση μη ειδικών να προτιμούν συγκεκριμένα εμβόλια έναντι άλλων. Όσο και αν έχουμε συνηθίσει στην υπερκαταναλωτική κουλτούρα των αδιανόητα πολλών επιλογών για οποιαδήποτε αγορά, τα εμβόλια είναι μία διαφορετική υπόθεση. Όλα όσα φτάνουν τελικά στο μπράτσο μας έχουν περάσει χιλιάδες κλινικά τεστ από ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην έρευνα. Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι ποιο εμβόλιο θα κάνουμε αλλά πότε θα συμβεί αυτό. Μήπως τελειώσει αυτή η πολύ δύσκολη συνθήκη μία ώρα νωρίτερα.